Βουτιά – ρεκόρ στην εποχή των Μνημονίων, σημείωσαν οι δημόσιες επενδύσεις το 2018, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα την προηγούμενη χρονιά μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για επενδύσεις κατά 30% σε σχέση με το 2017. Σε αντίθεση με το 2011 -όταν στην Ελλάδα επιβλήθηκαν τα σκληρά μέτρα λιτότητας του Μνημονίου- οι επενδύσεις ήταν αυξημένες.
Κατά τα άλλα η ανάπτυξη έρχεται…
Συγκεκριμένα: από 2,5 δισ. το 2011 και το 2012, οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνονταν σε 3,4 δισ. και 3,7 δισ. το 2013 και 2014. Αλλά το 2018 κατέγραψαν αδικαιολόγητα μεγάλη πτώση, πέφτοντας στα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτω και από τα επίπεδα του 2013.
Την εξήγηση για την μεγάλη πτώση έδινε πριν ένα μήνα η Έκθεσης Αξιολόγησης της χώρας από την Κομισιόν. Σε ειδικό κεφάλαιο εξηγούσε ότι το «υπερπλεόνασμα» δεν οφειλόταν σε «υπεραπόδοση της Οικονομίας» όπως επιμένει να υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά σε «διπλοεγγραφές δαπανών» για τα κονδύλια του ΠΔΕ που γίνονταν επιχειρήσεις και επιδόματα αντί για Επενδύσεις.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων θα αποτελούσε βάση που θα συσσώρευε πολλαπλασιαστικά οφέλη σε βάθος 5ετίας και 10ετίας,γιατί οι κρατικές επενδύσεις κινητοποιούν και παράλληλες ιδιωτικές επενδύσεις, που αρχικά είναι περιορισμένες, αλλά σύντομα τα οφέλη πολλαπλασιάζονται.