ΟΣΕ: Στο σκαμνί το κύκλωμα για το κουκούλωμα!

Παραπέμπονται 5 στελέχη για την υπόθεση με τους διαλόγους-σοκ της συγκάλυψης, ύστερα από θανατηφόρο τροχαίο σε χαλασμένη ανισόπεδη διάβαση το 2022

Must Read

Πέντε στελέχη του ΟΣΕ παραπέμπονται με βαρύτατες κατηγορίες για μεθόδευση κουκουλώματος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για τον θάνατο 34χρονου Λαρισαίου οδηγού Ι.Χ., τον Ιούνιο του 2022, σε χαλασμένη ανισόπεδη διάβαση. Οι επιθεωρητές και σταθμάρχες του ΟΣΕ, ένας εκ των οποίων αναβαθμίστηκε στη συνέχεια, επιχείρησαν κατά το κατηγορητήριο να αλλοιώσουν στοιχεία προκειμένου η ευθύνη για το δυστύχημα να πέσει αποκλειστικά στον μηχανοδηγό Γιάννη Μπαϊρακτάρη.

  • Από τον
    Βασίλη Γαλούπη

Την υπόθεση συγκάλυψης, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «Μικρά Τέμπη», έφερε στο φως η «δημοκρατία» στις 4 Απριλίου, παρουσιάζοντας όλους τους ανατριχιαστικούς διαλόγους και την απόπειρα δράσης ενός οργανωμένου συστήματος μέσα στον ΟΣΕ, προκειμένου να πέσει όλη η ευθύνη στον μηχανοδηγό και τον νεκρό οδηγό Ι.Χ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία» και του δημοσιογράφου Β. Κακάρα, η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης για νόθευση υπηρεσιακών εγγράφων, στην οποία προχώρησαν στελέχη του ΟΣΕ προκειμένου οι ευθύνες για το δυστύχημα να αποδοθούν σε… ανθρώπινο λάθος.

Οι κατηγορούμενοι που παραπέμπονται είναι οι Γ. Τρελλόπουλος (βραδινός σταθμάρχης Λάρισας) και Γ. Μπαϊρακτάρης (ο τελευταίος εκ των πραγμάτων ως μηχανοδηγός) για τις αξιόποινες πράξεις της διατάραξης με πρόθεση της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσου σταθερής τροχιάς. Επίσης, οι Δ. Πίτσας και Δ. Νικολάου για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και η Μ. Δαράκη (σταθμάρχης Λάρισας) για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με τον νέο νόμο Φλωρίδη, δεν απαιτείται βούλευμα, οπότε αναμένεται σύντομα ο προσδιορισμός της δίκης.

Εκ των πρωταγωνιστών της παραποίησης των στοιχείων ήταν ο σταθμάρχης Δήμος Πίτσας και ο τότε προϊστάμενος Διεύθυνσης Κυκλοφορίας, επικεφαλής των σταθμαρχών, Δημήτρης Νικολάου. Αν και από τις 23 Δεκεμβρίου 2022 η απομαγνητοφώνηση των ένοχων συνομιλιών εντάχθηκε στην αυτεπάγγελτη προανάκριση, κανένας εκ των δύο δεν τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα από τον ΟΣΕ. Ετσι, ο Δημήτρης Νικολάου παρέμεινε ανενόχλητος στο επιτελικό πόστο του μέχρι και τη μοιραία βραδιά των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Πρόκειται για τον επιθεωρητή που προφυλακίστηκε άμεσα για το χάος στο σταθμαρχείο εκείνη τη νύχτα και που είχε τρέξει να πάρει αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς.

Η «δημοκρατία» έφερε τον Απρίλιο στο φως τους διαλόγους από το προανακριτικό υλικό για τη συντονισμένη επιχείρηση που στήθηκε μέσα από τον ΟΣΕ. Ενας από τους ενδεικτικούς διαλόγους ήταν όταν ο πρωινός σταθμάρχης Λάρισας, Πίτσας, έλεγε στην απογευματινή σταθμάρχη Δαράκη: «Αμάν! Αυτή δεν δούλευε η διάβαση. Εχεις δώσει υπόδειγμα;» Ακολούθησαν οι διάλογοι συγκάλυψης για το «πώς θα το πνίξουμε εκεί πέρα», όπως και «κόψε το άλλο» ή «κάνε μαμουνιά». Ο Νικολάου έλεγε «μη, μην το αφήσεις και μην το μάθει ο ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ».

Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και την προφυλάκιση του επιθεωρητή Νικολάου, ο Δήμος Πίτσας αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενο Επιθεώρησης! Είναι αυτός που τον Μάρτιο του 2023 έφτασε να κάνει και πολιτικές επιθέσεις ειρωνείας: «Ο κ. Τσίπρας πήγε στο κτίριο της παλιάς τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, που τώρα ανακατασκευάζεται».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών επί Κώστα Αχ. Καραμανλή γνώριζε ήδη από το 2022 τι επιχειρήθηκε στη Λάρισα από τα κυκλώματα του ΟΣΕ, το ίδιο και ο οργανισμός αλλά και η Hellenic Train, ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις και από τους συνδικαλιστές μηχανοδηγούς, όταν τον Οκτώβριο του 2022 ενημέρωναν τη Hellenic Train για «πλαστογράφηση του φύλλου πορείας».

Ακόμα και μετά τα Τέμπη, ο ΟΣΕ και η πολιτική ηγεσία δεν έκαναν τίποτα για να αποπέμψουν τον διωκόμενο επιθεωρητή. Ο Κώστας Καραμανλής ως υπουργός Μεταφορών και η διοίκηση του ΟΣΕ επέτρεψαν στον επικίνδυνο Νικολάου να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τα Τέμπη, αν και είχε αποδειχθεί το μοντάζ του 2022. Ο δε Γεραπετρίτης και η διοίκηση του ΟΣΕ αναβάθμισαν τον Δήμο Πίτσα σε επιθεωρητή, ως αντικαταστάτη του προφυλακισμένου Νικολάου. Ο αναβαθμισμένος Δήμος Πίτσας είχε καταθέσει ως… αξιόπιστος μάρτυρας και στην Επιτροπή Γεραπετρίτη, στις 14 Μαρτίου 2023!

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This