Μέση Ανατολή: Ο Μπλίνκεν πίεσε εκ νέου τον Νετανιάχου για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – «Είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία…»

Στο Κάιρο εντός της εβδομάδας οι νέες κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Must Read

Η επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί άμεση αναγκαιότητα τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του αμέσως μετά την πρωινή συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, πρώτο σταθμό της νέας περιοδείας του στην εμπόλεμη Μέση Ανατολή.

«Είναι μια καθοριστική στιγμή, ίσως η καλύτερη και τελευταία μας ευκαιρία να επιστρέψουν σπίτι τους οι όμηροι, να πετύχουμε εκεχειρία και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μονοπάτι για ειρήνη στην περιοχή», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της κοινής του συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί την ένατη επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται, επίσης, για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ μετά τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο. Η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, με τον τελευταίο να δηλώνει για μια ακόμη φορά πως υποστηρίζει σταθερά την τελευταία συμβιβαστική πρόταση («πρόταση-γέφυρα») των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στο Ισραήλ και διαβιβάστηκε στη Χαμάς στο τέλος της συνόδου κορυφής στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα.




Σύμφωνα με το πρακτορείο Axios, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι στη νέα σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο μέσα την εβδομάδα, θα στείλει ομάδα με υψηλόβαθμους διαπραγματευτές του, της οποίας θα ηγούνται ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, ο διευθυντής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ και το στέλεχος των IDF, Νίτζαν Άλον, οι οποίοι συμμετείχαν και στις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα του Κατάρ. «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην τρέχουσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, στις οποίες επιμένει σθεναρά», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Νετανιάχου σε σχετική δήλωση.

Ο Νετανιάχου έχει απαιτήσει οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας να προβλέπει μια διαρκή παρουσία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου – Γάζας και να περιλαμβάνει μηχανισμό για την αποτροπή επιστροφής ένοπλων της Χαμάς στη βόρεια Γάζα. Επέμεινε, επίσης, ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να συνεχίσει τη μάχη κατά της Χαμάς, για να επιτύχει όλους τους δεδηλωμένους στόχους του πολέμου – την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την καταστροφή της Χαμάς και την αποτροπή κάθε κατάστασης που θα οδηγήσει τη Γάζα να εξελιχθεί σε μελλοντική τρομοκρατική απειλή για το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση των διαμεσολαβητών μετά τη σύνοδο κορυφής στην Ντόχα, καθώς «θέτει νέους όρους ως προς τη διαδικασία ανταλλαγής των αιχμαλώτων και ανατρέπει προηγούμενα συμφωνηθέντα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην επιτρέπει την επίτευξη συμφωνίας».




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This