Ο Μητσοτάκης και η παρέα του εκχωρούν εθνική κυριαρχία

Κάσος: H ενδοτική κυβέρνηση δεν τόλμησε να υπερασπιστεί την ελληνική ΑΟΖ στην καρδιά του Αιγαίου, νομιμοποιώντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο!

Must Read

Με την «ουρά στα σκέλια» η Αθήνα ενεργεί πλέον σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς εφεξής δεν τολμά να κινηθεί εκτός των ορίων που της έθεσε η Άγκυρα.

  • Από τον Νίκο Σταυρουλάκι, εφημερίδα «δημοκρατία»

Σε συνέχεια της κρίσης την οποία προκάλεσε η Τουρκία στα τέλη Ιουλίου, νοτιοανατολικά της Κάσου, όταν διέκοψε διά της απειλής των όπλων τις έρευνες του ιταλικού σκάφους «Ievoli Relume» που διενεργούσε έρευνες με ελληνική εντολή για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, η Αθήνα κινείται πλέον σύμφωνα με τις τουρκικές προσταγές.

Με NAVTEX, την οποία εξέδωσε ο Υδρογραφικός Σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης το απόγευμα της Κυριακής, το ιταλικό σκάφος επανήλθε στην περιοχή της Κάσου, κινούμενο όμως αυστηρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και σε σημείο που δεν ενοχλεί την Τουρκία, και ειδικά το λεγόμενο «τουρκολιβυκό μνημόνιο», το οποίο υποτίθεται ότι η Αθήνα χαρακτηρίζει παράνομο.

Με τον τρόπο αυτόν η Αθήνα δείχνει να υποτάσσεται πλήρως στις τουρκικές αιτιάσεις, ενώ με τη στάση της (παρά τους χαρακτηρισμούς «παράνομο» για το τουρκολιβυκό μνημόνιο) ουσιαστικά συμπεριφέρεται σαν να το αναγνωρίζει. Το ιταλικό σκάφος συνέχισε τις ερευνητικές εργασίες του, όμως αυτή τη φορά η NAVTEX που εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές απέφυγαν να συμπεριλάβουν περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παρά την εμφανή εκδήλωση «νομιμοφροσύνης» της Αθήνας προς την Άγκυρα, η Τουρκία έστειλε «για καλό και για κακό» (!) στην περιοχή τη φρεγάτα F-493 TCG Gelibolu να επιτηρεί τις κινήσεις του ιταλικού πλοίου. Εννοείται ότι από ελληνικής πλευράς δεν εστάλη αυτή τη φορά ούτε σκάφος του Λιμενικού.

Νέο «χουνέρι»

Με το νέο «χουνέρι» στην ελληνική κυβέρνηση που έστησε στην Κάσο, η Άγκυρα στέλνει ξανά μήνυμα πως για ό,τι γίνεται στο Αιγαίο θα πρέπει να λαμβάνει γνώση και η ίδια. Το ιταλικό πλοίο διενεργούσε, όπως και στο προηγούμενο περιστατικό της κρίσης, έρευνες που σχετίζονται με τη μελλοντική πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση σιωπά εκ νέου, την ώρα που η ιστορία επαναλαμβάνεται με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά επί του πεδίου. Η Τουρκία, όπως αναμενόταν, δεν αφήνει «χώρο» στους σχεδιασμούς της Αθήνας, αδιαφορώντας εάν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε δύο χώρες της Ε.Ε. έχει εκπονηθεί και εκτελείται με την έγκριση των Βρυξελλών.

Εν προκειμένω, απορίες εγείρει και το γεγονός ότι ούτε η ηγεσία της Ε.Ε. και η θεωρούμενη «φίλη» της Ελλάδας, πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει αντιδράσει στις παράνομες τουρκικές ενέργειες – ούτε τώρα ούτε στην προηγούμενη κρίση της Κάσου.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή στην οποία προκλήθηκε ένταση τον Ιούλιο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα φρόντισε κάθε πτυχή του νέου εγχειρήματος να μην οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Άλλωστε, η Αθήνα φαίνεται εκ των πραγμάτων πλέον ότι υπακούει πειθήνια στις τουρκικές επιθυμίες.

Ievoli Relume

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη κρίση στην Κάσο η Τουρκία είχε στείλει πέντε πλοία του πολεμικού της ναυτικού, με την Αθήνα να απαντά στέλνοντας τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», την κανονιοφόρο «Αήττητος» και ένα πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Με αφορμή το νέο περιστατικό, η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρένα Δούρου τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Θεωρεί άραγε το ΥΠΕΞ “υπόθεση ρουτίνας” τη νέα επίδειξη τουρκικής επιθετικότητας και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο; Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με την επιλογή της αφωνίας/απραξίας, με τη μη καταγγελία της επιθετικής και παράνομης στάσης της Τουρκίας, με τη μη διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις κατάφωρες παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Ευρωπαϊκού Δικαίου υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας;»

Εκκωφαντική σιωπή από τον Γεραπετρίτη για το νέο περιστατικό υποτέλειας

Η εκκωφαντική… αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει ειδικευτεί στο να κάνει τα χατίρια του Ερντογάν, για το νέο περιστατικό υποτέλειας που εκδηλώνει η Αθήνα στο Αιγαίο δημιουργεί πλέον ισχυρές ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, ότι η Άγκυρα έχει επιβάλει απολύτως τις θέσεις της στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

Γιώργος Γεραπετρίτης

Η εξωτερική πολιτική του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας που έχει επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνονται και από τη νέα NAVTEX. Ακόμα μία φορά όμως η κυβέρνηση επιχειρεί και διά της παραπλάνησης να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να στηρίξει το αφήγημα ότι οι εργασίες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου συνεχίζονται απρόσκοπτα, αφήγημα το οποίο άλλωστε προσπάθησε να «πουλήσει» και όταν τα μάζεψε άρον άρον στην προηγούμενη κρίση της Κάσου, ανακοινώνοντας ότι το ιταλικό ερευνητικό σκάφος ολοκλήρωσε τις εργασίες του και επέστρεψε στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να σηκώσει το γάντι και να υπερασπιστεί την οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ, παρότι οι εργασίες του ιταλικού σκάφους πραγματοποιούνται στην καρδιά του Αιγαίου και σε θαλάσσια περιοχή που έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Αυτή τη φορά στο ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» δόθηκε εντολή να κινηθεί αποκλειστικά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προκειμένου να μην «ερεθιστεί» η άγκυρα, η οποία παρ’ όλα αυτά έστειλε φρεγάτα να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.

Η κουτοπόνηρη στάση της Αθήνας δεν διασφαλίζει το παραμικρό ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα, ενώ υποτίθεται ότι το έργο έρευνας για τα κατάλληλα σημεία του βυθού από τα οποία πρόκειται να περάσει το ηλεκτρικό καλώδιο συνεχίζεται κανονικά. Άγνωστη παραμένει η συνέχεια, καθώς ουδείς δίνει διευκρινίσεις για το πότε και εάν το ιταλικό σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του.

Η Τουρκία επικαλείται τη δήθεν προστασία της υφαλοκρηπίδας της, συνθήκη άσχετη με τις έρευνες του ιταλικού ερευνητικού πλοίου για λογαριασμό της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να εδραιώσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που περιλαμβάνει και περιοχές ελληνικής κυριαρχίας, για τις οποίες για την ώρα η κυβέρνηση «κάνει την πάπια».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Γιατι ειναι Εθνικος μειοδοτης
    ο Κιτσοτακης ? Μα δεν θελει πολεμο για να μην εξοπλιστουν οι Ελληνες και τον παρουν στο κυνηγι. !!!

  2. Ή τώρα ή ποτέ. Να καταγγείλουν την ενδοτική στάση της κυβέρνησης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να βγάλουν τον λαό στον δρόμο για να πέσει η προδοτική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  3. Όταν μας περίμενε στα ορεινά της βουλής μπας και ξυπνήσουμε, η διαπλοκή μας έλεγε να τον φωνάζουμε μουγγό και κουρασμένο.

  4. Στις παραμονές της πλήρους απογύμνωσης της αεράμυνας της Ελλάδας κατ’ απαίτηση της Γερμανικής πρωτοβουλίας και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταλούν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, ο υπουργός άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε τη δημιουργία «αντι-ντρόουν θόλου». Τα γέλια που προκάλεσε στο τουρκικό επιτελείο η ανακοίνωση του Δένδια, ήταν τόσο ηχηρά, που μας έφεραν στο νου ένα λαϊκό στιχούργημα:

    Η ανακοίνωση του υπουργού άμυνας περί αντι-ντρόουν ασπίδας ή θόλου, ή όπως αλλιώς το πει, είναι φληναφήματα για εσωτερική κατανάλωση. Γίνεται αποκλειστικά για τις εγχώριες εντυπώσεις μετά την ευθεία απαίτηση της Τουρκίας για συγκυριαρχία στο Αιγαίο με αφορμή την ανακοίνωση θαλασσίων πάρκων από τον κ. Μητσοτάκη.

    Και φυσικά, όπως πάντα, τέτοιου είδους ανακοινώσεις απευθύνονται σε ανόητους. Αντι-ντρόουν ασπίδα, ή θόλος δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι μια παρωδία για μικρά παιδιά. Ή μια καλή πρόφαση για πλουτισμό των πολεμοκάπηλων. Η αντι-ντρόουν άμυνα, για ένα σοβαρό στράτευμα, δεν αφορά απλά το σύστημα αεράμυνας, αλλά την αναδιοργάνωση ολόκληρου του στρατεύματος από το επίπεδο διμοιρίας ή μοίρας με κατάλληλα όπλα, ειδική εκπαίδευση και αποτελεσματικές λύσεις χαμηλού κόστους. Απαιτείται δηλαδή συνολικός επανασχεδιασμός του δόγματος ισχύος των ενόπλων δυνάμεων από κάτω έως τα πάνω. Κάτι που στις σημερινές συνθήκες κατάρρευσης είναι όνειρο θερινής νυκτός.

    ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΦΩΝΑΖΕ ΗΤΑΝ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ.!!

    dimitriskazakis.blogspot. com /2024/04/blog-post_18.html

  5. Ο γερό Δράκουλας στον Αλέξη Παπαχελά !
    «Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά,
    εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος και η Τουρκία θα πάρει το μικρό.
    Απλά πράγματα κύριε Παπαχελά.
    Τώρα, το ότι και τα δύο είναι δικά μας δεν έχει και τόσο σημασία
    διότι κανείς δεν θα το θυμάται σε δέκα χρόνια»

  6. Ξυπνήσατε από τόν ύπνο σας.;;; Δεν είχατε καταλάβει γιατί όι απατρίδες εγχώριοι ολιγαρχες μαζί με τά διευθαρμενα μέσα διαστρέβλωσης τάισαν σανό τους Έλληνες για νά δώσουν 41% ;;;;; Όι ολιγαρχες κατάλαβαν τό ατελείωτο φαγητό πού υπάρχει στο Αιγαίο αλλά για νά τό φάνε έπρεπε νά σχεδιάσουν και νά υλοποιήσουν δύο προϋποθέσεις . Νά βρουν και να κάνουν έναν ηλίθιο – τενεκέ προθυπουργο πού τού εξασφάλισαν ασυλία για εσχάτη προδοσία, και τό μοίρασμα τής Ελληνικής κυριαρχίας Με τον Ερντογάν. Τά κατάφεραν σέ όλα, και παρακολουθήστε εσείς με τό δάχτυλο στο στόμα. Ανόητοι μιλάτε για αλαζόνα μητσοτάκη και δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτή του ή συμπεριφορά είναι επακόλουθο της ασυλίας που τού έδωσαν. Καληνύχτα.

  7. Έχει έρθει η ώρα το ψευτορωμέικο να ξεκουμπιστεί από τη χώρα. Πρέπει όλος αυτός ο συρφετός γραικύλων, προδοτών, κλεφτών, σαλτιμπάγκων, ασχέτων και επικίνδυνων που τρώει τις σάρκες της πατρίδας μας να εξαφανιστούν.

  8. Μητσοτάκης, ραγιαπετρητης, Παπαδόπουλου έχουν αποστολή να δώσουν το μισό Αιγαίο στους Τούρκους. Βουλευτές πατριώτες υπάρχουν στη ΝΔ;;;; οποίος στηρίζει Μητσοτάκη είναι συνυπεύθυνος στη προδοσία

  9. Για να θυμόμαστε κάποια πράγματα. Όταν κοινοποιήθηκε το τουρκολιβυηό μνημόνιο στον ΟΗΕ, έβγαινε περιχαρής ο υπουργός μας εξωτερικών, ο “πολύς” Ν.Δένδιας και κοίμιζε το πανελλήνιο ότι “είναι παράνομο”, “δεν θα εφαρμοστεί” και άλλες τέτοιες βλακείες.

    Και τώρα χοροπηδάμε στο τσιφτετέλι που έχει επιβάλλει η Τουρκία.

    • Η κυβέρνηση δια τού τότε ΥπΕξ Δένδια, μάς πληροφόρησε ότι έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ, ΕΕ και δεν ξέρω πού αλλού, χωρίς όμως οι επιστολές αυτές να συνοδεύονται από συντεταγμένες. Μία μονάχα επιστολή αρκούσε, αυτή προς τον ΟΗΕ, αλλά συνοδευομένη από συντεταγμένες. Η εν λόγω επιστολή πρέπει να σταλεί εντός 45 ημερών από το καταγγελλόμενο συμβάν. Άλλως ο ΟΗΕ δεν την λαμβάνει υπ’ όψιν του. Ο Κ. Βελόπουλος ρώτησε τον Δένδια στην Βουλή, αλλά δεν πήρε σαφή απάντηση, αν πήρε και καθόλου. Τον Μάιο 1920 ο ΟΗΕ ανήρτησε στον σχετικό του πίνακα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ως να μην έλαβε καταγγελτική επιστολή. Τα συμπεράσματα δικά ασας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This