«Αλλιώς θα πεινάσουμε…»

Οσο εκτινάσσεται ο τουρισμός και αποκτά αξία η γη τόσο περισσότερο υποχωρεί η κτηνοτροφία. Ενας στάβλος αλλάζει χρήση εν ριπή οφθαλμού: μετατρέπεται εύκολα σε ενοικιαζόμενα από τα οποία μπορεί κανείς να έχει εισόδημα χωρίς κόπο

Must Read

«Ο άνθρωπος είχε 150 αμνοερίφια. Η αγορά τον Αύγουστο τον περίμενε. Εάν έσφαζε και διέθετε το κρέας στην αγορά, το κέρδος του θα έφθανε, σου το λέω μετά λόγου γνώσεως, τα 15.000 ευρώ. Ποσό αξιοσημείωτο για έναν κτηνοτρόφο, καθώς με αυτό θα μπορούσε να αγοράσει τις ζωοτροφές του και τις προμήθειες για το κοπάδι για όλο τον χειμώνα. Αλλά όταν τα αμνοερίφια ζύγιζαν 11 κιλά και έπιαναν καλή τιμή επειδή το κρέας τους ήταν τρυφερό, ήρθε διαταγή από την Αθήνα: stop.

Τώρα, σιτεμένα, ζυγίζουν 15 κιλά και ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα πουλήσει και θα βγει και ζημιωμένος από πάνω. Γιατί όλο αυτό το διάστημα τα τάιζε, άρα επένδυε πόρους πάνω σε αυτά! Δυστυχώς κάποιοι στην Αθήνα δεν καταλαβαίνουν ότι, για να γίνει ένα κοπάδι παραγωγικό, χρειάζεται να περάσουν δύο έως τρεις γενιές και πως, αν αυτό διαταραχθεί, δύσκολα διορθώνεται. Την ίδια στιγμή που μιλάμε οι Ρουμάνοι κτηνοτρόφοι θησαυρίζουν. Εχουν OK από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σφάζουν».

Μια απλή ερώτηση έκανα σε μια βραδινή βεγγέρα σε έναν άνθρωπο που εμπλέκεται στην αλυσίδα πώλησης κρέατος στην Ελλάδα και έλαβα οικονομική ανάλυση για τις επιπτώσεις της πανώλης και τον σπασμωδικό τρόπο με τον οποίο αντιδρά η Πολιτεία με σαφή αντίκτυπο στον κτηνοτροφικό τομέα. Οι κοινοί θνητοί συνήθως δεν ασχολούνται με το τι ακριβώς συμβαίνει μέχρι να φτάσει στο πιάτο τους ένα κομμάτι κρέας. Σπανίως έχουν ερωτήσεις.

Ωστόσο, αν αρχίσεις και ρωτάς, εντυπωσιάζεσαι από αυτό που πραγματικά μαθαίνεις ότι συμβαίνει. Και τι είναι αυτό που συμβαίνει; Η κτηνοτροφία στην πατρίδα μας υποχωρεί ραγδαία. Ακόμα και σε νησιά του Αιγαίου με παράδοση σε αυτήν, όπως η ορεινή Νάξος και η Πάρος. Οσο εκτινάσσεται ο τουρισμός και αποκτά αξία η γη τόσο περισσότερο υποχωρεί η κτηνοτροφία, καθώς ένας στάβλος αλλάζει χρήση εν ριπή οφθαλμού: μετατρέπεται πολύ εύκολα σε ενοικιαζόμενα, στα οποία μπορεί κανείς να έχει εισόδημα χωρίς κόπο.

Ενας εργαζόμενος κτηνοτρόφος επίσης πολύ εύκολα μετακινείται σε τουριστικά επαγγέλματα με τα ίδια και καλύτερα χρήματα. «Αν βάλεις έναν σκληραγωγημένο κτηνοτρόφο να κάνει τον ψήστη, είναι διασκέδαση, παιχνιδάκι γι’ αυτόν, σε σύγκριση με τις δυσκολίες τις προηγούμενης δουλειάς του. Και πληρώνεται και καλύτερα για λιγότερες ώρες!» μου ελέχθη. Ετσι, σιγά σιγά και οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν, αφού έτσι κι αλλιώς το κράτος δεν τους δίνει σημασία.

Παρά ταύτα, ο συνομιλητής μου, ο οποίος εξηγεί ότι οι Ελληνες διατροφικά αγοράζουν κυρίως μοσχάρι και κοτόπουλο και δευτερευόντως χοιρινό (και ας μην είναι μουσουλμάνοι), πιστεύει βαθιά μέσα του ότι κάποια στιγμή ο κύκλος θα γυρίσει και ότι η ελληνική κτηνοτροφία θα ακμάσει πάλι. «Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι ως έθνος πρέπει να μπούμε στο παιχνίδι της αυτάρκειας» μου λέει και προσθέτει χαμογελώντας: «Αλλιώς θα πεινάσουμε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Είναι αδύνατον να ευδοκιμήσει μια κοινωνία που έχει μόνο καταναλωτές και ελάχιστους ή καθόλου παραγωγούς. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη και την ποιοτική επιβίωση των κοινωνιών. Μόνο οι ανόητοι δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να υπάρχει κράτος με μέλλον χωρίς παραγωγούς αλλά μόνο με υπηρεσίες και καταναλωτές. Τα λιοντάρια και οι τίγρεις είναι λίγα και υπάρχουν γιατί υπάρχει μεγάλη τροφική αλυσίδα από κάτω. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να είναι όλοι λιοντάρια και τίγρεις γιατί σύντομα θα ψοφήσουν όλοι από την πείνα. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αδιανόητο: Και… Τούρκος σε αυτοψία για ανεμογεννήτριες στη Ρόδο!

Κάτι παραπάνω από εξοργιστικά είναι τα όσα συνέβησαν στη Ρόδο, τη στιγμή που οι Τούρκοι την διεκδικούν, επαναφέρουν μόνιμα...

More Articles Like This