Αναμονή 3 μηνών θα πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης που θα υποβάλει αίτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας του, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία και του καταβληθεί η πρώτη δόση της επιδότησης.
Όπως ανέφερε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φ. Κουρμούσης, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που άρχισε να λειτουργεί, «κάποιος που υπέβαλε χτες την αίτησή του, σε περίπου έναν μήνα το αργότερο καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειάζονται δέκα – δεκαπέντε ημέρες, θα γνωρίζει αν είναι επιλέξιμος ή όχι». Στη συνέχεια, θα οριστικοποιεί την αίτησή του και η τράπεζα έχει περιθώριο ενός μήνα για να κρίνει αν θα την αποδεχθεί.
Όταν γίνει αποδεκτή η αίτηση από την τράπεζα, τότε ο πολίτης θα έχει άλλον ένα μήνα για πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Στην περίπτωση που αποδεχτεί την πρόταση της τράπεζας, τότε από τον επόμενο μήνα θα μπαίνει η επιδότηση που προβλέπεται,στον ειδικό λογαριασμό που δημιουργείται για το σκοπό αυτό.
Εφόσον, όμως, ο δανειολήπτης διαφωνεί με την τράπεζα για την εμπορική αξία του ακινήτου, έχει τη δυνατότητα να αναρτήσει τη δική του εκτίμηση (όπως θα έχει διαμορφωθεί από πιστοποιημένο εκτιμητή). Η πρόταση του θα εξεταστεί από την τράπεζα και εφόσον δεν γίνει δεκτή, τότε τον λόγο θα έχουν τα δικαστήρια.
Σημειώνεται ότι για το δίμηνο που απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, από τον νόμο προβλέπεται πως ο δανειολήπτης ο οποίος έχει κριθεί επιλέξιμος, θα έχει αυτοδίκαιη προστασία από πλειστηριασμούς.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια της τάξης των 9 δισ. ευρώ, που αφορούν περίπου 150.000 δανειολήπτες. «Με βάση τον νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χ. Απαλαγάκη, «για να αρχίσει η προστασία θα πρέπει προηγουμένως να κριθεί ο οφειλέτης επιλέξιμος. Αρα όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια δεν έχουν κίνητρο να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα. Εδώ έχουμε μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν όπου αρκούσε η αίτηση για να αρχίσει η προστασία. Τώρα γνωρίζουν όλοι πως η προστασία δεν αρχίζει μόνο με την υποβολή της αίτησης αλλά απαιτείται επιλεξιμότητα».
Πώς γίνεται η αίτηση
Όσον αφορά στη λειτουργία της πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η αίτηση γίνεται με τους κωδικούς του Taxis. Σε κάποια πεδία πρέπει να συμπληρώσουν ορισμένα βασικά στοιχεία, ενώ αρκετά δεδομένα θα δουν ότι ήδη έχουν περιληφθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο.
Μετά την αίτηση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να περιμένουν 7 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτόματης άντλησης στοιχείων από τη φορολογική διοίκηση και τις τράπεζες. Αμέσως μετά, θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία και να κάνουν οριστική υποβολή της αίτησης, δεδομένου ότι θα έχουν χαρακτηριστεί ως «επιλέξιμοι».