Οι Oμπάμα δεν έχουν χάσει τίποτα από την αύρα τους στο Δημοκρατικό κόμμα

Must Read

Η Μισέλ, και στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα, έγιναν δεκτοί με ενθουσιώδη χειροκροτήματα το βράδυ της Τρίτης, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών, στο Σικάγο. Η εμφάνισή τους στη σκηνή ήταν μια ξαφνική υπενθύμιση μιας πιο αισιόδοξης εποχής.

  • της Μαρίας Δεναξά

«Αυτό ήταν πριν από δεκαέξι χρόνια», είπε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στη δική του υποψηφιότητα το 2008. Θα μπορούσε να είχε πει μια αιωνιότητα. Η εκλογή του, και στη συνέχεια η επανεκλογή του τέσσερα χρόνια αργότερα, ήταν οι τελευταίες εκστρατείες στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν ενθουσιασμένο με τον υποψήφιό του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπάρακ Ομπάμα προσπάθησε να αναβιώσει την ίδια ελπίδα στην εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις.

Χρησιμοποίησε το παλιό του σύνθημα “Υes we can”, έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της εκστρατείας του και της εκστρατείας της Χάρις, σημειώνοντας ότι τα συνέδρια των Δημοκρατικών «πάντα χαμογελούσαν σε νέους ανθρώπους με αστεία ονόματα που πιστεύουν σε μια χώρα όπου όλα είναι δυνατά».

«Η Αμερική είναι έτοιμη για ένα νέο κεφάλαιο», είπε ο Ομπάμα, «η Αμερική είναι έτοιμη για μια καλύτερη ιστορία. Είμαστε έτοιμοι για την πρόεδρο Καμάλα Χάρις», τόνισε. Με τα μαλλιά του πλέον γκριζαρισμένα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, έδειξε ότι δεν έχει χάσει τίποτα από το ρητορικό του ταλέντο. Αναφερόμενος στον νυν αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η επιλογή του ως αντιπροέδρου ήταν η καλύτερη απόφαση που είχε πάρει ποτέ. Αλλά δεν επεκτάθηκε περισσότερο, υπενθυμίζοντας ότι «η σκυτάλη έχει πλέον δοθει» κι ότι η προεκλογική εκστρατεία μόλις άρχισε.

«Παρά την απίστευτη ενέργεια που καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις τελευταίες εβδομάδες, η αναμέτρηση θα είναι οριακή σε μια έντονα διχασμένη χώρα, μια χώρα όπου πάρα πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να αγωνίζονται και οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να τους βοηθήσει».

Όπως σχεδόν όλοι οι ομιλητές στο συνέδριο, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, η εκλογή του οποίου, στοιχειώνει σαν κατάρα το Δημοκρατικό Κόμμα και αποτελεί για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, σχεδόν προσωπική προσβολή.

«Αυτός ο 78χρονος δισεκατομμυριούχος δεν έχει σταματήσει να κλαψουρίζει για τα δικά του προβλήματα από τότε που κατέβηκε από το χρυσό θρόνο του πριν από εννέα χρόνια. Τα συνεχή παράπονα και η γκρίνια του έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τότε που φοβάται ότι θα χάσει από την Κάμαλα. Τα παιδαριώδη παρατσούκλια, οι θεωρίες συνωμοσίας και η εμμονή του για το μέγεθος των υποστηρικτών του, δεν σταματούν ποτέ. Είναι σαν τον γείτονα που χρησιμοποιεί τον φυσητήρα του κήπου κάτω από το παράθυρό σου κάθε στιγμή της ημέρας. Από έναν γείτονα, είναι εξαντλητικό. Για έναν πρόεδρο, είναι εντελώς επικίνδυνο», είπε ο Ομπάμα για τον Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται άλλα τέσσερα χρόνια αλαλαγμών και χάους, γιατί όπως είπε οι Αμερικανοί έχουν δει αυτή την ταινία και όλοι γνωρίζουν ότι «τα δεύτερα επεισόδια είναι συνήθως χειρότερα».

Στη συνέχεια ο Μπάρακ Ομπάμα, έκανε έκκληση για ενότητα. «Η συντριπτική πλειονότητα από εμάς δεν θέλει να ζει σε μια πικρόχολη, διχασμένη χώρα. Θέλουμε κάτι καλύτερο. Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Και η χαρά και ο ενθουσιασμός που περιβάλλουν αυτή την εκστρατεία μάς δείχνουν ότι δεν είμαστε μόνοι», τόνισε.

Η βιαιότητα της εκστρατείας

Η Μισέλ Ομπάμα, είχε προηγηθεί στο βήμα απ όπου προειδοποίησε για τη βιαιότητα της εκστρατείας. «Δυστυχώς, ξέρουμε τι θα ακολουθήσει», είπε η Μισέλ Ομπάμα, «ξέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Είναι πάντα η ίδια απάτη: η επανάληψη άσχημων, μισογυνικών, ρατσιστικών ψεμάτων αντί για πραγματικές ιδέες και λύσεις που θα βελτιώσουν πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων», είπε.

Η υποστήριξη της Μισέλ και του Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι έχουν διατηρήσει μια ιδιαίτερη αύρα στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, είναι ευπρόσδεκτη είδηση για την Κάμαλα Χάρις, της οποίας είναι η πρώτη εθνική προεκλογική εκστρατεία. Το βίντεο του ζεύγους που υποστηρίζει την υποψηφιότητά της, ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή στην αρχή της εκστρατείας της. Αλλά ενώ συχνά γίνονται συγκρίσεις για την οικογενειακή καταγωγή της Καμάλα Χάρις και του Μπάρακ Ομπάμα, ο παραλληλισμός παραμένει μάλλον επιφανειακός. Ακόμα κι αν έχουν διασταυρωθεί οι δρόμοι τους κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι καταβολές τους παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές, όπως και οι πολιτικές τους θέσεις και το προσωπικό τους στυλ. Ο Ομπάμα είναι ένας πειστικός ρήτορας και ένας σχετικά ψυχρός διανοούμενος. Η Χάρις δεν έχει τη φήμη πως αφιερώνει περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται στα θέματα της εκστρατείας της. Αντίθετα βασίζεται περισσότερο στην παρουσία, τη ζεστασιά και την επαφή. Ενώ το προπύργιο του Ομπάμα βρίσκεται στο Σικάγο και την Ουάσινγκτον, η Χάρις ανήκει στον κάπως ξεχωριστό κόσμο των Δημοκρατικών της Καλιφόρνιας. Όμως η υποψήφια των Δημοκρατικών, έχει έρθει πρόσφατα πιο κοντά στον Ομπάμα, από τότε που έγινε η εκλεκτή του κόμματος. Προσέλαβε αρκετούς πρώην συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του Ντέιβιντ Πλόουφ, ο οποίος ήταν ένας από τους επικεφαλής πίσω από τις νικηφόρες εκλογές του 2008. Η ενέργεια και η ικανότητα του Πλόουφ, να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, η οποία επέτρεψε σε έναν νεαρό, άπειρο γερουσιαστή να δημιουργήσει έναν ευρύ συνασπισμό και να κερδίσει τις εκλογές το 2008, δεν θα λείψουν από την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This