Ο Μητσοτάκης διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία – Είμαστε πλέον στον πάτο της Ευρώπης

Το «success story» της Κυβέρνησης των «αρίστων»: Οι μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από τους μισθούς της Βουλγαρίας!

Must Read

Έρευνα του ΚΕΠΕ ήρθε να προσθέσει μια ακόμη αρνητική πρωτιά της χώρας μας υπό την «άριστη» διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Με… κάθε επισημότητα οι μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από τους μισθούς της Βουλγαρίας!

Η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πλέον ουραγός, φτωχοποιημένη και προσεχώς εξαθλιωμένη

Στην ανάλυση του Βλάση Μισσού στο τελευταίο τεύχος των «Οικονομικών Εξελίξεων» του ΚΕΠΕ, σημειώνεται μέσω στοιχείων ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένης σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης.

«Στη διάρκεια των δεκαπέντε ετών που έχουν μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ27, μετά τη Βουλγαρία, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετρούμενο σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης (purchase power parity, PPP)», σημειώνεται συγκεκριμένα στην ανάλυση του ΚΕΠΕ.

Ενώ προστίθεται: «Συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ27, η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας –για συντομία, ωρομισθίου2 – υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης».

Με απλά λόγια, οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι –πια- πιο φτωχοί από τους Βούλγαρους, καθώς η μισθολογική δυναμική μας… κατακρημνίστηκε.

Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ζει το μύθο της, αλλά τον εφιάλτη της: Είναι τελευταία σε μισθούς, αλλά υπερπρωταθλήτρια στην ακρίβεια.

Όσο για τους εργαζόμενους και την εργασιακή «σκλαβιά» με απολαβές-ψίχουλα στην οποία έχουν οδηγηθεί, το ΚΕΠΕ σημειώνει:

«Η αύξηση των ωρών εργασίας φαίνεται ότι διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη μείωση του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Από το 2020, οπότε και καταγράφηκε καθίζηση των συνολικών ωρών εργασίας σε όλη την ΕΕ27 λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, έως και το 2023, η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στην ΕΕ27 εκτιμάται σε 3,4%, έναντι 9,25% στην Ελλάδα – δηλαδή, τριπλάσια του μέσου όρου. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2023, μεταξύ των χωρών της ΕΕ27, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο».

Καταλήγοντας, η ανάλυση του ΚΕΠΕ αναφέρεται στο φαινόμενο «των εργαζόμενων φτωχών», με τους Έλληνες να είναι στο επίκεντρο:

«Δεν χωράει αμφιβολία ότι, σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ27, η Ελλάδα έχει διέλθει μια μακρά περίοδο περικοπών και στασιμότητας των αμοιβών εργασίας. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αντιστοιχούν σε χαμηλότερες αποδοχές και σχετικά, περισσότερες ώρες εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά το 2022, το 23,1% των εργαζομένων (περίπου 1 στους 4) να υπολογίζεται ότι διαβιοί με διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο του κατωφλιού φτώχειας του 2009. Το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών οφείλει να αποτελέσει επίκεντρο της αναπτυξιακής ατζέντας της χώρας και να απασχολήσει εντονότερα την κοινή γνώμη. Η αύξηση της απασχόλησης, μέσα από τη δημιουργία καλά αμειβόμενων και ποιοτικών, θέσεων εργασίας, αποτελεί παράγοντα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα μας».

Αυτή είναι λοιπόν η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» των πολιτών σε αυτή τη χώρα, αλλά και η «βζιιιν» ανάπτυξη, όπως τη φαντασιώθηκαν ο Μωυσής Πρωθυπουργός μας και ο αερολόγος φανφαρόνος εμπροσθοφύλακάς του.

  • Δείτε την ανάλυση του ΚΕΠΕ:
54.3.2.B

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. OTAN TA ΦΩΝΑΖΕ ΔΕΝ ΤΟΙΝ ΑΚΟΥΓΕ ΚΑΝΕΙΣ. ΤΩΡΑ ????

    Χωρίς πραγματικές αυξήσεις και ταυτόχρονα οριζόντιο πάγωμα χρεών να περιμένουμε μόνο τα πολύ χειρότερα.
    Τώρα έρχεται και η κατάργηση των ίδιων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο εκφασισμός των εργασιακών σχέσεων σε μια καταρρέουσα Ελλάδα.

    Με άλλα λόγια καταργείται και η τελευταία θεσμική γραμμή άμυνας των εργαζομένων απέναντι στην αυθαιρεσία των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.

    Τώρα έρχεται και η κατάργηση των ίδιων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο εκφασισμός των εργασιακών σχέσεων σε μια καταρρέουσα Ελλάδα.

    Με άλλα λόγια καταργείται και η τελευταία θεσμική γραμμή άμυνας των εργαζομένων απέναντι στην αυθαιρεσία των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.

    Άλλωστε από την εποχή του πρώτου μνημονίου ήταν σαφής η επιδίωξη να μετατραπεί ο μισθωτός εργαζόμενος, ο οποίος σήμερα έφτασε το 2023 να συνιστά το 69% της συνολικής απασχόλησης, σε επιχειρηματία του εαυτού του, ο οποίος χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα θα είναι έρμαιο ατομικών συμβάσεων εργασίας υπό το καθεστώς διαρκούς εκβιασμού που εξασφαλίζει η τεράστια ανεργία, αλλά και η προσωρινή απασχόληση.

    dimitriskazakis.blogspot. com/ 2024/04/blog-post_17.html

  2. ΔΕΝ χορταίνουν να τρώνε λεφτά τα λαμόγια τόσα και τόσα χρόνια μετά τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον μόνο ήρωα και αληθινό πατριώτη. Και σήμερα λέμε ότι έχουμε “δημοκρατία” με την εκ κληρονομίας ατελείωτων μπουμπούκων της Φεουδαρχίας? Αχαχαχαχαχαχαχααααα! Κορόϊδο νεοέλληνα.

    • ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟ ΧΑΚΙ. Σε κάποιους έλληνες αρέσουν ακόμα οι μούμιες, οι σκελετοί και οι πρίγκηπες καβάλα σε άσπρα άλογα.

      Ένας δικτάτορας διαμένει στη Βίλα του Ωνάση με την “ευγενική χορηγία” της… ΔΕΗ. Ένα “ιερό” Ταμείο αφήνει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμών να “αναληφθούν εις τους ουρανούς” ή μάλλον να παραληφθούν από “εθνοσωτήρες” κολλητούς. Μια αμερικανική εταιρεία καμαρώνει επειδή εισπράττει άφθονα χρήματα του ελληνικού κράτους, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε. Ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν την “κατασκευή” τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτά εισάγονται από την Αυστρία! Μαύρα κρέατα κατακλύζουν για δύο και πλέον χρόνια την ελληνική αγορά. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τετραπλασιάζονται, τα βιομηχανικά κέρδη πολλαπλασιάζονται, η φορολογία των πλοιοκτητών σχεδόν εκμηδενίζεται. Η “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” γράφει, όντως, ιστορία…
      Την οικονομική, εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της χούντας, από την “επίπλαστη ευημερία” του 1967 – 1971 έως την πλήρη απομυθοποίηση του 1973 – 1974, εξετάζει ο Διονύσης Ελευθεράτος στο νέο του βιβλίο. Σε αυτό παρελαύνουν όχι μόνο εύγλωττα στατιστικά στοιχεία, αλλά και σκάνδαλα όλων των ειδών, ιλιγγιώδη θαλασσοδάνεια, κερδισμένοι και χαμένοι, “τζάκια” και “καμένοι”. Εξωφρενικές συμβάσεις και νομοθετήματα, που θαρρείς πως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της εργασιακής “τάξης πραγμάτων” την οποία γνώρισε -δεκαετίες αργότερα- η Ελλάδα των Μνημονίων.

      ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟ ΧΑΚΙ
      ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ «ΘΑΥΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
      ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This