Τεράστιο σκάνδαλο με τα F-35 και πολιτική αναταραχή στην Ελβετία!

Το κόστος εκσυγχρονισμού των αμερικανικών μαχητικών δεν περιλαμβάνεται στην αρχική σύμβαση! – Η Ελλάδα έχει διασφαλιστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο;

Must Read

Η έγκυρη γαλλική ιστοσελίδα meta-defense δημοσίευσε προ ημερών ένα άρθρο για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Ελβετίας (σ.σ. προς αντικατάσταση των F/A-18 Hornets), θέμα που έκανε πρωτοσέλιδα στον ελβετικό Τύπο και δημιούργησε πολιτική αναταραχή.

Αφού προηγήθηκαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού του 2021, για να αναδειχθεί το αμερικανικό αεροπλάνο νικητής, τώρα είναι τα δημοσιονομικά ερωτήματα που ανακινούν για άλλη μια φορά αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα για την ελβετική κυβέρνηση.

Μετά από σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ της Ελβετίας, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμών (Armasuisse), αναγνώρισε ότι ο εκσυγχρονισμός των στροβιλοκινητήρων (turbojets) F135 -της αμερικανικής εταιρείας P&W- που φέρει το ελβετικό F-35A, που θα πραγματοποιηθεί λίγους μόλις μήνες μετά την παράδοση του τελευταίου αεροσκάφους, θα πληρωνόταν από την ελβετική Πολεμική Αεροπορία και δεν θα περιλαμβανόταν στην αρχική σύμβαση!

Το Armasuisse έχει αρνηθεί να εκφραστεί ρητά για το θέμα, προκαλώντας την οργή αρκετών βουλευτών της χώρας οι οποίοι αμφισβητούν τη διαχείρισή του καθώς και αυτή των ελβετικών Αρχών, κυρίως επειδή εξακολουθούν να αρνούνται να δώσουν εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος αυτού του εκσυγχρονισμού, που επιβλήθηκε από τη Lockheed Martin.

Πριν από λίγες ημέρες το Armasuisse επιβεβαίωσε ότι τα ελβετικά F-35A θα πρέπει, από το 2029, λίγα χρόνια, ή ακόμα και λίγους μήνες μετά την παράδοσή τους, να υποστούν έναν σημαντικό εκσυγχρονισμό, ιδίως όσον αφορά τον turbojet F135.

Η αναταραχή δημιουργήθηκε όταν το ελβετικό κοινοβούλιο και οι πολίτες της Ελβετίας ανακάλυψαν ότι αυτός ο σημαντικός και κοστοβόρος εκσυγχρονισμός, θα χρεωθεί στον ελβετικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, γιατί συνεπάγεται πρόσθετη τιμολόγηση!

Δηλαδή τα ελβετικά F-35A δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να περάσουν από αυτόν τον εκσυγχρονισμό ο οποίος, μετά την παράδοση των ελβετικών μαχητικών, θα τιμολογηθεί ως «πρόσθετες υπηρεσίες» στις αρχές της χώρας, χωρίς τα απαραίτητα πιστωτικά όρια που έχουν προγραμματιστεί μέχρι σήμερα.

Το Armasuisse αρνείται επίμονα να δώσει μια προβλεπόμενη τιμή, ή ακόμα και απλώς μια εκτίμηση του κόστους, αυτών των «πρόσθετων υπηρεσιών»…

Αμερικανικό F-35 στο Dubai Airshow 2023

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, αυτός ο εκσυγχρονισμός του ελβετικού F-35A μετά την παράδοση, αντιπροσωπεύει, σήμερα το casus belli μεταξύ των Ελβετών βουλευτών, του Armasuisse και της Βιόλα Άμχερτ (Πρόεδρος της Εελβετικής Συνομοσπονδίας).

Το πρόβλημα του κόστους εκσυγχρονισμού για το F-35 προέκυψε επίσης στις περισσότερες χώρες που χρησιμοποιούν το αμερικανικό μαχητικό, ιδιαίτερα για εκείνες που είχαν λάβει τις παλαιότερες εκδόσεις, όπως η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία ή ακόμα και η Νότια Κορέα.

Στην πραγματικότητα, γράφει το meta-defence, όλα δείχνουν σήμερα ότι το F-35 θα είναι τα επόμενα χρόνια, μια πραγματική ωρολογιακή βόμβα προϋπολογισμού για τις πολεμικές αεροπορίες που θα είναι εξοπλισμένες με αυτό και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν το ρυθμό που έδωσε η Lockheed Martin σε αυτόν τον τομέα.

Και καταλήγει ο αρθρογράφος, αναφέροντας ότι οι συνέπειες στον προϋπολογισμό των πελατών της Lockheed Martin, όσον αφορά τα F-35 τα επόμενα χρόνια, θα είναι σίγουρα πολύ σημαντικές, αναγκάζοντάς τους να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές επενδύσεις ή να εγκαταλείψουν άλλες βασικές δυνατότητες!

Η Ελλάδα τι έχει κάνει γι’ αυτό;

Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχτηκε την αμερικανική πρόταση για την αγορά 20 μαχητικών F-35 A Lighting ΙΙ, με δικαίωμα, μάλιστα, απόκτησης επιπλέον 20 αμερικανικών αεροσκαφών.

Η παραλαβή των πρώτων μαχητικών 5ης γενιάς υπολογίζεται ότι θα γίνει το 2028.

  • Σχετικό ρεπορτάζ:

Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο και χρίζει άμεσης απάντησης από την ελληνική Κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο που ταλανίζει την Ελβετία, είναι το εξής:

Εμείς έχουμε διασφαλιστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο;  

Έχει προβλεφθεί ότι το κόστος του αναπόφευκτου εκσυγχρονισμού των πανάκριβων F-35 δεν θα επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό;

Γιατί εάν δεν το έχουμε κάνει, αν δεν έχουμε διασφαλιστεί, μιλάμε για σκάνδαλο μεγατόνων.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This