Ευλαβικό προσκύνημα πιστών από όλη την Ελλάδα στην Παναγία Προυσιώτισσα – «Να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που βρισκόμαστε»

Must Read

Πλήθος πιστών ταξίδεψε από όλη τη χώρα στο «Σπίτι της Παναγίας, της κυράς της Ρούμελης».

Η Παναγιά Προυσιώτισσα, πανηγυρίζει σήμερα, 23 Αυγούστου και πλήθος πιστών έσπευσε να προσκυνήσει με ευλάβεια τη Μεγαλόχαρη στην Ιερά Μονή στις ελατόφυτες βουνοκορφές της Ευρυτανίας που συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες της Ελλάδας.

Στην Ιερά Μονή που χρονολογείται από το 829 μ. Χ. βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας την οποία δημιούργησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και φυγαδεύτηκε στην Προύσα της Μικράς Ασίας την περίοδο της εικονομαχίας. Η εικόνα επέστρεψε στη χώρα όταν ένας άνδρας τη μετέφερε στη Θράκη. Κάτω από άγνωστες συνθήκες, η εικόνα χάθηκε και εμφανίστηκε στην Ευρυτανία, όπου την ανακάλυψε ένας βοσκός. Θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο η Παναγία «επέλεξε» το σπίτι της.

Κατά την περίοδο της Κατοχής, ένας Γερμανός αξιωματικός προσπάθησε να βάλει φωτιά στο μοναστήρι αρκετές φορές, ωστόσο πάντα κάποια αόρατη δύναμη τον εμπόδιζε και έκτοτε η εικόνα θεωρείται θαματουργή.

Όπως κάθε χρόνο στις 22-23 Αυγούστου, τιμάται με ευλάβεια η ημέρα της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και πλήθος κόσμου συρρέει στη Μονή της Αρχόντισσας για να προσκυνήσει Μεγαλόχαρη. Μάλιστα εν είναι λίγοι εκείνοι που ανεβαίνουν με τα πόδια στο Μοναστήρι για να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Στη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Προυσιώτισσας, τον ρυθμό έδινε, όπως κάθε φορά, η Φιλαρμονική του Δήμου Καρπενησίου, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Ευαγγελίας Βάρσου.

«Ο τόπος αυτός μοσχοβολά από Χριστό κι Ελλάδα»

«Όλες οι γιορτές της πίστεώς μας είναι σταθμοί πνευματικού ανεφοδιασμού για όλους μας (…), είναι λιμάνια ελπίδος, είναι τρόποι ζωής», σημείωσε στον λόγο του, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, που πρόσθεσε πως «οι γιορτές της Παναγίας μας έχουν μια ιδιαιτέραν χάριν και λειτουργούν ως πνευματικός μαγνήτης (…)», τονίζοντας την ιερότητα και σημασία που έχουν για τους πιστούς, όπως και η εικόνα της Μεγαλόχαρης, όπου «μέσα στους αιώνες έχει δεχθεί τόσα και τόσα αιτήματα, έχει λουστεί με δάκρυα μετανοίας, έχει ακούσει τις ελπίδες, τους φόβους, όσα κρύβονται επιμελώς μέσα στις ανθρώπινες ψυχές».

«Ο τόπος αυτός μοσχοβολά από Χριστό κι Ελλάδα», σημείωσε στον λόγο του ο κ.κ. Θεολόγος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του evrytanika.gr και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημειολογία που έχει το Μοναστήρι της Προυσιώτισσας, εδώ όπου βρήκαν καταφύγιο οι πρωτεργάτες της Επανάστασης, όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, και κατάφεραν να «πετύχουν το ακατόρθωτο». «Και πράγματι», πρόσθεσε, «με τη δύναμη της πίστεως το κατόρθωσαν, γιατί με τη σκέψη και τη λογική ήταν πράγματι ακατόρθωτο και αδύνατο· η πίστη στον Χριστό απελευθερώνει ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις, λειτουργεί ως ένας επιταχυντής των δυνάμεων και των χαρισμάτων».

Και προέτρεψε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, με αφορμή τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, σε «πνευματικό και ηθικό συναγερμό», καλώντας «να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που, δυστυχώς, βρισκόμαστε». «Ο Έλληνας έχει αλλοτριωθεί, ακολουθεί μονοπάτια αδιέξοδα», επεσήμανε ο κ.κ. Θεολόγος και αναφέρθηκε σε ηθική και πνευματική κατάπτωση των σύγχρονων κοινωνιών, καθώς «στρέψαμε την πλάτη μας στον Χριστό». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί δε, σε «νομοθετήματα που καμιά σχέση δεν έχουν με τον Ευαγγέλιο, με τον Χριστό, ούτε ακόμα και με τον φυσικό νόμο (…)· όλα αυτά είναι σημάδια παρακμής και “φτώχειας”». Οι εποχές δεν ενδείκνυνται για εφησυχασμό, τόνισε ο Σερρών και Νιγρίτης και προέτρεψε τους πιστούς, το προσκύνημα στην Παναγία να συνοδευτεί από «αποφάσεις ζωής».

Βίντεο: evrytanika.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This