Αλλάζουν το πλαίσιο για το εργόσημο

Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εκτεταμένης φοροδιαφυγής αλλά και ξεπλύματος μαύρου χρήματος!

Must Read

Τη συνολική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει το εργόσημο δρομολογεί το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Εργασίας, μετά τις πλείστες περιπτώσεις καταστρατήγησής του που εντοπίστηκαν κατά τη διενέργεια έλεγχων του ΕΦΚΑ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

«Είδαμε προβλήματα σε όλους σχεδόν τους τομείς, δηλαδή από τον τομέα της υπαγωγής, δηλαδή το ποιοι μπορούν να ασφαλιστούν με αγροτικό εργόσημο. Σε αρκετές περιπτώσεις πιθανόν το εργόσημο να χρησιμοποιήθηκε είτε για εργαλείο ξεπλύματος μαύρου χρήματος είτε, ενδεχομένως, και για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή» παραδέχθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

Πλέον το υπουργείο αναμένει τις προτάσεις από την ομάδα εργασίας η οποία σχηματίστηκε μετά το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας πληρωμών μέσω τραπεζών. αντί του σημερινού συστήματος που γίνεται μέσω των ΕΛ.ΤΑ.

Το εργόσημο θεσπίστηκε ως μέτρο το 2010, παρουσιάζει όμως σημαντικές δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες και εργαζόμενοι να εκμεταλλεύονται τις «τρύπες» του συστήματος. Ο έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας άρχισε κατόπιν αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών του e-ΕΦΚΑ κι έφερε στο φως πολλές περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας, με ενδεικτικότερες τις εξής:

1) 24.779 εργάτες κι εργάτριες γης δεν είχαν ασφαλιστεί στον e-ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε απασχόληση, ενώ φέρεται ότι έχουν εισπράξει ιδιαίτερα υψηλά ποσά ως αποζημίωση για παροχή εργασίας. Για παράδειγμα, εργάτης έλαβε αποζημίωση ύψους 540.478 χωρίς στον ΕΦΚΑ να υπάρχει το παραμικρό ένσημο.

2) Εργάτες κι εργάτριες γης φέρεται ότι εξαργύρωσαν υπέρογκα ποσά μέσω εργοσήμου. Για παράδειγμα, εργάτης έλαβε το 2017 αμοιβές μέσω εργοσήμου ύψους 195.660 ευρώ, το 2018 αμοιβές ύψους 293.000 ευρώ, το 2019 πήρε 230.557 ευρώ, ενώ το 2020 έλαβε μέσω εργοσήμου αμοιβή ύψους 519.031 ευρώ.

3) 49.799 εργοδότες δήλωσαν υπέρογκα ποσά αμοιβής σε εργάτες, αρκετοί εκ των οποίων είχαν παράλληλα εκδώσει εργόσημα αξίας άνω των 15.000 ευρώ καθένα. Υπήρξε για παράδειγμα εργοδότης που το 2017 είχε δηλώσει ως αμοιβές προς εργάτες 986.802,33 ευρώ, σκηνικό που επαναλήφθηκε και τα επόμενα χρόνια.

4) Εργάτης γης δηλώθηκε να έχει απασχοληθεί το 2017 από 29 εργοδότες, το 2018 από 58 εργοδότες, το 2019 από 35 εργοδότες και από 42 εργοδότες το 2020. Οι δηλωθείσες εργοδοτικές δαπάνες για το συγκεκριμένο άτομο ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 195.660,66 ευρώ, 277.180,77 ευρώ, 211.756,82 ευρώ και 519.031,34 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This