Ανύπαρκτη η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Ο πρωθυπουργός μετά το σόου στην Πεντέλη για την καταστροφική πυρκαγιά πέταξε (ξανά) για τις αγαπημένες του παραλίες

Must Read

Η εβδομάδα που πέρασε είχε μόνο μία εργάσιμη ημέρα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επέστρεψε από τις διακοπές του την Τρίτη, πήγε στη σύσκεψη-σόου στην Πεντέλη, όπου ανακοίνωσε, μαζί με την κουστωδία των υπουργών και των παρατρεχάμενων, τα ίδια που ανακοινώνει έπειτα από κάθε καταστροφή, είτε είναι εξαιτίας φωτιάς είτε πλημμύρας, και αποχαιρέτησε.

Αυτή ήταν η ενασχόλησή του με τα προβλήματα της χώρας. Λίγες ώρες έμεινε στην Αθήνα (κι αυτές δεν του βγήκαν όπως θα έπρεπε, γιατί το σκηνικό της επιτυχίας που είχε στηθεί για τις κάμερες χάλασε από τους αγανακτισμένους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο και έβριζαν εν χορώ την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά) και μετά πέταξε για τις αγαπημένες του παραλίες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και αυτό δεν είναι ευχή κάποιου κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά πραγματικότητα, την οποία βλέπουν όλα τα στελέχη της Ν.Δ., είτε πρόκειται για βουλευτές είτε για αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Ολοι έχουν καταθέσει τους τελευταίους μήνες την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα. Οσα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη βρέθηκαν στις εκλογικές τους περιφέρειες και όσοι έκαναν διακοπές και τόλμησαν να βγουν έξω από το προστατευμένο περιβάλλον τους παραδέχονται ότι στην κοινωνία επικρατούν θυμός και απογοήτευση. Επιμένουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να αναλάβει δράση και να πάρει μέτρα ώστε να προχωρήσουν από τον Σεπτέμβριο με νέο αφήγημα, ώστε να γυρίσουν το παιχνίδι υπέρ τους. Αλλωστε, όπως εκτιμούν, έχουν την «πολυτέλεια» της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ασχολούνται με τα εσωκομματικά τους.

Σοβαρό πρόβλημα

Τρεις είναι οι τομείς που, σύμφωνα με στελέχη της Ν.Δ., υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να ληφθούν μέτρα: Οικονομία, Υγεία και λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Και στους τρεις τομείς η κυβέρνηση έχει πάρει κάτω από τη βάση. Η ακρίβεια διαλύει τον κοινωνικό ιστό, η Υγεία διαλύεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει βάλει για μπροστάρη τον ανεκδιήγητο Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ όσον αφορά τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, οι χειρισμοί στη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι, αφήνοντας πίσω της μία νεκρή και 100.000 στρέμματα κάρβουνο, μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς απαράδεκτοι.

Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ακριβώς το πόσο απαράδεκτοι ήταν αυτοί οι χειρισμοί, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την κοινωνική οργή και τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις καταστροφές στη βορειοανατολική Αττική. Το σκηνικό που αντιμετώπισε πρώτη φορά στην πρωθυπουργική θητεία του στην Πεντέλη ήταν εκρηκτικό, καθώς ο κόσμος ήταν αποφασισμένος να αποδείξει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αυτοί που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές δεν είναι λίγοι -όπως ο ίδιος είχε πει με κυνικό τρόπο-, αλλά και να του δείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πολιτική προστασία.

Στη σύσκεψη στην Πεντέλη αποφασίστηκαν να δοθούν κονδύλια για όσους έχασαν τις περιουσίες τους από τις φωτιές. Καθαρισμούς, αντιπυρική προστασία, αναδασώσεις και τη διαχείριση των δασών περιλαμβάνει το σχέδιο 10 σημείων που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς, την Περιφέρεια και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική.

Συνολικά διατίθενται 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και τη διαχείριση των δασών.

Πολλά ή λίγα, η ουσία είναι ότι αυτά τα χρήματα που θα δοθούν θα βγουν από το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οπότε η αλλαγή πορείας που θα προσπαθήσει να επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πιο δύσκολη.

Ο Χατζηδάκης

Οχι ότι περίμενε κανείς μεγάλες εκπλήξεις στη ΔΕΘ, αλλά όλα θα κριθούν από την πορεία των φορολογικών εσόδων, γιατί από το υπουργείο Οικονομικών ο Χατζηδάκης, παίζοντας το (χιλιοπαιγμένο) παιχνίδι «ο κακός υπουργός και ο καλός πρωθυπουργός», ζητεί μεγάλη αυτοσυγκράτηση στην παροχή μέτρων, ώστε να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Οσον αφορά τους αριθμούς, να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου για το 2024 κατά 1,6 δισ. ευρώ, με τα 1,23 δισ. ευρώ επιπλέον εσόδων του 2024 να έχουν ήδη αξιοποιηθεί.

Τώρα τι άλλο θα περιέχει το καλάθι του πρωθυπουργού, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα όποια μέτρα δεν θα ανακουφίσουν τους πολίτες από την ακρίβεια.

Καυτός αναμένεται ο Σεπτέμβριος για τον Κυριάκο

Ο Σεπτέμβριος προβλέπεται καυτός για την κυβέρνηση, γιατί, αν δεν καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλλάξει το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κοινωνία με αυτά που θα ανακοινώσει, οι δημοσκοπήσεις θα καταγράψουν και νέα πτωτική πορεία.

Τα μόνα σίγουρα μέτρα που γνωρίζουμε σήμερα είναι το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στους συνταξιούχους και στα ευάλωτα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο και θα προέρχεται από την έκτακτη εισφορά από τα υπερκέρδη των εταιριών διύλισης. Σίγουρο είναι (μέχρι αποδείξεως του εναντίου, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη) το πακέτο των μέτρων που έχει ήδη αρκετές φορές εξαγγελθεί, ύψους περίπου 870 εκατ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (με υπολογισμένο κόστος 215 εκατ. ευρώ), την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (120 εκατ. ευρώ), τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (με κόστος 100 εκατ. ευρώ), την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, την παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις οικοδομές και τις αυξήσεις στις συντάξεις (κοστολογείται στα 400 εκατ. ευρώ).

Τα μέτρα είναι στοχευμένα και δεν αφορούν όλη την ελληνική κοινωνία που στενάζει από τις επιλογές της κυβέρνησης, συνεπώς, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν το κακό κλίμα.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Τάχει βάλει όλα στον αυτόματο αρχηγαρα!!!!! ποια Ελλάδα και ποιοί Έλληνες τους έχει όλους γραμμένους κανονικά, έχει ταισμενα και τα παιδιά και δεν κουνιέται φύλλο ,..

  2. E όχι και ανύπαρκτη..
    ..
    Για καταστροφή,μιά χαρά κυβέρνηση είναι..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This