45.000 Τούρκοι στρατιώτες στα Κατεχόμενα!

Συναγερμός για τη δραματική η αύξηση δυνάμεων σε σχέση με την ελεύθερη Κύπρο. Η Αγκυρα αναβαθμίζει και τις αμυντικές υποδομές με προδιαγραφές ΝΑΤΟ

Must Read

Ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης που εδρεύει στην Κύπρο ζητάει ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, εγείροντας ακόμα ένα εμπόδιο στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. Το ζήτησε επίσημα σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον νέο «διοικητή» του στρατού του «Αττίλα», Ιλκέρ Γκιοργκιουλού. Ειδικότερα, ζήτησε ενίσχυση των «Δυνάμεων Ασφαλείας», που αποτελούν ουσιαστικά τμήμα του Τουρκικού Στρατού Κατοχής (ΤΣΚ). Η δήλωση και το αντίστοιχο αίτημα εγείρουν ερωτήματα, καθώς αποκωδικοποιούνται με διαφορικές αναγνώσεις.

  • Από τον Νικ. Σατυρουλάκι

Διευκρινίζουμε ότι ο Τατάρ δεν ζήτησε γενικά ενίσχυση των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), αίτημα «λογικό», στο πλαίσιο μιας συνάντησης με τον νέο επικεφαλής των Τουρκικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στα Κατεχόμενα. Ο Τατάρ ζήτησε ειδικά ενίσχυση των «Δυνάμεων Ασφαλείας», δηλαδή του πολυκλαδικού στρατιωτικού σχηματισμού που αποτελεί τη μετεξέλιξη της γνωστής ΤΟΥΡΔΥΚ (Τουρκική Δύναμη Κύπρου) και η οποία εγκαταστάθηκε στο νησί με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου (1960) και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίστοιχα, στην Κύπρο εγκαταστάθηκε η ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου), με έδρα τη Λευκωσία.

Η διαφορά δεν είναι ουσιαστική επιχειρησιακά, καθώς και οι «Δυνάμεις Ασφαλείας» υπάγονται στρατιωτικά στην τουρκική στρατιωτική κατοχική διοίκηση και αποτελεί μέρος της συνολικής τουρκικής κατοχικής δύναμης που εδρεύει στο νησί. Εχει, ωστόσο, ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Τατάρ ζητεί ενίσχυση του συγκεκριμένου κλάδου, που θεωρείται ο πλέον αξιόμαχος και επιθετικά φανατισμένος από το σύνολο των ΤΔΚ. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή η δύναμη πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, τονίζοντας μάλιστα πως το συγκεκριμένο στρατιωτικό σώμα είχε εξελιχθεί σε «τακτικό στρατό» ήδη από το 1976. Δηλαδή, δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκοκυπριακές «Δυνάμεις Ασφαλείας» είναι διαφορετικό στρατιωτικό σώμα, ανήκει στην παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») και αποτελεί τουρκοκυπριακή ένοπλη δύναμη με καθήκοντα «ασφαλείας» (υπό αστυνομική – στρατιωτική έννοια) στην κατεχόμενη επικράτεια. Αυτή η δύναμη συνιστά ουσιαστικά τις τουρκοκυπριακές ένοπλες δυνάμεις».

Το βέβαιο είναι ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Αγκυρα εξαγγέλλει και προχωρεί με ταχείς ρυθμούς εργασίες αναβάθμισης των στρατιωτικών υποδομών που διαθέτει σε ολόκληρη την έκταση του κατεχόμενου τμήματος της Μεγαλονήσου, ενώ παράλληλα εγκαθιστά νέες, μάχιμες μονάδες στα μικρασιατικά παράλια απέναντι από την Κύπρο.

Καταδρομείς

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι εγκατέστησε ακόμα μία Ταξιαρχία Καταδρομών Σ/Χ (Στρατοχωροφυλακής) στα παράλια της επαρχίας Χατάι, απέναντι από το ακρωτήρι του Απόστολου Ανδρέα. Η επαρχία Χατάι είναι η νοτιότερη τουρκική επαρχία, αποσπάστηκε από τη Συρία και προσαρτήθηκε κατά τον… τουρκικό τρόπο με στημένο δημοψήφισμα πριν από τον Β’ Π.Π. (1939).

Εάν τα στοιχεία από ανοικτές πηγές είναι σωστά, ο τουρκικός στρατός κατοχής διατηρεί στην Κύπρο περί τα 20.000 στελέχη (αξιωματικοί – οπλίτες), ενώ οι «Δυνάμεις Ασφαλείας» του ψευδοκράτους τουλάχιστον 3.000 Τουρκοκυπρίους. Αντίστοιχα, οι τουρκικές «Δυνάμεις Ασφαλείας» αριθμούν σήμερα περί τους 9.000 άνδρες, με τη διοίκησή της (Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı – GKK) να εδρεύει στην Κερύνεια. Διαθέτει και τους τρεις μάχιμους κλάδους, σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Συνολικά, ο τουρκικός στρατός κατοχής φέρεται ότι αριθμεί σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περί τα 30.000 στελέχη και είναι οργανωμένος σε επίπεδο σώματος στρατού, εξοπλισμένου άρτια με σύγχρονα οπλικά συστήματα και με επιμέρους μονάδες διατεταγμένες επιθετικά προς τις ελεύθερες περιοχές, αναπτυγμένες σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης (Πράσινη Γραμμή). Οι αριθμοί αυτοί, σε σχέση με την έκτασή της, καθιστούν την κατεχόμενη περιοχή μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες στον κόσμο, ενώ και ο μαθηματικός λόγος του αριθμού στρατιωτών προς τον αριθμό των πολιτών είναι πρωτοφανής.

Σε αυτές τις δυνάμεις δέον είναι να προστεθεί και το Σώμα Τουρκοκυπρίων εφέδρων, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 15.000 άνδρες, οι οποίοι καλούνται για τακτική μετεκπαίδευση σε ετήσια βάση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΤΔΚ συνεχώς αυξάνονται, χωρίς ωστόσο αυτό το στοιχείο να επιβεβαιώνεται από τις υπηρεσίες που παρακολουθούν. Το βέβαιο είναι πως εκσυγχρονίζονται υποδομές και οπλικά συστήματα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η ακριβής δυναμικότητα των δύο παραπάνω Σωμάτων σε έμψυχο υλικό και μέσα δεν είναι γνωστή, καθώς το πραγματικό μέγεθος αποτελεί «στρατιωτικό απόρρητο». Το εύρος και οι στρατιωτικές δυνατότητες που γίνονται γνωστά προκύπτουν από μελέτη και πληροφορίες ανοικτών πηγών (μη απόρρητων) κατά το δυνατόν εξακριβωμένων, όπως συγκεντρώνονται από ειδικές υπηρεσίες και φορείς σε Αθήνα και Λευκωσία. Εγκυρα στοιχεία δίνει το γνωστό «Ισοζύγιο Ισχύος» (Ι.Ι.) Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου, που αποτελεί και αυτό με τη σειρά του «ανοικτή πηγή πληροφοριών».

Με βάση το «Ισοζύγιο Ισχύος» (με τελευταία ενημέρωση 11/8/24), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κατασκευάσει και αναβαθμίσει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σημαντικές στρατιωτικές υποδομές, επιπέδου και προδιαγραφών ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα έχει επιδοθεί σε οργιώδη αναβάθμιση των υποδομών του κατοχικού στρατού στην Κύπρο, στο πλαίσιο, αρχικά, του σχεδίου διχοτόμησης και, σε δεύτερη φάση, της ολοκληρωτικής κατάληψης της Μεγαλονήσου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Ερσίν Τατάρ

Ο Ερντογάν ξεφορτώνει παράνομα πολεμικό υλικό στην Αμμόχωστο

Το επιχειρησιακό σχέδιο υπακούει στο δόγμα «ταχείας μεταφοράς δυνάμεων» (προσωπικού, μέσων και εφοδίων) για τη συντήρηση και την υποστήριξη των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), όπου απαιτηθεί. Τόσο το δόγμα όσο και η διάταξη των δυνάμεων είναι επιθετικής αντίληψης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία θα το ενεργοποιήσει όποια στιγμή θεωρήσει πως είναι πρόσφορη, καθώς απώτερος σκοπός δεν είναι καν η διχοτόμηση, αλλά η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Να θυμηθούμε ότι οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά κατέρρευσαν όταν η τουρκική πλευρά βρέθηκε ενώπιον απαίτησης του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά για άμεση (με σύντομο οδικό χάρτη) αποχώρηση όλων των ΤΔΚ από την Κύπρο.

Για τον σκοπό ικανοποίησης του παραπάνω επιθετικού δόγματος, η διοίκηση του τουρκικού στρατού κατοχής έχει αξιοποιήσει και αναβαθμίσει όλες τις λιμενικές και αερολιμενικές υποδομές στην περιοχή ελέγχου της. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τουρκική στρατιωτική διοίκηση χρησιμοποιεί στη θάλασσα τα παράνομα λιμάνια σε Αμμόχωστο, Κερύνεια και Καραβοστάσι (Gemikonağı). Οπως σημειώνουν ειδικοί αναλυτές, το λιμάνι στην Αμμόχωστο, λόγω των «ευνοϊκών» συνθηκών που επικρατούν στην έρημη πόλη, χρησιμοποιείται κατά κόρον για ξεφόρτωμα πολεμικού υλικού.

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης σημειώνει ενδεικτικά ότι «τουρκικό αρματαγωγό ξεφόρτωσε στα τέλη του περασμένου χρόνου (29/12/23) στην Αμμόχωστο αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 m.m. και πλήθος αντίστοιχων βλημάτων, τα οποία προστέθηκαν στο τουρκικό οπλοστάσιο, χωρίς να αποσυρθούν άλλα. Παράλληλα, η Αγκυρα έχει προχωρήσει σε δημιουργία βάσης-ραντάρ στην κατεχόμενη Καρπασία, ενώ προχωρεί και σε κατασκευή ναυτικής βάσης (ναυτικός σταθμός) στο Μπογάζι, στο Τρίκωμο, βόρεια της Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά εναέρια μέσα, οι ΤΔΚ αξιοποιούν τα παράνομα αεροδρόμια στο Λευκόνοικο, στην Τύμπου και στο Κρηνί (Pınarbaşı), όπου εδρεύει και λόχος αεροπορίας στρατού, καθώς και συστήματα επιτήρησης εναερίου και θαλασσίου χώρου, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις απόκρισης στον Πενταδάκτυλο. Στο Λευκόνοικο η Τουρκία πρόσφατα ανέπτυξε υποδομές εγκατάστασης ενός σμήνους drones, που αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος της τουρκικής επεκτατικής πολεμικής μηχανής…

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This