«Ώρα μηδέν» στη Μέση Ανατολή μετά το πλήγμα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ – Συγχαρητήρια από Χαμάς και Χούθι

Η σιιτική παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση τον Λίβανο ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της επίθεσης αντιποίνων στο έδαφος του Ισραήλ

Must Read

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται, πλέον, η Μέση Ανατολή μετά το πρωινό χτύπημα της Χεζμπολάχ με εκατοντάδες πυραύλους και drones στο έδαφος του βόρειου Ισραήλ, το οποίο απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο, την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις νέες αυτές εξελίξεις με «κομμένη την ανάσα».

Το Ισραήλ, ωστόσο, ήταν εκείνο που ξεκίνησε πρώτο την επίθεση, καθώς λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η επιχείρηση της Χεζμπολάχ προκάλεσε πλήγματα στο έδαφος του Λιβάνου, καθώς οι δυνάμεις του είχαν πληροφορίες για το επικείμενο χτύπημα της σιιτικής οργάνωσης, με 100 ισραηλινά μαχητικά να πραγματοπούν επιθέσεις σε τουλάχιστον 40 θέσεις στο νότιο Λίβανο, καταστρέφοντας εκτοξευτές ρουκετών και πυραύλων, οι οποίοι, σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς, στόχευαν όχι μόνο στον ισραηλινό βορρά, αλλά κάποιοι από αυτούς είχαν ρυθμιστεί να εξαπολύσουν επιθέσεις και προς το κεντρικό Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσε κατόπιν η φιλοϊρανική οργάνωση, από τα ισραηλινά αυτά πλήγματα σκοτώθηκαν δύο στελέχη της.

Η Χεζμπολάχ έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε «επίθεσημε μεγάλο αριθμό drones» και «320 ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, ειδικά εναντίον «σημαντικού στρατιωτικού στόχου», χωρίς να διευκρινίσει ποιος είναι αυτός. Πρόσθεσε δε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε την «πρώτη φάση» των αντιποίνων της για την δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, στο πλαίσιο της οποίας ισχυρίστηκε πως επλήγησαν 11 σραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η απάντηση του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος προς το Ισραήλ για τον φόνο ενός διοικητή του καθυστέρησε «για πολιτικούς λόγους» και κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων συνομιλιών για μια συμφωνία εκεχειρίας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Σε γραπτές του δηλώσεις που διένειμε στον Τύπο, ο ίδιος επισήμανε ότι η Χεζμπολάχ «εργάστηκε» ώστε να διασφαλίσει πως η απάντησή της στον φόνο του Φουάντ Σουκρ στις 30 Ιουλίου δεν θα προκαλέσει ευρείας κλίμακας πόλεμο.




Αμέσως μετά την ευρεία αντεπίθεση της Χεζμπολάχ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας προειδοποίησε εκ νέου ότι η χώρα του δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. «Ο Νασράλα στη Βηρυτό και ο Χαμενεΐ στην Τεχεράνη πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα για την αλλαγή της κατάστασης στο βορρά», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης και πρόσθεσε πως «αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι το τέλος της ιστορίας».

«Νωρίς σήμερα το πρωί, η Χεζμπολάχ προσπάθησε να επιτεθεί στο κράτος του Ισραήλ με ρουκέτες και drones. Κατευθύναμε τον IDF να πραγματοποιήσει μια έντονη προληπτική επίθεση για να απομακρύνει την απειλή. Οι IDF κατέστρεψαν χιλιάδες ρουκέτες μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι είχαν σχεδιαστεί όλοι για να επιτεθούν στους πολίτες μας και τις δυνάμεις μας στη Γαλιλαία. Επίσης, ο Ισραηλινός Στρατός αναχαίτισε όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ σε στρατηγικό στόχο στο κέντρο της χώρας. Χτυπάμε τη Χεζμπολάχ με εκπληκτικά συντριπτικά χτυπήματα. Πριν από τρεις εβδομάδες, εξαλείψαμε τον Αρχηγό του Επιτελείου και σήμερα ματαιώσαμε το σχέδιο επίθεσης. Ο Νασράλα στη Βηρυτό και ο Χαμενεΐ στην Τεχεράνη πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα για την αλλαγή της κατάστασης στο βορρά και την επιστροφή των κατοίκων μας με ασφάλεια στα σπίτια τους. Και επαναλαμβάνω – αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ντανιάχου.




Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στη μαζική επίθεση της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Ισραήλ, τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και να συνεχίσουμε να τηρούμε έναν απλό κανόνα: Όποιος μας βλάπτει, τον βλάπτουμε».

Νωρίς το πρωί, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα για 48 ώρες. Ωστόσο, κατόπιν, έκανε επανεκτίμηση της κατάστασης και προχώρησε σε άρση των περιοριστικών μέτρων σε μεγάλο τμήμα του βορρά, αλλά διατήρησε τις οδηγίες ασφαλείας σε ορισμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σε αυτό το «φόντο», συνεχίζονται σήμερα συνομιλίες στο Κάιρο, προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για εκεχειρία, οι πιθανότητες για την οποία, πάντως, διαρκώς λιγοστεύουν. Πάντως, η ισραηλινή αντιπροσωπεία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως θα μεταβεί στο Κάιρο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Παρόντες στις σημερινές συνομιλίες θα είναι οι επικεφαλής της Μοσάντ, Δαυίδ Μπαρνέα και της Σιν Μπετ, Ρονέν Μπαρ, από ισραηλινής πλευράς, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ο πρωθυπουργός του Κατάρ και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου.




Χαμάς και Χούθι συνεχάρησαν τη Χεζμπολάχ

Συγχαρητήρια στη Χεζμπολάχ για την «ποιοτική και σημαντική απάντηση» που έδωσε στο Ισραήλ έδωσε η Χαμάς. «Επαινούμε και συγχαίρουμε την ποιοτική και σημαντική απάντηση που έδωσαν οι μαχητές της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί εναντίον πολλών ζωτικών και στρατηγικών στόχων βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα, ως απάντηση στο έγκλημα της δολοφονίας του Φουάντ Σουκρ και για τα εγκλήματά του και τη συνεχιζόμενη επιθετικότητά του στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο» ανέφερε η Χαμάς.

Από την πλευρά τους, οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης συνεχάρησαν επίσης το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ για την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ και απείλησαν εκ νέου ότι θα απαντήσουν στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του λιμανιού Χοντέιντα τον προηγούμενο μήνα. «Συγχαίρουμε τη Χεζμπολάχ και τον γενικό της γραμματέα για τη μεγάλη και γενναία επίθεση που εξαπέλυσε η αντίσταση σήμερα το πρωί εναντίον του ισραηλινού εχθρού», επεσήμαναν οι Χούθι σε ανακοίνωσή τους και πρόσθεσαν ότι «θα έρθει σίγουρα» μια απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα της 20ης Ιουλίου εναντίον του λιμανιού της Χοντέιντα, το οποίο ελέγχουν.

Η «απάντηση» της Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι η αντίσταση είναι «ισχυρή» και σε θέση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις απειλές της», τόνισαν επίσης οι Χούθι, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση στα πλήγματα της 20ης Ιουλίου, τα οποία αποτέλεσαν την ισραηλινή απάντηση στην επίθεση με drone των Χούθι εναντίον του Τελ Αβίβ με έναν νεκρό. «Επαναλαμβάνουμε ότι η απάντηση της Υεμένης δεν θα καθυστερήσει», υπογράμμισαν οι σιίτες αντάρτες.

Ένας νεκρός από πλήγμα σε ταχύπλοο του ισραηλινού στρατού

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ φέρεται να χτύπησε και ένα ταχύπλοο σκάφος του ισραηλινού ναυτικού, σκοτώνοντας έναν νεκρό στρατιώτη, πληροφορίες που, όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί

Ειδικότερα, πλάνα που μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, φέρονται να δείχνουν τη στιγμή που βλήμα χτυπά το ισραηλινό στρατιωτικό ταχύπλοο σκάφος «Dvora», με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός στρατιώτη και να τραυματιστούν αρκετοί ακόμη.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν πρόκειται όντως για χτύπημα της Χεζμπολάχ ή για κάποιον πύραυλο αναχαίτισης από τον σιδερένιο θόλο, που, εσφαλμένα «είδε» το σκάφος ως εχθρική οντότητα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τους IDF.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This