Γερμανία: Ταυτοποιήθηκε ως μέλος του ISIS ο 26χρονος συλληφθείς για το μακελειό στο Ζόλινγκεν – Έπρεπε να είχε απελαθεί από πέρυσι

Must Read

Από το 2023 έπρεπε να είχε απελαθεί από τη Γερμανία ο 26χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη χθες Σάββατο για το μακελειό στο φεστιβάλ διαφορετικότητας του Ζόλινγκεν, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, μέχρι στιγμής, καθώς άλλοι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μάλιστα ο κατηγορούμενος δεν αναφέρεται, πλέον, ως «βασικός ύποπτος» για το πολύνεκρο αιματηρό συμβάν, αλλά ως δράστης του, καθώς οι γερμανικές Αρχές τον ταυτοποίησαν ως μέλος του Ισλαμικού Κράτος (ISIS), που, άλλωστε, χθες ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση στο φεστιβάλ, κάνοντας λόγο για εκδίκηση για τον «θάνατο μουσουλμάνων στην Παλαιστίνη». Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Χέρμπερτ Ρόιλ, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και όχι απλώς ενδείξεις ότι ο 26χρονος συλληφθείς, ο οποίος,  σύμφωνα με γερμανικά μέσα, φέρεται να παραδόθηκε αυτοβούλως στις Αρχές, φορώντας -μάλιστα- τα ρούχα της επίθεσης, είναι ο δράστης.




Την ίδα ώρα «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν πληροφορίες του «Spiegel», σύμφωνα με τις οποίες ο (δράστης) Ίσα αλ Χ. γεννήθηκε στη Συρία και ήρθε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022 από τη Βουλγαρία ζητώντας άσυλο και καταθέτοντας, πιο συγκεκριμένα, σχετική αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF) του Μπίλεφελντ. Δεν είχε απασχολήσει τις αρχές για ύποπτες διασυνδέσεις με ισλαμιστικούς κύκλους, παρά μόνο φέρεται να επισκεπτόταν τζαμιά για προσευχή.

Επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό αναφέρει, επίσης, ότι, βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για το άσυλο, ο 26χρονος θα έπρεπε κανονικά να επιστρέψει στη Βουλγαρία, δηλαδή στην χώρα πρώτης εισόδου, η οποία ήταν αρμόδια για την άιτηση ασύλου του, κάτι που δεν έγινε αν και οι βουλγαρικές αρχές φέρονται να είχαν συμφωνήσει. Ο ίδιος φέρεται, μάλιστα, να βρισκόταν σε γερμανική λίστα απελάσεων, αλλά η απέλασή του, η οποία ήταν να γίνει τον Ιούνιο του 2023, δεν προχώρησε. Ως εκ τούτου, παρέμενε στη Γερμανία υπό καθεστώς επικουρικής προσφυγικής προστασίας.

Εξαιτίας της σοβαρότητάς της, δεδομένου ότι σχετίζεται με τη δημόσια ασφάλεια, την υπόθεση έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης, ενώπιον της οποίας θα βρεθεί ο δράστης, προκειμένου να τού απαγγελθούν κατηγορίες για δολοφονίες και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Εδώ και καιρό, πάντως, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, έχουν μιλήσει για αυξημένο κίνδυνο ισλαμιστικών επιθέσεων στη Γερμανία εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή και της στήριξης της Γερμανίας στο Ισραήλ.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This