Οικολογική «βόμβα» το πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι – Το τάνκερ Sounion φλέγεται για τέταρτη ημέρα μετά την επίθεση

Must Read

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, παραμένει φλεγόμενο από την 23η Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα μέσω X η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή Ασπίδες. Ενώ, οικολογική βόμβα έτοιμη να εκραγεί χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, που πλέει ακυβέρνητο στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά από διπλή επίθεση των ανταρτών Χούθι.




 

Η δύναμη, που αναπτύχθηκε στην περιοχή από την ΕΕ για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας νωρίτερα φέτος, διευκρίνισε πως παρατηρούνται εστίες φωτιάς σε πέντε σημεία στο κατάστρωμα του πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας, μετέφερε στην Κόρινθο 150.000 τόνους αργού πετρελαίου που φόρτωσε στο λιμάνι της Βασόρας του Ιράκ.

Η αποστολή Ασπίδες πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Το Sounion παραμένει στο σημείο όπου αγκυροβόλησε, μεταξύ Ερυθραίας και Υεμένης, τόνισε ακόμη η ευρωπαϊκή δύναμη – δεν «παρασύρεται» ακυβέρνητο, όπως είχε αναφερθεί στη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO την Παρασκευή.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε την Κυριακή (25/08) για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, θέτουν σε κίνδυνο τη βιομηχανία αλιείας και τα οικοσυστήματα της περιοχής, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υεμένη.




 

Η αμερικανική πλευρά κάλεσε, δε, τους Χούθι να σταματήσουν άμεσα τις επιθέσεις και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να δράσει για την αποτροπή της καταστροφής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον του πετρελαιοφόρου MT DELTA SOUNION. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι απειλούν να προκαλέσουν τη διαρροή ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ποσότητα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν της καταστροφής του Exxon Valdez. Παρότι το πλήρωμα έχει εκκενωθεί, φαίνεται ότι οι Χούθι είναι αποφασισμένοι να βυθίσουν το πλοίο και το φορτίο του στη θάλασσα.

Μέσω αυτών των επιθέσεων, οι Χούθι αποδεικνύουν ότι είναι διατεθειμένοι να καταστρέψουν τη βιομηχανία αλιείας και τα περιφερειακά οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτώνται οι Υεμενίτες και άλλες κοινότητες της περιοχής για την επιβίωσή τους, όπως επίσης υπονομεύουν τη διανομή ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των απερίσκεπτων επιθέσεών τους. Καλούμε τους Χούθι να σταματήσουν άμεσα αυτές τις ενέργειες και προτρέπουμε τα υπόλοιπα έθνη να αναλάβουν δράση για την αποτροπή αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής».

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ Χ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Οι επίορκοι Κούλης & Δένδιας, γνωστοί υποτελείς των νεοταξιτών στις ΗΠΑ και άλλα σκοτεινά διεθνή παράκεντρα εξουσίας, έβαλαν σε κίνδυνο την ελληνική εμπορική ναυτιλία στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή με την άμεση αποδοχή της εντολής των ΗΠΑ & του ιερατείου των Βρυξελλών να στείλουν φρεγάτα στην περιοχή εναντίον των Χούθι, οι οποίοι ξεκάθαρα ήταν επιθετικοί μόνον σε πλοία που είχαν σχέση με τους διακηρυγμένους εχθρούς τους ΗΠΑ, Ισραήλ, Μ. Βρετανία. Οι Έλληνες ήταν και είναι αγαπητοί στον αραβικό κόσμο, όμως με την αποστολή της φρεγάτας και την εμπλοκή της στην περιοχή τους καταστήσαμε εχθρούς μας και την πληρώνουν τώρα τα ελληνικά εμπορικά πλοία. Ουδεμία εθνική πολιτική προάσπισης των ελληνικών συμφερόντων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This