ΕΛ.ΑΣ: Νέο σχέδιο 200 σελίδων για την οπαδική βία – Συνεργασία Αντιτρομοκρατικής με ΕΥΠ

Must Read

Μπαίνει μπροστά ο νέος προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων, με καινούριο πλάνο στα σκαριά! Σε 200 σελίδες η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταστρώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας. Το «εγχειρίδιο», που φέρει την ονομασία «Καλλιπάτειρα», προβλέπει συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, διαβαθμισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, το οποίο προβλέπει υπό προϋποθέσεις την ενεργοποίηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ κατάρτισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”. Το 200 σελίδων σχέδιο στο οποίο δόθηκε η κωδική ονομασία «Καλλιπάτειρα» επεξεργάστηκε τους προηγούμενους 5 μήνες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ με την υπογραφή του από τον αρχηγό του Σώματος.

Στις δράσεις και ενέργειες που προβλέπονται στο σχέδιο «Καλλιπάτειρα» για τη χαρτογράφηση οπαδών που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» για την πρόκληση επεισοδίων, είναι μεταξύ άλλων και η καταγραφή των προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι οι διαδικασίες για την κατάρτιση του εγχειριδίου για την αντιμετώπιση των χούλιγκαν ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων στο κλειστό γήπεδο βόλεϊ «Μελίνα Μερκούρη» και τον θάνατο του αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη.

Ταυτόχρονα, στα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες μεγάλων κατηγοριών τέθηκαν σε λειτουργία σύγχρονα συστήματα καμερών και καθιερώθηκε ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας μέσω του gov.gr. Εκείνο που απέμενε ήταν η δημιουργία ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της ΕΛ.ΑΣ. με τυποποιημένες διαδικασίες για τη διαχείριση αγώνων κυρίως υψηλής επικινδυνότητας και την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Το κενό ήρθε να καλύψει το σχέδιο «Καλλιπάτειρα».

Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου προκειμένου να προσδιοριστούν κενά και αρρυθμίες και στη συνέχεια ξεκίνησε η κατάρτιση του σχεδίου που ολοκληρώθηκε στην πρώτη μορφή του τον Ιούνιο. Στα τέλη Ιουλίου έγινε νέα, δεύτερη άσκηση με τις διαπιστώσεις και παρατηρήσεις να ενσωματώνονται στην τελική μορφή του εγχειριδίου.

Το σχέδιο περιγράφει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται πριν, κατά τη διάρκεια και έπειτα από μια αθλητική συνάντηση. Οπως είναι, για παράδειγμα, ο έλεγχος λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την αθλητική συνάντηση, ο έλεγχος τρωτότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων κ.ά. Περιλαμβάνει ακόμα τυποποιημένες διαδικασίες για την αποτροπή φαινομένων οπαδικής βίας. Σε άλλο σημείο περιγράφονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή πολεμοφοδίων στις κερκίδες των γηπέδων: «τοποθετώντας αυτά με κολλητικές ταινίες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης».

Στον σχετικό πίνακα περιλαμβάνονται ενέργειες όπως ο έλεγχος από αστυνομικούς των σημείων συγκέντρωσης οπαδών, είτε πρόκειται για λέσχες φιλάθλων, πάρκα είτε για καφετέριες που ανήκουν σε οπαδούς. Υπάρχουν ακόμα οδηγίες για την καταγραφή της δραστηριότητας των οπαδών στα κοινωνικά δίκτυα, ήτοι αναρτήσεις εικόνων και βίντεο αλλά και την κατηγοριοποίησή τους με βάση το ποινικό τους παρελθόν (εκβιασμοί, ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This