Το πολιτικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξουδετέρωση της αντιπολίτευσης θα προσκρούσει στις αντιδράσεις της κοινωνίας

Must Read

Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνεχώς μέσα από εξελίξεις που συχνά δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα ενός καλά μελετημένου σχεδίου.

Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της στρατηγικής προσέγγισης είναι το σχέδιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σταθεροποίηση της κυριαρχίας του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της αποδυνάμωσης της αντιπολίτευσης.

1. Η Διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ένα Σχέδιο σε Πλήρη Εξέλιξη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τον κύριο πολιτικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας, όμως τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Μετά τις εκλογικές ήττες του 2019 και 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια φάση αναζήτησης ταυτότητας και συνεχούς ενορχηστρωμένης εσωτερικής αμφισβήτησης του Κασσελάκη. Το γεγονός αυτό προσφέρει στον κ. Μητσοτάκη την ευκαιρία να επιταχύνει την αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος τις εσωτερικές διαμάχες και τις ιδεολογικές ασάφειες που ταλανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, με την υποστήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων “καλοθελητών” εκ των έσω του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την εικόνα ενός κατακερματισμένου και αδύναμου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος.

2. Ο Κατακερματισμός του ΠΑΣΟΚ: Επόμενος Στόχος Μετά την Ανάδειξη Προέδρου

Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε παρατεταμένη κρίση, ο επόμενος στόχος του σχεδίου Μητσοτάκη είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ, παρά το ιστορικό του βάρος, δεν έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα επιρροής που είχε παλαιότερα. Ωστόσο, αποτελεί ένα υπολογίσιμο αντίπαλο που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να επιδιώκει να διασπάσει και αυτό το κόμμα, εκμεταλλευόμενη τις εσωτερικές έριδες και την αναμενόμενη ένταση που θα προκύψει από τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας. Η στρατηγική αυτή βασίζεται στην καλλιέργεια κλίματος αβεβαιότητας και στην προώθηση της εικόνας ενός διχασμένου ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν είναι ικανό να κυβερνήσει.

3. Επόμενος Στόχος: Η Ελληνική Λύση

Ο τελευταίος στόχος του σχεδίου φαίνεται να είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αν και μικρότερο κόμμα, η Ελληνική Λύση έχει κατορθώσει να αυξήσει σημαντικά την βάση ψηφοφόρων του, κυρίως λόγω της πολιτικής της και των θέσεων της σε εθνικά θέματα όπως το μεταναστευτικό και η εθνική κυριαρχία. Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας ήδη ενσωματώσει μέρος της ατζέντας της Ελληνικής Λύσης, προωθεί την εικόνα ενός ανώφελου και περιθωριακού κόμματος που δεν έχει πλέον θέση στο πολιτικό προσκήνιο. Ο στόχος του σχεδίου είναι οι φιλοδοξίες της Ελληνικής Λύσης να περιορίζονται όλο και περισσότερο, ώστε να κινδυνεύσει να χάσει την επιρροή της.

4. Ο Ρόλος των ΜΜΕ και των Εσωκομματικών Καλοθελητών

Στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο. Μέσω της προώθησης συγκεκριμένων αφηγημάτων και της προβολής των εσωτερικών κρίσεων των αντιπάλων κομμάτων, τα ΜΜΕ συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός πολιτικού κλίματος που ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι «καλοθελητές» εντός των αντιπάλων κομμάτων, οι οποίοι, είτε συνειδητά είτε άθελά τους, ενισχύουν αυτήν τη στρατηγική. Εσωκομματικές διαμάχες, προσωπικές φιλοδοξίες και έλλειψη ενότητας δίνουν την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να επιταχύνει την αποδυνάμωση των αντιπάλων του.

Επίλογος

Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο μια επιχείρηση αποδυνάμωσης της αντιπολίτευσης, αλλά μια ευρύτερη στρατηγική για τη διατήρηση της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας. Εάν το σχέδιο πετύχει, η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί σε μια θέση πρωτοφανούς πολιτικής κυριαρχίας, χωρίς σοβαρό αντίπαλο στον ορίζοντα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι πάντα απρόβλεπτες και η εκτίμησή μας είναι ότι, οι αντιδράσεις της κοινωνίας θα ανατρέψουν τα πολιτικά δεδομένα και τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη.

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πώς θα εγγραφούν τα δασικά ακίνητα στο Κτηματολόγιο

Διατάξεις για τον απεγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών, οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν «όμηροι» της γραφειοκρατίας και των δικαστηρίων, περιλαμβάνει...

More Articles Like This