Ο Πούτιν φτιάχνει ρωσική έκδοση του Telegram

Η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στη Ρωσία και στους συμμάχους της

Must Read

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη δημιουργία μιας ρωσικής έκδοσης του Telegram μετά τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ στη Γαλλία, κατάσταση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας -ιδίως για τις ένοπλες δυνάμεις-, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

  • Από τη
    Μαρία Δεναξά

Πηγές του Κρεμλίνου αναφέρουν ότι όλοι οι αξιωματούχοι, οι στρατιωτικοί και οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών θα πρέπει να υιοθετήσουν αυτό το νέο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, που θα πρέπει να είναι άμεσα έτοιμο. «Εντός μήνα», κατά απαίτηση του Πούτιν. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και υπουργεία που κατά προτεραιότητα θα πρέπει να το υιοθετήσουν είναι: το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, το υπουργείο Αμυνας, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου των Τηλεπικοινωνιών. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Να αναπτύξουμε, να ξεκινήσουμε και θα προσαρμοζόμαστε στην πορεία. Η κατάσταση στις επικοινωνίες μπορεί σύντομα να γίνει κρίσιμη» δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο.

Καμιά συνεργασία

Η σύλληψη του Ντούροφ εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις κυρίως από τις ρωσικές Αρχές και σε χώρες προσκείμενες στη Ρωσία. Ωστόσο οι δυτικές ηγεσίες και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, η οποία όμως μπορεί ακόμη για την ώρα να διαμορφώσει άποψη για το τι πραγματικά συμβαίνει, κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιχειρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα να ελέγξει στο όνομα της κυβερνοασφάλειας.

Πάντως, ο Ντούροφ ίσως και να μην ξεμπλέξει εύκολα με τις γαλλικές Αρχές. Οπως ανακοινώθηκε, η προφυλάκιση του ιδρυτή και επικεφαλής της πλατφόρμας Τelegram παρατάθηκε και η κράτησή του μπορεί να διαρκέσει έως 96 ώρες το μέγιστο, καθώς τον βαραίνουν κατηγορίες μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, που επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, τα οποία συνδέονται μεταξύ άλλων με το οργανωμένο έγκλημα.

Την Κυριακή η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι κατηγόρησε τις γαλλικές Αρχές ότι «αρνούνται να συνεργαστούν» με τη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Nτούροφ μάλλον γνώριζε ότι οι γαλλικές Αρχές τον περίμεναν στο αεροδρόμιο και την τελευταία στιγμή προσπάθησε να αποτρέψει την προσγείωσή του στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το Flightradar24, το αεροσκάφος Embraer Legacy, που μετέφερε τον ιδρυτή του από το Μπακού, άλλαξε ξαφνικά πορεία πτήσης, ενώ πετούσε πάνω από τη γαλλική πόλη Reims. Το αεροσκάφος άλλαξε πορεία προς νότια γύρω στις 19.10 τοπική ώρα, περίπου 20 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη προσγείωση. Πέντε λεπτά αργότερα το αεροπλάνο επέστρεψε στην αρχική του πορεία προς το αεροδρόμιο «Le Bourget» του Παρισιού. Είναι πιθανό οι γαλλικές Αρχές και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ανάγκασαν τους πιλότους να το κάνουν αυτό, αν και μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι το Embraer δεν είχε αρκετά καύσιμα για να φύγει από τη Γαλλία.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας έχουν θέσει υπό κράτηση και τη γυναίκα που συνόδευε τον δισεκατομμυριούχο, η οποία ήταν μαζί του στο Καζακστάν και στο Αζερμπαϊτζάν και φέρεται ότι ζει στο Ντουμπάι. Λέγεται πως ήταν εκείνη που συνέβαλε στον εντοπισμό και στη σύλληψή του, καθώς ανέβαζε συνεχώς πληροφορίες και φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς να απενεργοποιήσει τον γεωεντοπισμό. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για κατάσκοπο των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και άλλοι πως οι γαλλικές Αρχές την κρατούν για να εκβιάσουν τον Ντούροφ, ώστε να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας, των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ, που φέρεται ότι βρίσκονται πίσω από την κράτησή του.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This