Ιστορική στιγμή του ΠΑΟ – «Ένωσε» Μπακογιάννη και Δούκα ο στόχος για τη Διπλή Ανάπλαση

Νυν και τέως δήμαρχος δύσκολα θα συμφωνήσουν σε άλλα ζητήματα, αφού εκπροσωπούν διαφορετικούς κόσμους και θεώρηση των πραγμάτων. Υλοποιούν, όμως, ένα εμβληματικό έργο, «νεκρό» επί 20 χρόνια, και τους αναγνωρίζεται

Must Read

Είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική ζωή του τόπου να συμφωνούν μια κυβέρνηση ή ένας δημοτικός άρχοντας με την αντιπολίτευση. Και πολύ περισσότερο είναι κάτι ξένο να πανηγυρίζουν από κοινού, ειδικά όταν έχουν προηγηθεί σκληρές κόντρες μεταξύ τους.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Χθες υπήρξε μια εξαίρεση σ’ αυτόν τον «κανόνα». Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού ενώνει, όπως φαίνεται. Με τον Δούκα και τον Μπακογιάννη να δημοσιοποιούν, δικαιολογημένα, ενθουσιώδεις ανακοινώσεις για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, που σημαίνει ότι προχωρά η έναρξη των έργων της Διπλής Ανάπλασης.

Ασφαλώς και οι δύο έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και τα κοινά τους ως πολιτικών προσώπων είναι ελάχιστα. Το είδαμε και προεκλογικά, φαίνεται και μετά την αλλαγή σκυτάλης στον Δήμο Αθηναίων. Ομως το ζητούμενο για τους πολίτες είναι μόνο οι πράξεις και η αποτελεσματικότητα. Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, οι μπουλντόζες για την έναρξη των έργων έχουν ήδη ανάψει τις μηχανές. Οι μεγάλοι σκόπελοι έχουν ξεπεραστεί.

Ενα μεγάλο απωθημένο δεκαετιών των φίλων του Παναθηναϊκού γίνεται πλέον πραγματικότητα. Σηματοδοτώντας, όμως, την ταυτόχρονη αναβάθμιση, ποιοτική και οικονομική, τόσο του Βοτανικού όσο και της λεωφόρου Αλεξάνδρας, προς όφελος τελικά όλων των Αθηναίων. Το έργο, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΕΤΚΑ, προχωρά κανονικά, παρά τη δυσπιστία που εύλογα υπήρχε κατά καιρούς.

Πριν από περίπου 20 χρόνια το γήπεδο στον Βοτανικό είχε σταματήσει λόγω… κορμοράνων και καθοδηγούμενων προσφυγών. Οποτε άνοιγε η συζήτηση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, προβάλλονταν όλα τα πιθανά κι απίθανα εμπόδια προκειμένου να επιτευχθεί η στασιμότητα.

Ακόμα κι όταν ο Κώστας Μπακογιάννης έβαλε στην κορυφή της ατζέντας του, από την εκλογή του το 2019 κιόλας, αυτόν τον στόχο, λίγοι πίστευαν ότι θα προχωρήσει το σχέδιο. Αν και ως δήμαρχος δεν πέτυχε όλα όσα θα ήθελε να καταφέρει, έχοντας και τις κακές του στιγμές, με το γήπεδο του Παναθηναϊκού επέδειξε αφοσίωση στον στόχο και μπόρεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσει όσα δεν είχαν γίνει επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ως δήμαρχος, ο Κώστας Μπακογιάννης έχει δεχτεί σκληρή κριτική για τα λάθη του. Και ορθώς. Τα δεδομένα των πράξεων κάθε πολιτικού βασίζονται ή πρέπει πάντα να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι για τη Διπλή Ανάπλαση ο τέως δήμαρχος Αθηναίων ξεκίνησε και στη συνέχεια «έτρεξε» σχεδόν όλες τις διαδικασίες εντός σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων.

Τον Μάιο του 2023 υπεγράφη η σύμβαση ύψους 120 εκατ. ευρώ ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και στην ανάδοχη κοινοπραξία, ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για το πρότζεκτ. Τότε, ο Μπακογιάννης δήλωνε ότι «οι σημερινές υπογραφές αλλάζουν για πάντα το παιχνίδι. Εντός κι εκτός γηπέδου».

Στις εκλογές για τον δήμο έχασε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά το γήπεδο προχωρά. «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Αθήνα» ανακοίνωσε χθες ο Μπακογιάννης: «Με την έκδοση της άδειας κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου για την πρωτεύουσα. Είναι παράλληλα και μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης για την ομάδα τού “Αθήνα Ψηλά” και το όραμά μας». Μετά τη μεγάλη ανατροπή νίκης του Δούκα άρχισαν να εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσο ο νέος δήμαρχος είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τη δουλειά από εκεί που την άφησε ο Μπακογιάννης. Διατυπώνονταν δεξιά και αριστερά ερωτήματα για τις προθέσεις του «άγνωστου» στο ευρύ κοινό δημοτικού άρχοντα.

Οποιες αμφιβολίες εξαφανίστηκαν γρήγορα. Τον Απρίλιο, ο Δούκας καθησύχαζε πως «οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Δικά μας συνεργεία καθαρίζουν τον συγκεκριμένο χώρο και προχωράνε σε εργασίες κατεδαφίσεων. Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε για να βάλουμε τα πράγματα σε σειρά αποδίδει καρπούς. Σε πολύ λίγες μέρες οι μπουλντόζες και τα φορτηγά του αναδόχου πιάνουν δουλειά στο έργο».

Τον Ιούνιο, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση διαβεβαίωνε ότι «είμαστε κοντά, τις επόμενες ημέρες θέλουμε να έχουμε την προέγκριση και σε 1-2 μήνες την άδεια». Και χθες δήλωσε πως «είναι μια ιστορική μέρα για τον Παναθηναϊκό και την Αθήνα. Με την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου επισφραγίζεται μια καλά συντονισμένη προσπάθεια, που έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς τους τελευταίους 8 μήνες».

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μπορεί να δείχνει κάπως βιαστικός για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δίχως να έχει προλάβει να δείξει έργο στην πρωτεύουσα, αλλά με το θέμα της Διπλής Ανάπλασης έχει δείξει από την αρχή αποφασισμένος να «τρέξει» τις διαδικασίες, όπως αποδείχθηκε και χθες.

Δούκας και Μπακογιάννης δύσκολα θα συμφωνήσουν σε άλλα ζητήματα, αφού εκπροσωπούν διαφορετικούς κόσμους και θεώρηση των πραγμάτων. Ομως το γεγονός ότι για ένα τέτοιο εμβληματικό έργο κατάφεραν ουσιαστικά να συλλειτουργήσουν, παρά τις εκατέρωθεν μπηχτές κάποιες φορές, δεν μπορεί να μην τους αναγνωριστεί.
Το ποιος έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην υλοποίηση του έργου έχει μικρή σημασία μπροστά στο γεγονός ότι όλα δείχνουν πως θα υπάρξει πράγματι μια ουσιαστική αναβάθμιση για τους πολίτες, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε δύο κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας, για την ανάπτυξη της Αθήνας συνολικά, για τον Παναθηναϊκό, για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This