Οικονομικό Βαρόμετρο ΒΕΘ: Μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα για 6/10 βιοτεχνίες

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Must Read

Χωρίς ταμειακά διαθέσιμα δηλώνουν για τις επιχειρήσεις τους, έξι στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Και ενώ για το 39% όσων δηλώνουν πως δεν έχουν εντελώς μείον ταμείον, το αποθεματικό τους επαρκεί για ένα δίμηνο.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία αποτελούν απόρροια του αυξημένου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και προκύπτουν από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου. Στην ηλεκτρονική έρευνα συμμετείχαν 455 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας πάνω από 30% αυξήθηκε το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε διάστημα ενός έτου, για το 25%, από 20% έως 30% για το 34%, από 10% έως 20% για το 25%, από 5% έως 10% για το 15%, ενώ μόλις το 1% απάντησε πως παρέμεινε το ίδιο.

Στην ερώτηση «ποιος λόγος οδήγησε στην αύξηση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης σας;» το 30% απάντησε το κόστος ενέργειας, το 28% η αύξηση των υποχρεώσεων (αποπληρωμή δανείων, ρυθμίσεις προς ΕΦΚΑ, εφορία κλπ), το 25% η τιμή των πρώτων υλών και το 17% το μισθολογικό κόστος.

Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα το 58% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν διαθέτει, ενώ το 42% πως διαθέτει. Ωστόσο οι απαντήσεις στην επόμενη ερώτηση «για πόσο χρόνο επαρκούν τα ταμειακά σας αποθέματα;» αποτυπώνουν το μέγεθος της οικονομικής μέγγενης, στην οποία βρίσκονται οι ΜμΕ. Συγκεκριμένα μόλις το 12% απαντά πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για έναν χρόνο, το 17% για ένα εξάμηνο, το 39% για δύο μήνες, ενώ το 32 % για έναν μήνα.

Τροχοπέδη η έλλειψη ρευστότητας

Η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει για το 44% των συμμετεχόντων την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, για το 26% την επέκταση των επιχειρήσεών τους, για το 17% την υλοποίηση επενδύσεων ακόμη και μικρού ύψους, για το 6% την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους (εξαγωγές), για το 19% την πρόσληψη προσωπικού, για το 4% την εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ για το 11% την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων/υπηρεσιών. Στην σχετική ερώτηση υπήρχε η δυνατότητα δυο επιλογών.

Στασιμότητα για 5 στους 10 επιχειρηματίες

Ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησής του το 41%, 29% καλή, ενώ το 30% την χαρακτηρίζει κακή. Για τους επόμενους έξι μήνες το 53% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησής του θα είναι ίδια, το 24% καλύτερη, ενώ το 23% χειρότερη.

Το 87% απαντά σε σχετική ερώτηση, πως για το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησής του, το 8% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 5% πως θα απολύσει.

Το 41% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος της επιχείρησής του παρέμεινε ίδιος, το 45% πως κατέγραψε μείωση, ενώ το 14% πως αυξήθηκε. Αναφορικά με τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας αυτός συνεχίζει να βρίσκεται σε θετική τροχιά, ήτοι στο 3,1%, οριακά ωστόσο μειωμένος σε σχέση με το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, όποτε ήταν στο 3,3%.

ΔΕΙΤΕ όλη την έρευνα

paroysiasi-veth-varometro-iulios-augustos-2024

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This