Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές της στη Κίνα, χτυπώντας την Ε.Ε

Στόχος η κτηνοτροφική βιομηχανία της Ε.Ε

Must Read

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος προς την Κίνα, έναν τομέα που κυριαρχείται από την ΕΕ, αποτελεί μια τολμηρή στρατηγική κίνηση. Είναι επίσης ένα νέο πεδίο σύγκρουσης στις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και Κίνας.

Η Εθνική Ένωση Χοιροτρόφων της Ρωσίας δήλωσε ότι θέλει να κατακτήσει το 10% της κινεζικής αγοράς χοιρινού κρέατος τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξάγει περίπου το 13% της συνολικής της παραγωγής χοιρινού κρέατος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πηγαίνει στην Ανατολική Ασία και την Κίνα. Τα σχέδια της Ρωσίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τους παραγωγούς χοιρινού κρέατος της Ευρώπης. Η Svitlana Taran, αναλύτρια στο European Policy Centre, δήλωσε ότι επρόκειτο για μια «καλά αναμενόμενη κίνηση από τη Ρωσία».

«Η Ρωσία προσπαθεί εδώ και χρόνια να επωφεληθεί από τις εμπορικές εντάσεις Ε.Ε-Κίνας, οι οποίες συμβαίνουν τώρα λόγω της κατάστασης με τα τιμολόγια των ηλεκτρικών οχημάτων. Θα πρέπει να ανησυχεί η Ε.Ε; Ναι, καθώς η Κίνα είναι τεράστια αγορά γι’ αυτήν».

Η παραπάνω κίνηση γίνεται στα πλαίσια των οικονομικών αντιπαραθέσεων Κίνας-Ε.Ε. Τους τελευταίους μήνες οι αρχές της Ε.Ε έχουν ξεκινήσει έρευνες αναφορικά με τι εμπορικές τακτικές της Κίνας στον τομέα των εξαγωγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να φαίνεται πως δεν εμπιστεύονται την ανταγωνιστικότητα των μοντέλων των δικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Με την σειρά της η Κίνα προχώρησε σε αντίποινα θέτοντας στο στόχαστρο τις βιομηχανίες οίνου και γαλακτοκομικών της Γαλλίας, σε ένα μέτρο που μπορεί να στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια στους Γάλλους παραγωγούς.

Την κόντρα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης φαίνεται να εκμεταλλεύεται η Ρωσία η οποία στοχεύει στο να χτυπήσει τομείς της κινεζικής αγοράς που οι χώρες της Ε.Ε έχουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, ενισχύοντας το δικό της εμπορικό ισοζύγιο αλλά και τις σχέσεις της με μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This