«Οξεία οσφυοκαμψία» η «διάγνωση» της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν στις Βρυξέλλες

Must Read

Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα απολύτως τους τελευταίους μήνες (για να μην πάμε και πιο πίσω) στο Αιγαίο, στη Θράκη, στον Έβρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα συνεχίζει να συνδιαλέγεται με την Τουρκία και να τη θεωρεί μάλιστα και μέλος της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

Σήμερα στις Βρυξέλλες, ο μέχρι πρότινος εξαφανισμένος και βουβός Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, εμφανίστηκε για να κάνει κάποιες τετριμμένες δηλώσεις και για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Τι έγινε λοιπόν σε αυτή τη συνάντηση στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο της άτυπης Συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ;

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης για μία ακόμη φορά μετέφερε και εκτέλεσε με απόλυτη ακρίβεια την κατευναστική, μειοδοτική και υποχωρητική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά.

Στη μία ώρα που διήρκεσε η συνάντησή του με τον Φιντάν, βασικό κομμάτι της ατζέντας ήταν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Άγνωστο γιατί έπρεπε σε ένα ελληνοτουρκικό τετ α τετ να συζητηθεί εκτενώς το θέμα αυτό και να επαναληφθούν οι ίδιες γνωστές φλυαρίες.

Πάντως, σύμφωνα με «διπλωματικές πηγές» ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε στον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι «η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ».

Ανούσιες αναφορές δηλαδή, τις οποίες η Άγκυρα τις πετά στον κάλαθο των αχρήστων.

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, αυτά μάλλον… ξεπετάχτηκαν, καθώς δεν φάνηκε καμία διάθεση από ελληνικής πλευράς να ορθώσει ανάστημα στην Τουρκία και να κρεμάσει στα μανταλάκια τις αδιανόητες και συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας -αυτές που η Ευρώπη κάνει πως δεν βλέπει.

Σύμφωνα με τις «διπλωματικές πηγές», αυτές μετέφεραν ότι «στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου».




Ουσιαστικά δηλαδή, ξανά σιωπή από τον Υπουργό Εξωτερικών και επανάληψη της κατευναστικής κασέτας, μην τυχόν και… ταραχθούν τα «ήρεμα νερά». Ποια «θέματα» τέθηκαν που «δημιούργησαν εντάσεις»;

Γιατί τα όσα κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργούν τετελεσμένα και προκαλούν απώλεια εθνικής κυριαρχίας, δεν δημιουργούν απλώς «εντάσεις».

Και όσον αφορά την «ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος» και «αποφυγής εντάσεων», αυτά φαίνεται να είναι μόνο «ανάγκη» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μιας και ο Ταγίπ Ερντογάν με την ανοχή (και γιατί όχι και υποστήριξη) των «Συμμάχων» μας, τα γράφει όλα αυτά εκεί που δεν πιάνει μελάνι και μεθοδευμένα προχωρά στην υλοποίηση των επεκτατικών του σχεδίων, καταπατώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου.

Όμως, η ελληνική Κυβέρνηση κόπτεται για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη και αυτό ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζήτησαν Γεραπετρίτης-Φιντάν σε αυτή τη συνάντηση της μιας ώρας…




Κάπου εκεί «χώθηκε» και το Κυπριακό, με τις «διπλωματικές πηγές» να αναφέρουν ότι «ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Έβγαλε την… αγγαρεία για την αναφορά στην Κύπρο δηλαδή ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος είδε μάλιστα και «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»!

Δυστυχώς στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών δεν φαίνεται αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε και επίδειξη τεμενά στον Χακάν Φιντάν.

Δημιουργήθηκε όμως μια απορία, την οποία είχαν και αρκετοί διαδικτυακοί χρήστες. Στο σχόλιο του ΥΠΕΞ για τη συνάντηση αναγράφεται το εξής: «Διμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ».

Από πότε η Τουρκία έγινε μέλος της ΕΕ; Γιατί αυτό καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας το σχόλιο στο Twitter του Υπουργείου. Σαν πολύ βιαστικοί να βάλουν την Άγκυρα στο μπλοκ δεν είναι;

*πηγή φωτογραφίας: https://x.com/GreeceMFA

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Βλέποντας τις φωτογραφίες και το αξιολυπητο ύφος του Γεραπετριτη δίπλα στην αλεπού Φινταν, βλιβομαι για την κατάντια της Ελλάδος και του ελληνισμού. Ζούμε ιστορικές στιγμές υποτέλειας και ενδοτισμου και τα παιδιά μας θα μας καταριουνται γι αυτά τα πολιτικά ξοανα που εκλεγουμε για να κάνουν την Ελλάδα ακόμη μικρότερη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This