Η κυβέρνηση υπέγραψε τον «θάνατο του εμποράκου»

Ακολουθώντας πίστα το σχέδιο «Πισσαρίδη», ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε νομοσχέδιο που δίνει φορολογικά κίνητρα στις μεγάλες εταιρίες ώστε να απορροφούν τις μικρότερες

Must Read

Στον «θάνατο του εμποράκου» στρέφεται και επίσημα η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά το περιβόητο «σχέδιο Πισσαρίδη». Το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο δίνει φορολογικά κίνητρα στις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και κυρίως στην απορρόφηση μικρών εταιριών της χώρας μας από μεγαλύτερες.

Μία από τις βασικές παραμέτρους της παρέμβασης θα είναι η απλοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου, καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που κρατούν από τη δεκαετία του 1970. Με διατάξεις του νομοσχεδίου θα δοθούν υψηλότερα φορομπόνους για την απορρόφηση μικρών εταιριών από μεγαλύτερες, αλλά και κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.

Το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει μείωση φόρου κατά 30%-50% στην εταιρία που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση για εννέα χρόνια. Σημαντικά φορολογικά αλλά και χρηματοδοτικά θα είναι και τα κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω της συνεργασίας μεγαλύτερων εταιριών με νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στην «ομπρέλα» των κινήτρων σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν όχι μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, προγραμματιστές κ.ά., προκειμένου να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικοί και να αναπτυχθούν περαιτέρω, καθώς οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο και για ένταξη στα προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 95% έχει έως δέκα εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.

Εναλλακτική Αγορά

Το νέο πλαίσιο θα προσφέρει για πρώτη φορά στοχευμένα κίνητρα και άλλες διευκολύνσεις σε μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και θέλουν να χρηματοδοτήσουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα, προκειμένου να κάνουν την είσοδό τους στην Εναλλακτική Αγορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Βασικός στόχος των παρεχόμενων κινήτρων που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι η μεγέθυνση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας χιλιάδων μικρών, μεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογικές εκπτώσεις θα καλύπτουν ουσιαστικά τις δαπάνες που θα πραγματοποιεί η επιχείρηση προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η κίνηση αυτή μπορεί να τους αποφέρει φθηνά κεφάλαια έως 5 εκατ. ευρώ, που θα τους προσφερθούν μέσω ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών, αξιοποιώντας το δίκτυο μελών του

Χ.Α.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This