Ο Μακρόν πήγε στη Σερβία ως πλασιέ μεγάλων συμφερόντων

Στόχοι του είναι η οριστικοποίηση της πώλησης 12 Rafale και η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Ε.Ε. και του Βελιγραδίου, δεδομένων των στενών σχέσεων Πούτιν-Βούτσιτς

Must Read

Oταν η κατάσταση φθάνει στο απροχώρητο στη Γαλλία, εξαιτίας των χειρισμών του, ο Εμμανουέλ Μακρόν «δραπετεύει» στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, όπως αυτή που έχει δημιουργηθεί με την ακυβερνησία στη χώρα και την άρνησή του να διορίσει πρωθυπουργό από τα κόμματα που επικράτησαν στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές.

  • Της Μαρίας Δεναξά

H κατάσταση στην πολιτική σκηνή της χώρας είναι πρωτοφανής, με διεθνή ΜΜΕ, όπως είναι η ιταλική εφημερίδα «il manifesto», να μιλάνε για ξεκάθαρο πραξικόπημα στην καρδιά της Ευρώπης.




 

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Γάλλο πρόεδρο, που δεν είναι καν ικανός να διορίσει πρωθυπουργό στη χώρα του και θέλει να διευθετήσει τα ζητήματα άλλων χωρών. Ετσι, από χθες, Πέμπτη, βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου έχει «επαφές για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων» μεταξύ Γαλλίας και Σερβίας και για θέματα που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, που επικαλείται το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμως «θα συζητήσει την περαιτέρω ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.».  Ανεπισήμως ενεργεί -μεταξύ άλλων- ως πλασιέ της Dassault Αviation, μεγαλοσυμφερόντων, αλλά και ως απεσταλμένος των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ανησυχεί για τους στενούς δεσμούς του Βελιγραδίου με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Σερβία, που συγκαταλέγεται -όπως και η Ελλάδα- στις μικρές χώρες των Βαλκανίων, με 7.000.000 κατοίκους, είναι η μόνη μεταξύ των υποψήφιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρνείται να ψηφίσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, και η Ε.Ε. δεν της ασκεί πιέσεις για αυτό. Αντιθέτως, το παράδοξο είναι πως οι σχέσεις της Σερβίας με τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, εξακολουθούν να ενισχύονται.

Ετσι, ένας από τους στόχους του ταξιδιού του Εμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι είναι η οριστικοποίηση της πώλησης 12 Rafale. Η συμφωνία με την Dassault Aviation εκτιμάται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τρεις φορές περισσότερο από ό,τι πλήρωσε η Κροατία για 12 μεταχειρισμένα μαχητικά ίδιου τύπου τα οποία αγόρασε το 2021.

Η πώληση αυτή είναι εξαιρετικά επίφοβη για τα γειτονικά κράτη αλλά και τις ευρωπαϊκές Aρχές, διότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς βρίσκεται πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Σερβία, που ενδιαφέρεται για την πυρηνική τεχνογνωσία της Γαλλίας, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και την απόκτηση πυρηνικού εργοστασίου.

Ο διευθυντής της CIA

H ξαφνική επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι, εν μέσω πολιτικού χάους στη χώρα του, εγείρει πολλά ερωτήματα και εικασίες για τους πραγματικούς λόγους -πέρα από τους επίσημους- για τους οποίους πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι.

Πριν από μερικές ημέρες την πρωτεύουσα της Σερβίας είχε επισκεφτεί και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, έπειτα από μονοήμερη επίσκεψη στο Σεράγεβο και το Κοσσυφοπέδιο. Τον υποδέχτηκε η σερβική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (BIA). Αυτή η χρονική σύμπτωση των δύο επισκέψεων εγείρει υποψίες. Γιατί ο Μπερνς και ο Μακρόν, που έχει κατηγορηθεί συχνά ότι προδίδει τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρώπης, υπέρ των ΗΠΑ, επισκέπτονται σχεδόν ταυτόχρονα τη Σερβία;

Είναι απλώς μία σύμπτωση ή υπάρχει κάποιο άλλο παρασκηνιακό σχέδιο;

Σε όλες τις περιπτώσεις, έπειτα από διετή αναστολή, στα μέσα Ιουλίου η σερβική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για το έργο εξόρυξης λιθίου στην κοιλάδα Jadar, στη δυτική Σερβία. Το έργο ανατέθηκε στην αμφιλεγόμενη αυστραλοβρετανική εταιρία Rio Tinto. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις σερβικές Αρχές στο έργο αυτό, όπως και στην εταιρία που έχει αναλάβει την εργολαβία. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με το Βελιγράδι, καθώς το λίθιο, που χρησιμοποιείται σε τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, βρίσκεται στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης και του στόχου της να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Η επίσκεψη, λοιπόν, του Εμανουέλ Μακρόν στη Σερβία θα μπορούσε να είναι ένα νέο στάδιο στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Ε.Ε. και της Σερβίας, κάτι που αποτελεί στόχο της αμερικανικής πολιτικής εδώ και χρόνια. Οι δυτικές χώρες αναζητούν μια εναλλακτική λύση στις προμήθειες λιθίου, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, που έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη Σερβία. Δεν αποκλείεται ο Εμανουέλ Μακρόν να χρησιμοποιήσει την προσέγγισή του με τον Βούτσιτς για να τον χρησιμοποιήσει ως πιόνι σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι και στη συνέχεια να τον εξουδετερώσει, όπως έκανε με τον CEO του Telegram, καθώς είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στο τιμόνι της Ευρώπης, όπως και της Γαλλίας!

*Πηγή: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This