Καινούργια προβλήματα με το φυσικό αέριο – Ανησυχίες στις αγορές για νέα κρίση προσφοράς

Τσουχτερός χειμώνας αν δεν αλλάξει στάση η Ουκρανία

Must Read

Η προθεσμιακή καμπύλη απόδοσης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποδηλώνει ότι οι αγορές ανησυχούν για τους άμεσους κινδύνους εφοδιασμού της γηραιάς Ηπείρου με τις τιμές να προβλέπεται πως θα σημειώνσουν σημαντική άνοδο. Τα ζητήματα προσφοράς μάλιστα είναι άμεσα και δεν σχετίζονται καν με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα που μπορεί να ακολουθήσει και να δημιουργήσει ακόμη χειρότερες καταστάσεις για τις τιμές και τους καταναλωτές.

Το μικρότερο ασφάλιστρο σηματοδοτεί ότι οι ανησυχίες για την διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου, λόγω των έργων συντήρησης στη Νορβηγία και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών και τον χρηματιστηρίων. Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια πιο περιορισμένη αγορά φυσικού αερίου, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης νορβηγικών κοιτασμάτων εισέρχονται στην προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης σύμφωνα με το oilprice.com.
Η Νορβηγία προμηθεύει περίπου το 30% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, αποτελώντας τον μεγαλύτερο προμηθευτή μετά τη διακοπή των περισσότερων ρωσικών ροών φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ο κίνδυνος αναστολής των υπόλοιπων ροών που περνούν από την Ουκρανία μετά την εισβολή της σε ρωσικό έδαφος, γεγονός που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τον εφοδιασμό. Η προοπτική μιας πιθανής διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ουκρανία πριν από τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία στις 31 Δεκεμβρίου ωθεί τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου σε υψηλότερες τιμές.

«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πληγούν σκληρά και θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για το φυσικό αέριο εάν η Ουκρανία δεν παρατείνει τη συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, ώστε το ρωσικό αέριο να διέρχεται από το έδαφός της καθ’ οδόν προς την Ευρώπη», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε αυτή τη περίπτωση οι Ευρωπαίοι μπορούν να αναμένουν ένα τσουχτερό χειμώνα, με τα σημάδια του να διαφαίνονται ήδη στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This