Μεταλλαγμένος ιός που οδηγεί σε αποβολές και θανάτους εμβρύων εξαπλώνεται μαζικά στην Λατινική Αμερική

Πρόκειται για τον Oropouche

Must Read

Ένας μυστηριώδης ιός που κάποτε περιοριζόταν στον Αμαζόνιο εξαπλώνεται τώρα ευρύτερα στην αμερικανική ήπειρο, αφού υπέστη γενετικές αλλαγές που μπορεί να τον κάνουν πιο ισχυρό.

Έχει ήδη προκαλέσει περισσότερα από 8.000 κρούσματα της νόσου – συχνά γνωστής με το παρατσούκλι «πυρετός του βραδύποδα» – σε πέντε χώρες κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024. Ο ιός προκάλεσε επίσης πρόσφατα τον θάνατο δύο γυναικών στη Βραζιλία και τον πιθανώς να ευθύνεται για τον θάνατο δύο αγέννητων παιδιών.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του Oropouche, το οποίο μεταδίδεται από τα έντομα που δαγκώνουν, οδήγησε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στο να εκδώσει συμβουλευτική προειδοποίηση προς τους γιατρούς στις ΗΠΑ. Τα πρώτα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη εντοπίστηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2024 σε ταξιδιώτες που είχαν μολυνθεί κατά την επίσκεψή τους στη Βραζιλία και την Κούβα.

Ωστόσο είναι σημαντικό να ειπωθεί πως δεν έχει παρατηρηθεί άμεση μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ναυτία, ρίγη, ευαισθησία στο φως και εμετό. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλα νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, το chikungunya, ο Zika και η ελονοσία.

Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν από τρεις έως 10 ημέρες μετά το τσίμπημα και διαρκούν για τρεις έως έξι ημέρες. Τα συμπτώματα μπορεί να επανεμφανιστούν λίγες ημέρες ή εβδομάδες αργότερα σε ποσοστό έως και 60% των ασθενών και τείνουν να είναι παρόμοια κατά την υποτροπή. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτές τις υποτροπές- θα μπορούσε να είναι η επανεμφάνιση της ίδιας λοίμωξης, ή άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό εντόμων που μεταφέρουν τον ιό να μολύνονται εκ νέου.

Μια έκθεση του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε επίσης ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από έγκυες γυναίκες στα έμβρυά τους και ανέφερε το θάνατο ενός αγέννητου παιδιού. Έχει επίσης αναφέρει μια αποβολή που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον Oropouche. Τέσσερις περιπτώσεις νεογέννητων με μικροκεφαλία – ένα γενετικό ελάττωμα όπου το κεφάλι του μωρού είναι μικρότερο από το αναμενόμενο – αναφέρθηκε επίσης ότι σχετίζονται με τον ιό.

Χωρίς εμβόλια για τον έλεγχο των λοιμώξεων, ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν από το Oropouche είναι να αποφεύγουν τα τσιμπήματα από σκνίπες και κουνούπια. Οι υγειονομικές αρχές προτείνουν τη χρήση λεπτών διχτυών σε πόρτες και παράθυρα. Καθώς η σκνίπα που μεταφέρει την ασθένεια είναι μικρότερη από τα κουνούπια, οι συνήθεις κουνουπιέρες θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This