Με δημόσιες σχέσεις δεν αντιμετωπίζονται οι ζωονόσοι

Αν και περιμέναμε να τελειώσουμε με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ξαφνικά εμφανίστηκε η ευλογιά προβάτων στον Εβρο. Η χώρα μας φαίνεται να μην μπορεί να κάνει ελέγχους στα σύνορα

Must Read

Ο επικοινωνιακός τρόπος αντιμετώπισης των ζωονόσων του ΥπΑΑΤ έχει δυσαρεστήσει τους κτηνοτρόφους αλλά και τον υπόλοιπο κλάδο της ζωικής παραγωγής, και αυτό φάνηκε στη συνάντηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα (Παρασκευή 23/8/2024), στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

  • ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Στη σύσκεψη των πανελλαδικών φορέων κτηνοτροφίας και κτηνοτροφικών προϊόντων αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια επιτροπή που να συνομιλεί με το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση των ζωονόσων που εμφανίζονται στη χώρα μας, αλλά και να αποφασίζουν την αποζημίωση που πρέπει να έχουν οι κλάδοι που θα πληγούν.

Οι ηγεσίες του ΥπΑΑΤ πρέπει να μάθουν να συνομιλούν με τους παραγωγικούς κλάδους.
Αυτό κάνουν άλλωστε οι άλλες ευρωπαϊκές και ανταγωνιστικές προς εμάς χώρες της Ε.Ε. (Ισπανία, Ιταλία κ.ά.), που κάνουν κλαδικές συναντήσεις για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος.

Κάθε χώρα της Ε.Ε. είναι υπεύθυνη να διαφυλάσσει τα σύνορά της για τον έλεγχο και την πρόληψη ζωονόσων και επιδημιών, και η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ανίκανη να μας προφυλάξει από ασθένειες και επιδημίες των ζώων. Πλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Στρατάκο να δίνουν συνεντεύξεις και να αναφέρονται στις ζωονόσους (πανώλη και ευλογία), κάνοντας στην ουσία δημόσιες σχέσεις. Καταλαβαίνουμε βέβαια την αγωνία του γενικού να δείξει ότι είναι απαραίτητος στο ΥπΑΑΤ και να ευχαριστήσει τον -προστάτη του- γαλλομαθή υπουργό της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι υπερτονίζοντας ένα πρόβλημα αρχίζει να δημιουργεί φόβο στους καταναλωτές.

Εχασαν κάποιοι κτηνοτρόφοι τα κοπάδια τους λόγω των ζωονόσων και το ΥπΑΑΤ δεν απαντά για το ύψος της αποζημίωσης. Αυτό περιμένουν να ακούσουν οι κτηνοτρόφοι. Οπως στην πανώλη έτσι και στην ευλογιά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρεται στην ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών. Μιλάνε για μετά την εμφάνιση του προβλήματος, αλλά δεν αναφέρονται στις ευθύνες που έχει το ΥπΑΑΤ με τους ελέγχους στα σύνορα από τα οποία εισήλθαν οι ασθένειες.

Γιατί και οι δύο ζωονόσοι έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό. Είμαστε προς το τέλος της πανώλης και η ευλογιά έχει ξανάρθει στην Ελλάδα πρόσφατα στη Φθιώτιδα και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής έδειξε ότι μπορεί να την αντιμετωπίσει «αθόρυβα», χωρίς να φοβίσει τους καταναλωτές.

Σύσταση ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση ζωονόσων

Ο Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), μίλησε στον «Ε.Α.» για τη συνάντηση στην Σίνδο και τόνισε:

«Η Ε.Ε. αναφέρει στον σχετικό κανονισμό (L 84/8 του 2016) ότι η βέλτιστη διαχείριση της υγείας των ζώων μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνεργασία με τους κατόχους των ζώων, τους υπεύθυνους επιχειρήσεων, τους κτηνιάτρους και τους εμπορικούς εταίρους. Αυτό ζητάμε και εμείς από το ΥπΑΑΤ. Θα έπρεπε ήδη να είχε δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα συναποφασίζει για την αντιμετώπιση των ζωονόσων στη χώρα μας. Να αποτελείται από θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων, των μεταποιητών, των εμπόρων, των εισαγωγέων, ακόμη και των κτηνιάτρων, δηλαδή όλων των κλάδων της ζωικής παραγωγής (γάλακτος και κρέατος). Κάτι ακόμη που ζητά ο ΣΕΚ είναι αυτή η επιτροπή να αποφασίζει και για την αγροτική πολιτική της χώρας».

5.000€ ανά 100 ζώα για δύο χρόνια σε πληγέντες κτηνοτρόφους

Αυτό αναφέρει μιλώντας στον «Ε.Α.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος.

«Παρακολουθούμε με υπομονή και ψυχραιμία το τελευταίο χρονικό διάστημα όλες τις ενέργειες που εφαρμόζονται -και ενίοτε επιβάλλονται- από το ΥπΑΑΤ σχετικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που πλήττει τα αιγοπρόβατα της πατρίδας μας. Εχοντας την εμπειρία από την ευλογιά των προβάτων, που έπληξε το 2013 τα πρόβατα της Περιφέρειάς μας, τον καταρροϊκό πυρετό του 2014 και την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών του 2015, και λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές που υπάρχουν 11 χρόνια μετά, έχουμε τη δυνατότητα και να προβούμε σε συμπεράσματα αλλά και να προτείνουμε ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες λύσεις στην όλη διαδικασία. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία εξακολουθεί να είναι σε στελεχιακή αποσύνθεση και λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των κτηνιάτρων που έχουν απομείνει. Η Ελληνική Πολιτεία δεν έκανε τον κόπο, από το 2013 μέχρι σήμερα, να αναπληρώσει τουλάχιστον όσους κτηνιάτρους συνταξιοδοτούνταν.

Τα κτηνιατρεία συνεχίζουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αφού δεν έχουν κτηνιάτρους αλλά και γραμματειακή υποστήριξη για να λειτουργήσουν. Ταυτόχρονα, το πάγιο αίτημά μας για στελέχωση και ουσιαστική λειτουργία του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στον Εβρο φαντάζει μέχρι σήμερα όνειρο θερινής νυκτός. Ζητάτε από τους κτηνοτρόφους της χώρας να κατανοήσουν το πρόβλημα και να πειθαρχήσουν στις διαδικασίες, συνεργαζόμενοι με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη το οικονομικό κόστος των μέτρων που επιβάλλονται. Καταρχάς, όσοι έχουν την ατυχία να προσβληθούν τα ζώα τους κατάσχεται και καταστρέφεται το μέσο βιοπορισμού τους, δηλαδή τα ζώα τους, προβλέποντας με την ΚΥΑ, που αφορά τις οικονομικές αποζημιώσεις για εξυγίανση ζωικού κεφαλαίου, ψίχουλα για αποζημίωση. Τα ποσά αποζημίωσης που προβλέπονται είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που τελικά δόθηκαν το 2013 και το 2014 για την ευλογιά των προβάτων. Αν αναλογιστείτε την αύξηση από το 2013 της τιμής αγοράς ζώων, την αύξηση του κόστους εκτροφής, αλλά και την αύξηση της αξίας σε γάλα και κρέας, καταλαβαίνετε ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπεται να εισπράξουν οι πληττόμενοι είναι αστείες».

Προτάσεις για αποζημιώσεις

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης προτείνουν τα παρακάτω μέτρα στήριξης:

-Ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος 5.000 € ανά 100 ζώα, που με εντολή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας καταστράφηκαν τα ζώα τους λόγω πανώλης. Η ενίσχυση αυτή θα επαναληφθεί και το 2025, εφόσον οι κτηνοτρόφοι ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο.

-Αποζημίωση 400 € ανά ζώο στην ιδανική ηλικία (6 μηνών και 1 μέρα έως 3 ετών) σε όσους ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο.

-Αποζημίωση 500 € ανά ζώο στην ιδανική ηλικία (6 μηνών και 1 μέρα έως 3 ετών) σε όσους ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο κι έχουν επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας.

-Αποζημίωση 300 € ανά ζώο στην ιδανική ηλικία σε όσους δεν ανασυστήσουν πλήρως ή καθόλου το ζωικό τους κεφάλαιο.

-Αποζημίωση 400 € ανά ζώο στην ιδανική ηλικία σε όσους δεν ανασυστήσουν πλήρως ή καθόλου το ζωικό τους κεφάλαιο κι έχουν επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας.

-Ατοκα δάνεια με δεκαετή αποπληρωμή και τριετή περίοδο χάριτος για αγορά ζώων, ζωοτροφών και εξοπλισμού.

Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την ΕΘΕΑΣ

Η ΕΘΕΑΣ ανακοίνωσε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για τη διερεύνηση «παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα» από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές σχετικά με την αιτία εμφάνισης της ασθένειας της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας, τον τρόπο και τη χώρα προέλευσης της νόσου, καθώς και τους υπαιτίους, αλλά και αυτούς που δεν την εμπόδισαν να επεκταθεί. Επίσης, την ανάγκη εξιχνίασης κυκλωμάτων στην εμπορία κρέατος και την ενδεχόμενη εμπλοκή υπηρεσιών ή φορέων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς μίλησε στον «Ε.Α.» για το θέμα και τόνισε τα εξής: «Κάθε φορτηγό που φέρνει ζώα στη χώρα μας συνοδεύεται από πιστοποιητικά υγείας. Ομως, η χώρα μας δεν έκανε ελέγχους σε αυτά τα πιστοποιητικά ως όφειλε. Επίσης, οι έμποροι για να έχουν αυξημένο κέρδος δεν ακολούθησαν τη σωστή διαδικασία και μπέρδεψαν τα ζώα γαλακτοπαραγωγής με αυτά που πάνε για σφαγή και ήρθαν από τη Ρουμανία. Για τον Εβρο έχουμε ευλογιά από Τουρκία. Είτε δεν γίνεται απολύμανση στα φορτηγά είτε ήρθαν μαύρα κοπάδια από εκεί».

Απώλειες 30.000 αιγοπροβάτων

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΥπΑΑΤ, ο αριθμός αιγοπροβάτων που θανατώθηκαν ανέρχεται στα 30.000. Σύμφωνα με απόφαση του ΥπΑΑΤ (στις 23 Αυγούστου), οι μετακινήσεις για τη σφαγή αιγοπροβάτων απαγορεύεται από, προς και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Στις υπόλοιπες ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This