Την άμεση προκήρυξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» ζητά με επιστολή που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), ο οποίος διαπιστώνει ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι μεγαλοεπενδυτές σε βάρος των αγροτών.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες είναι οι επενδύσεις στις εκτάσεις που βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Οπως αναφέρουν στην επιστολή, «υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες, ανάμεσα σε αυτές και η Λάρισα, στις οποίες δεν δέχονται αιτήματα κάτω του 1MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας, με την αιτιολογία ότι το πλαφόν του 0,8% έχει πιαστεί από έργα μεγαλοεπενδυτών που είναι ενταγμένα στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων και είναι ισχύος εκατοντάδων MW. Ολα τα αγροτικά έργα που προβλέπονται στον σχεδιασμό του προγράμματος που αναμένουμε αφορούν παροχές γεωτρήσεων, οι οποίες βρίσκονται σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι επίσης τον αντίκτυπο στην κοινωνία που θα έχει η απόρριψή τους, αφού ουσιαστικά δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις των αγροτών σε δική τους γη για 50ΚW, ενώ ταυτόχρονα γίνονται δεκτές αιτήσεις των 500 MW».
Επίσης, στην επιστολή αναφέρεται ότι δεκάδες MW αγροτικών φωτοβολταϊκών είναι «εγκλωβισμένα» με εγγυητικές επιστολές και παρουσιάζουν αδυναμία σύνδεσης εδώ και δύο χρόνια. «Ζητάμε έστω και τώρα να δοθεί προτεραιότητα στο δίκτυο και σταθερή τιμή στα συγκεκριμένα έργα, προκειμένου να μπορέσουν και οι αγρότες να δουν τα οφέλη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τόσες άλλες ομάδες είδαν πριν από αυτούς (ενεργειακές κοινότητες, στρατηγικές επενδύσεις, επενδυτές με διμερή συμβόλαια κτλ.)» αναφέρουν οι ιθύνοντες.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου των αγροτικών φωτοβολταϊκών υπενθυμίζουν στην ηγεσία του ΥΠΕΝ ότι υπάρχει κατατεθειμένη στον ΑΔΜΗΕ αίτηση για οριστική προσφορά σύνδεσης από 91 αγρότες στο Μαργαρίτι Ηγουμενίτσας, ισχύος 45MW. Επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι η μοναδική ομαδική αίτηση αγροτών -ιδίως νέων σε ηλικία από διάφορες περιοχές της χώρας- που έχει κατατεθεί στον ΑΔΜΗΕ από τον Δεκέμβριο του 2022.
Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά στέγης, οι αγρότες είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις και για περισσότερες από μία παροχές. Τον Απρίλιο του 2024, με την κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων τροποποιήθηκε το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» και ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες, με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση φ/β σταθμών έως 50ΚW για αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψη ιδίων αναγκών.
Στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» υποβλήθηκαν από αγρότες 850 αιτήσεις, συνολικού ποσού περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» υποβλήθηκαν 5.339 αιτήσεις, συνολικού ποσού περίπου 54,6 εκατ. ευρώ.