Την δική του ελαιοπαραγωγή, με στόχο να παραχθεί βιολογικό ελαιόλαδο, ετοιμάζει μέσα στους επόμενους μήνες ο δήμος Θεσσαλονίκης!
Θα είναι η πρώτη φορά που θα μαζευτούν οι ελιές από όλα τα ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν στην πόλη, ώστε να παραχθεί δημοτικό ελαιόλαδο, το οποίο θα διατεθεί για κοινωνικές ανάγκες!
Η ιδέα «γεννήθηκε» φέτος καθώς τα αιωνόβια ελαιόδεντρα που διαθέτει ο δήμος τόσο στην οδό Αγγελάκη, όσο επίσης στο δημαρχιακό μέγαρο, στην Άνω Πόλη και σε άλλα σημεία είναι φορτωμένα με καρπούς. Υπολογίζεται, δε, πως από το ράβδισμα των ελαιόδεντρων θα συγκεντρωθεί περίπου ένας τόνος καρπών, εκ των οποίων εκτιμάται πως θα παραχθούν 100 λίτρα λάδι.
Η συγκομιδή των ελιών θα γίνει τον Νοέμβριο, καθώς είναι η καταλληλότερη περίοδος. Παράλληλα, θα στηθεί μια γιορτή, στην οποία θα κληθούν μαθητές από σχολεία, πρόσκοποι και εθελοντές, που θα βοηθήσουν να τοποθετηθούν τα τσουβάλια και να ραβδίσουν με το ξύλινο κοντάρι, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Για την προστασία των ελαιόδεντρων και προκειμένου να μην προσβληθούν οι καρποί από τον δάκο τοποθετήθηκαν κίτρινες οικολογικές παγίδες, για την καταπολέμηση του εντόμου. Παράλληλα, αναζητείται ελαιοτριβείο που θα βοηθήσει, χωρίς συμμετοχή, στη διαδικασία παραγωγής του λαδιού, το οποίο, αφού ελεγχθεί η ποιότητά του, θα διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς.
Οι 30 υπεραιωνόβιες ελιές επί της οδού Αγγελάκη τοποθετήθηκαν τον Απρίλιο του 2020, αποτελώντας χορηγία του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη προς την πόλη, ώστε να αντικαταστήσουν τις λεύκες, που ήταν επικίνδυνες και παρουσίασαν προβλήματα ευστάθειας.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ: «Φέτος διαπιστώσαμε ότι οι ελιές του δήμου είχαν σημαντική καρποφορία και σκεφτήκαμε, μετά την παραγωγή δικού μας κρασιού από τον αστικό αμπελώνα, να προχωρήσουμε στη συλλογή των καρπών και να βγάλουμε δημοτικό λάδι. Το λάδι αυτό, αφού το αναλύσουμε και δούμε την ποιότητά του, θα το διαθέσουμε για να καλύψουμε ανάγκες σε δομές του δήμου».
Λίγο πιο δίπλα από την Θεσσαλονίκη, επίσης, όπως θα δείτε, στις Σέρρες, υπάρχει ανάλογη κινητικότητα και πρωτοβουλία από δύο νεαρούς παραγωγούς!