Ευθ. Λέκκας: Διαχρονικές οι επιπτώσεις από τις καταστροφές στη Θεσσαλία – Τι είπε για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο

Must Read

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ευθύμιος Λέκκας για τις διαχρονικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι καταστροφές που έχουν πλήξει το τελευταίο διάστημα τη Θεσσαλία.

Μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ανέφερε πως «η κλιματική κρίση ουσιαστικά τεκμηριώνεται από τα δύο φαινόμενα τον Ιανό και τον Ντάνιελ, γιατί είναι δύο φαινόμενα χιλιετίας, τα οποία εκδηλώθηκαν μόλις σε τρία χρόνια μέσα. Υπάρχει μια συνθετότητα στις επιπτώσεις, όπως προαναφέρθηκε. Μια συνθετότητα την οποία δεν έχουμε ουσιαστικά αποτιμήσει και δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα».

Ειδικότερα επεσήμανε: «Τι θέλω να πω; Θέλω να πω ότι η εξέλιξη του θεσσαλικού χώρου ουσιαστικά προέκυψε από μια γεωλογική διεργασία τα τελευταία 18.000 χρόνια πρώτιστα, αλλά και τα τελευταία 500.000 χρόνια, οπότε και διαμορφώθηκε ο Θεσσαλικός κάμπος στην Ανατολική Θεσσαλία και στη Δυτική Θεσσαλία. Συνεπώς, αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι ένα δευτερόλεπτο της εξέλιξης. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις διεργασίες οι οποίες είχαν γίνει τα τελευταία τα τελευταία χιλιάδες χρόνια στο θεσσαλικό χώρο. Έτσι λοιπόν, ουσιαστικά, αν μου επιτραπεί η έκφραση, τώρα αυτοσχεδιάζουμε, γιατί βλέπουμε ορισμένα επεισόδια σε μια πλοκή πολύ σύνθετη και δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει».

Μιλώντας για τη λίμνη Κάρλα και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Βόλο με τα νεκρά ψάρια που έχουν ξεβραστεί στην ακτογραμμή είπε «πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με την Κάρλα. Η Κάρλα ήταν μια λίμνη της τάξεως των 200.000 στρεμμάτων. Την περιορίσαμε. Είδαμε ότι λειτουργεί ξανά πάλι στα 200.000 στρέμματα με βάση τις φυσικές διεργασίες. Τι επεμβάσεις θα κάνουμε; Πώς θα τις κάνουμε; Η φύση δεν ορίζεται από εμάς. Οι διεργασίες της φύσης ορίζεται, ορίζονται από αυτή την ίδια. Συνεπώς, πρέπει να δούμε τι ακριβώς επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν. Δεν μπαίνω στο θέμα των αποζημιώσεων κτλ γιατί δεν είναι δικό μου θέμα, αλλά να δούμε ακριβώς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις[…]».




«Οι επιπτώσεις θα είναι διαχρονικές σε όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος, δηλαδή στον αέρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος, στα επιφανειακά νερά, στα υπόγεια νερά, στην υγεία και παντού. Δεν τις έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Εκείνο το οποίο εγώ φοβάμαι περισσότερο είναι η τάση ερημοποίησης που θα υπάρχει στην περιοχή. Η τάση διαφυγής και μόλυνσης, υποβάθμισης της ποιότητας και της ποσότητας των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων είναι ένα θέμα αυτό το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε. Η μόλυνση των εδαφών με όλα αυτά που παρασύρθηκαν τα αντικείμενα τα οποία ουσιαστικά μολύνουν το έδαφος και το υπέδαφος» είπε ο κ. Λέκκας.

Και πρόσθεσε: «[…] όπως βλέπουμε με τα ψάρια αυτή τη στιγμή, είναι τεράστια θέματα που μπαίνουνε και συνήθως δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση γιατί ούτε και εμείς ξέρουμε ακριβώς πού οδηγούμαστε. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που ενταφιάζει τα ψάρια. Είναι χώρος τέτοιος; Υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτό το χώρο; Έχουν εξεταστεί τα τρία κριτήρια τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνουν την ασφάλεια ενός ΧΥΤΑ; Έχει εξεταστεί η μορφολογία, το έδαφος, γεωλογικοί σχηματισμοί;[…] Είναι πάρα πολλά τα θέματα που τίθενται. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε[…]».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This