Ο Ροζάκης και οι επικύψεις στη διπλωματία…

Must Read

Για τους μυημένους στην εξωτερική πολιτική και την διπλωματία, ο καθηγητής κ. Χρήστος Ροζάκης (επίτιμος πιά) δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχοντας διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, κατάφερε να «κουμπώσει» ως εξ απορρήτων για εθνικά θέματα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

 

Όχι όμως και με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έγινε… Τούρκος όταν, όπως αποκάλυψε η «Εστία», ο κ. Ροζάκης έγραψε αλήθειες τις οποίες η Βασιλίσσης Σοφίας έκρυβε επιμελώς στο ίδιο συρτάρι, θαρρώ, με την Διακήρυξη των Αθηνών. Ο σύμβουλος επί εξωτερικών ζητημάτων του Μαξίμου λοιπόν, σύμφωνα με την εφημερίδα ημών, είπε αλήθειες σε σχέση με το ιταλικό πλοίο που παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα στην Κάσο, εκθέτοντας τον μυγιάγγιχτο υπουργό. Είπε ανερυθρίαστα ότι το πλοίο δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες του.

 

Αντιθέτως, τις διέκοψε υπό την πίεση των Τούρκων γειτόνων μας. Το Εξωτερικών όμως, διά του αρμοδίου υπουργού, είχε σπεύσει να πεί πως όλα πήγαν καλά με το ιταλικό ερευνητικό, πως το πλοίο πρώτα ολοκλήρωσε τις εργασίες του κι έπειτα φώναξε «arrivederci» έχοντας φέρει εις πέρας την αποστολή του. Δεν γνωρίζω –απλώς υποθέτω– τι μεσολάβησε, και σε λίγες ημέρες από τις σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας ο κ. Ροζάκης επέλεξε να αρθρογραφήσει στην «Κ» περίπου για το ίδιο θέμα. Στο άρθρο του ο επίτιμος έκανε μία αισθητή επίκυψη, φροντίζοντας όμως να μην συναγωνίζεται τις επικύψεις του κ. Γεραπετρίτη στον Σουλτάνο.

 

Μίλησε απλώς για «ανεπαίσθητες ενέργειες» από την πλευρά της Τουρκίας, όπως αυτό το επεισόδιο στην Κάσο, και ανέφερε ότι όλα τα συνωμοτικά που ακούγονται εις βάρος του υπουργού, άκουσον-άκουσον, δεν ευσταθούν. Δηλαδή, μας είπε ότι αδίκως ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορείται για απάθεια και αδράνεια σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις.

 

Το άρθρο Ροζάκη εικάζω ότι ικανοποίησε τα μάλα τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και ειδικά το σημείο στο οποίο αναφέρεται ότι ο υπουργός επιβεβαιώθηκε στα όσα περιέγραψε για τα γεγονότα.

 

Ενδιαφέρον έχει το επιμύθιο του πρωθυπουργικού συμβούλου, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα αποφαίνεται: «Η ευφορία του πρόσφατου παρελθόντος τείνει να εξανεμισθεί, αλλά τουλάχιστον έχουμε την ικανοποίηση ότι η Τουρκία, παρά την εμμονή στις διεκδικήσεις της, τηρεί τους βασικούς όρους της Διακήρυξης των Αθηνών». Εδώ γελάνε και οι τουρκικές φρεγάτες. Ίσως και ο ομόλογος του κ. Γεραπετρίτη, κ. Χακάν Φιντάν, με τον οποίο συνέφαγε την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This