Ο Δάνης… ταξίδεψε στ’ αστέρια

Ο σπουδαίος ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης δεν άντεξε και έπειτα από πολύμηνη μάχη έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή -Οι εξετάσεις ρουτίνας που αποκάλυψαν το πρόβλημα υγείας, το οποίο αντιμετώπισε παλικαρίσια μέχρι το τέλος - Ο παθιασμένος έρωτας με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η θρυλική παράσταση «Cabaret» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Must Read

Εχασε τελικά την πολύμηνη άνιση μάχη που έδινε για να κρατηθεί στη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, ο Δάνης Κατρανίδης. Ο σπουδαίος ηθοποιός, με πολλές θεατρικές περγαμηνές στο ενεργητικό του, άφησε χθες την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και τους εκατοντάδες θαυμαστές του, που για πάνω από 50 χρόνια ήταν πιστοί στα θεατρικά του δρώμενα.

Η «Espresso» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 24 Ιουνίου το 2021 ανέφερε όσα δραματικά συνέβαιναν γύρω από την υγεία του ηθοποιού, αν και ο ίδιος προσπαθούσε να το κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, θέλοντας να δώσει κουράγιο σε όσους τον αγαπούσαν. «Και ο ίδιος πίστευε μέχρι τελευταία στιγμή ότι τίποτα δεν συνέβαινε και ότι θα μπορέσει και πάλι να ανακάμψει» μας λέει φίλος του, που βρισκόταν κοντά του μέχρι και την ύστατη ώρα του.

Ηταν λίγο μετά το Πάσχα του 2021 όταν ο ηθοποιός βρέθηκε για εξετάσεις ρουτίνας σε γνωστό ιατρικό κέντρο της Αθήνας. Εκεί οι εξετάσεις έδειξαν πως πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος και να υποβληθεί σε περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. Οπως και έγινε. Και αυτές οι εξετάσεις έδειχναν αυτά που φοβόταν και ο ίδιος. Ωστόσο, ούτε μια στιγμή δεν δείλιασε και δεν κατέβασε το κεφάλι. «Θα το πολεμήσω» μονολογούσε όταν κάποιος φίλος τον ρωτούσε. Ετσι και έκανε!

Με την Παναγιώτα Βλαντή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ηθοποιός βρέθηκε αρκετές φορές σε γνωστό νοσοκομείο κάτω από άκρα μυστικότητα με σκοπό να υποβληθεί στην απαραίτητη θεραπεία που του πρότειναν οι θεράποντες ιατροί του. Λίγες εβδομάδες αργότερα και ενώ όλα έδειχναν ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει με την υγεία του, η φημολογία άρχισε να γιγαντώνεται. Ωσπου μια εισαγωγή αρκετών ημερών σε πολύ γνωστή κεντρική κλινική της Αθήνας ήταν αυτή που έδωσε «πάτημα» σε φίλους και γνωστούς του ηθοποιού να αρχίσουν να μιλάνε για δύσκολες καταστάσεις. Ο ίδιος εκείνες τις πρώτες μέρες δεν μιλούσε σε κανέναν.

Αντιθέτως, έλεγε πως ανυπομονούσε να δει και την τελευταία ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε, με θέμα τον Παναθηναϊκό και με τίτλο «Ταξίδι στα αστέρια». Σύμφωνα με το τρέιλερ της ταινίας, που είχε κυκλοφορήσει τότε, το σενάριο κινούνταν στη φόρμα της μυθοπλασίας. Ο Δάνης Κατρανίδης υποδύεται τον ιστορικό ηγέτη του μπασκετικού «εξάστερου» Παύλο Γιαννακόπουλο, ο Θέμης Πάνου τον αδερφό του Θανάση, στον ρόλο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου βρίσκουμε τον Αργύρη Πανταζάρα, ενώ στο καστ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Μουρίκης, η Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και ο Μάρκος Λεζές. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Δήμας των «Ακροβατών του Κήπου» και της «Νήσου».

Στην τελευταία του ταινία ως Παύλος Γιαννακόπουλος

 

Και ενώ τόσο ο ίδιος όσο και δικοί του άνθρωποι προσπαθούσαν να αποκρύψουν οτιδήποτε είχε να κάνει με την υγεία του, αυτή είχε ήδη κλονιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και μπορεί ο ίδιος να έδινε μεγάλη μάχη για αυτό το πολύτιμο αγαθό, ωστόσο οι γιατροί δεν έδιναν μεγάλα περιθώρια. Ολοι πίστευαν μόνο στη θέληση που είχε ο ίδιος να μείνει ζωντανός και όρθιος!

Τελευταία φορά που μίλησε δημοσίως, σε μια μεγάλη συνέντευξη, για όλη τη ζωή του ήταν το 2020. Τότε που όλα κυλούσαν ομαλά και τίποτα δεν προμήνυε τη θύελλα που ερχόταν. «Το δέσιμό μου με το θέατρο οφείλεται στη μάνα μου, γιατί με πήγαινε σινεμά, στις απογευματινές προβολές, πάντα με την υπόσχεση ότι θα είχα διαβάσει τα μαθήματά μου. Τώρα συνειδητοποιώ ότι το πρώτο μου κοινό ήταν οι φίλοι μου, τα παιδιά της γειτονιάς, που περίμεναν να τους διηγηθώ την ταινία που είδα» είχε αναφέρει νοσταλγικά για εκείνα τα πρώτα παιδικά του χρόνια.

Με την Μιμή Ντενίση

Ο ίδιος δεν απέκτησε ποτέ παιδιά, αν και έκανε τρεις γάμους στη ζωή του. Μάλιστα, είχε αναφέρει: «Επειδή έχασα νωρίς τους γονείς μου, ήθελα να δημιουργήσω οικογένεια, να κάνω παιδιά. Ετσι, προχωρούσα στον γάμο κάθε φορά. Δεν έκανα τρεις γάμους για πλάκα, ούτε για τις φωτογραφίες και τις τελετές. Τελικά, δεν απέκτησα παιδιά. Οταν είσαι ερωτευμένος θέλεις να μοιράζεσαι με τον άνθρωπό σου τα πάντα. Τι να σκεφτείς; Αχ, μην παντρευτούμε τώρα, μην κάνουμε παιδιά; Πάρε εσύ τη μισή Αθήνα, να πάρω εγώ την άλλη μισή και ξανασυναντιόμαστε σε δέκα χρόνια;» είχε πει σε μια κατάθεση ψυχής για την προσωπική του ζωή.

Μάλιστα, για τον έρωτά του και τον γάμο του με τη Mίρκα Παπακωνσταντίνου έχει αναφέρει συγκεκριμένα: «Ημασταν μαζί στη σχολή με τη Μίρκα, έγινε ένας έρωτας τρελός και παθιασμένος, συνεχίστηκε εκτός σχολής, πήγα Στρατό και μέσα στη λαχτάρα μας, όταν επέστρεψα, παντρευτήκαμε, αρκετά νέοι. Εχουμε παραμείνει πολύ αγαπημένοι, είναι από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής μου. Την αγαπώ και τη σέβομαι, όπως και εκείνη».

Με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Ο Δάνης Κατρανίδης έπαιξε σε όλα τα είδη του θεάτρου αλλά και στην τηλεόραση. Κατά το διάστημα 1971-1978 υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου. Τη θεατρική σεζόν 1978-1979 έγραψε ιστορία στον ρόλο του κομπέρ στη θρυλική παράσταση «Cabaret» που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί στη Ναταλία Γερμανού: «Κλείσαμε ραντεβού στο θέατρο “Αλίκη”. Μου λέει πράγματα για εμένα σαν να έχουμε δουλέψει μαζί 10 χρόνια στο θέατρο. Μένω άφωνος. Με είχε “διαβάσει”. Οταν μου έκανε την πρόταση είπα να το σκεφτώ. “Να το σκεφτείς” μου λέει. Τότε γινόταν χαμός, έκανα πρόβες για δύο έργα και ήμουν μπάρμαν σε ένα μπαρ». Και με τον ρόλο αυτό έγραψε ιστορία δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Έξω από το θέατρο Αλίκη

Δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ιασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος». Ηταν λάτρης της θάλασσας και δεινός ιστιοπλόος, έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συμμετοχές και κατακτήσεις σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης, ενώ, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, «αν δεν είχα μεράκι τη θάλασσα θα είχα παίξει ίσως σε πενταπλάσια έργα». Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας, ενώ, όπως ανέφερε, η εξόδιος ακολουθία του σπουδαίου ηθοποιού θα ψαλεί την Πέμπτη στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Το σανίδι… θρηνεί!«Ο Δάνης ανήκει στους σπάνιους…»

O Δάνης Κατρανίδης στην 50χρονη πορεία του στο θέατρο, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στον κινηματογράφο κατάφερε να κάνει μόνο φιλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια καμιά ίντριγκα με συναδέλφους του δεν έχει ακουστεί. Από την ώρα δημοσιοποίησης της είδησης του θανάτου του, φίλοι του μέσα από τα social media είπαν το δικό τους «αντίο» στο φιλαράκι τους.

«Ο Γολγοθάς τελείωσε, Δάνη. Αυτό ήταν. Ξεκουράσου» έγραψε ο Γιάννης Βούρος για τον καλό του φίλο και συνάδελφο. «Kαλό σου ταξίδι, Δάνη Κατρανίδη. Πάλεψες σαν θηρίο. Ξεκουράσου τώρα… Αλλος ένας ωραίος άνθρωπος ταξίδεψε αυτό το καλοκαίρι» έγραψε σε ανάρτησή της η Ελένη Ράντου, ενώ η Βάσια Παναγοπούλου έγραψε: «Το θέατρο είναι πιο φτωχό χωρίς εσένα».

Ομως και ο Πάνος Σταθακόπουλος έγραψε το δικό του αποχαιρετιστήριο μήνυμα: «Δάνη μου αγαπημένε, καλό ταξίδι… Είσαι στην καρδιά μου!!!!»

Στα καμαρίνια

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ανάρτησε το δικό του «αντίο», ενώ δημοσίευσε ένα βίντεο με παλαιότερη συνεργασία τους, γράφοντας: «Ενας μοναδικός ηθοποιός! Ενας τζέντλεμαν του θεάτρου! Ελπίζω να ξεκουράστηκες!»

Ο ηθοποιός Νίκος Καραγεώργης έγραψε στο facebook για τον Δάνη Κατρανίδη: «Εφυγε ένας υπέροχος άνθρωπος. Ενας σπουδαίος ηθοποιός που υπήρξε το πρότυπό μου στα πρώτα μου βήματα και είχα την τύχη να με σκηνοθετήσει σε επιθεώρηση. Καλό ταξίδι να έχει ο Δάνης Κατρανίδης».

Η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη έγραψε: «Ενας από τους πιο προικισμένους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου, ο απίστευτα ταλαντούχος και συγχρόνως σεμνός και χαριτωμένος άνθρωπος, ο Δάνης Κατρανίδης, πέταξε προς το αιώνιο φως. Εκεί που ανήκει. Στο φως. Τεράστιες οι θεατρικές του επιτυχίες, ξεπερνούσαν ακόμα και διάσημους διεθνείς θεατρικούς ή κινηματογραφικούς αστέρες, όπως στο “Amadeus” και το “Cabaret”. Ισως επειδή ήταν χορτασμένος από σπουδαίους ρόλους όλων των ειδών, επιτυχία, αγάπη των γυναικών, που τον συνόδευσαν, αγάπη του κοινού, χαιρόταν με την επιτυχία των συναδέλφων του. Το έζησα στην επιθεώρηση του Μποστ το 1985 και στο “Διπλό παιχνίδι” το 1994-95. Ο Δάνης ανήκει στους σπάνιους».

Τέλος, ο Λευτέρης Ζαμπετάκης, που συνεργάστηκε με τον Δάνη Κατρανίδη, δημοσίευσε μια κοινή τους φωτογραφία, γράφοντας στη λεζάντα: «Σε κοιτούσα πάντα με θαυμασμό και με μια διάθεση μαθητική. Καθώς έπαιζες, δίδασκες χωρίς να το ξέρεις, χωρίς να το προσπαθείς. Ηθοποιός με ήθος, γενναιοδωρία και απίστευτο ταλέντο, εκπροσωπούσες αυτό που είχα ονειρευτεί και είχα φανταστεί για το θέατρο. Καλλιτέχνης με παιδεία και ευγένεια. Στάθηκα τυχερός που σε συνάντησα σκηνικά, αλλά και που με τίμησες με τη φιλία σου. Καλή ξεκούραση, Δάνη μου! Θα λείψεις!»

(πηγή: εφημερίδα Espresso)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This