Πρωτοφανής πρόκληση της Τουρκίας στην Δύση, που συνεχίζει να την προστατεύει και να την κρατά ακόμα και εντός ΝΑΤΟ!
Η Τουρκία ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, της οποίας ηγούνται η Ρωσία και η Κίνα, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς, πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της.
Η άποψη Ερντογάν είναι ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η νέα διπλωματική κίνηση της χώρας αντανακλά τις «φιλοδοξίες» της να καλλιεργήσει δεσμούς σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να… εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του NATO!
Συνδυάζοντας την Ευρώπη και την Ασία, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στους BRICS πριν από μερικούς μήνες εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στην προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες.
“Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώνει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα“, δήλωσε ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη. “Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει“.
Ο όμιλος BRICS, που πήρε το όνομά του από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος προσχώρησαν στις τάξεις της. Η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει, αν και το βασίλειο δεν το έχει πράξει ακόμη, ενώ η Αργεντινή, υπό τον νέο της πρόεδρο, Χαβιέρ Μιλέι, αρνήθηκε να προχωρήσει στην ένταξη που σχεδίαζε η προηγούμενη περονική κυβέρνηση της χώρας.
Οι BRICS αυτοπροβάλλονται ως εναλλακτική σε εκείνο που τα μέλη της βλέπουν ως θεσμούς που κυριαρχούνται από τη Δύση, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα νέα μέλη μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω κοινής αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και να διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.
Η επέκταση των BRICS έχει ως κύριο “οδηγό” σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της, φλερτάροντας χώρες που παραδοσιακά αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ.
Η Τουρκία πιστεύει ότι η ένταξη στους BRICS θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να βελτιώσει την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα και να γίνει εμπορικός αγωγός μεταξύ της ΕΕ και της Ασίας. Θέλει να γίνει κόμβος για εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ για να ενισχύσουν την πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ωστόσο, η Τουρκία καταβάλλει παράλληλες προσπάθειες για να αναζωογονήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ…
🇹🇷 BREAKING! Turkey has submitted an application to join BRICS, Bloomberg reports, citing sources. pic.twitter.com/U0EuScdAhn
— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) September 2, 2024
⚡️ JUST IN: Turkey has applied to join BRICS – Bloomberg pic.twitter.com/HLA8d9iqRR
— NEXTA (@nexta_tv) September 2, 2024
Turkey announced its interest in joining BRICS as a member. pic.twitter.com/lflBYpGbKI
— Globe Eye News (@GlobeEyeNews) August 31, 2024
- Και ένα παλαιότερο ενδεικτικό βίντεο επί του θέματος: