Mε την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, 200 γαλλικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκίνησαν να δοκιμάζουν την αυστηρή απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων.
Γράφει η Μαρία Δεναξά
Η δοκιμή του μέτρου, το οποίο αποσκοπεί στον περιορισμό της έκθεσης στις οθόνες και στην πρόληψη της βίας στο διαδίκτυο, αφορά 50.000 μαθητές.
Μια υπενθύμιση του νόμου του 2018
Το πείραμα αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα μια υπενθύμιση του νόμου του 2018, καθώς η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει απαγορευτεί στα γαλλικά σχολεία από το 2018. Ο νόμος της 3ης Αυγούστου 2018, σχετικά με την εποπτεία της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ορίζει ότι «η χρήση κινητού τηλεφώνου ή οποιουδήποτε άλλου τερματικού εξοπλισμού ηλεκτρονικών επικοινωνιών από μαθητή απαγορεύεται στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια». Με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως την εκπαιδευτική χρήση, τα έξυπνα τηλέφωνα απαγορεύονται επομένως αυστηρά στην τάξη στα γαλλικά σχολεία. Θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί στην πράξη τα πράγματα τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ πιο περίπλοκα.
«Είναι απολύτως απαραίτητο να τηρηθεί η απαγόρευση που ορίζει ο νόμος», έγραψε στο Χ, η υπουργός παιδείας της Γαλλίας, Νικόλ Μπελουμπετ.
Απαγορεύονται και στα διαλείμματα
Στο πλαίσιο του πειράματος, τα έξυπνα τηλέφωνα θα απαγορευτούν όχι μόνο στα μαθήματα, αλλά και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και του μεσημεριανού γεύματος. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους μαθητές να συγκεντρώνονται καλύτερα εν ώρα μαθήματος, να βελτιώσει τις μεταξύ τους σχέσεις και να περιορίσει την παρενόχληση και τη βία στους χώρους του σχολείου.
Στην Ρευνιόν, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, (όπου η νέα σχολική χρονιά άρχισε στις 19 Αυγούστου), οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Saint-Paul αφήνουν τα τηλέφωνα τους σε ένα ειδικό ντουλάπι στην είσοδο του σχολείου και τα παίρνουν ξανά μόνο όταν φεύγουν.
Ευρεία απαγόρευση από τον Ιανουάριο του 2025
Εάν το πείραμα αυτό είναι επιτυχές, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει το μέτρο σε όλα τα σχολεία και τα γυμνάσια από τον Ιανουάριο του 2025. Η υπουργός παιδείας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 27 Αυγούστου ότι «θα πρέπει να είναι δυνατή η επέκταση αυτού του “ψηφιακού διαλείμματος” από τον Ιανουάριο του 2025».
Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει πλέον μια τάση αποσύνδεσης των μαθητών από τα κινητά τους στα σχολεία, με ορισμένες χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία να υποστηρίζουν ακόμη και τη μηδενική ανοχή.