Πλήγμα για το Ισραήλ: Οι Βρετανοί παύουν τις εξαγωγές όπλων στη χώρα

«Στέλνει ένα πολύ προβληματικό μήνυμα» λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι για την απόφαση του Λονδίνου

Must Read

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει ότι αναστέλλει τις εξαγωγές ορισμένων όπλων προς το Ισραήλ, επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναστέλλει τις εξαγωγές ορισμένων όπλων προς το Ισραήλ επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου – μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης από τους απογοητευμένους συμμάχους του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών David Lammy δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος» ορισμένα όπλα να χρησιμοποιηθούν για τη «διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Επιπλέον τόνισε ότι η απόφαση αφορούσε περίπου 30 από τις 350 υφιστάμενες άδειες εξαγωγής για εξοπλισμό «που εκτιμούμε ότι προορίζονται για χρήση στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα», συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για στρατιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών μακροχρόνιων συμμάχων του Ισραήλ, οι κυβερνήσεις των οποίων δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων λόγω του απολογισμού της σχεδόν 11μηνης σύγκρουσης στη Γάζα. Περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην περιοχή που διοικείται από τη Χαμάς, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων στον απολογισμό του.

Όσο η κρίση στη Γάζα μαίνεται το Ισραήλ αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες πιέσεις τόσο στο εσωτερικό του όσο και εξωτερικά για τον τερματισμό των συρράξεων, μένει να φανεί αν ο Νετανιάχου θα καταφέρει να επιβιώσει και αυτή τη κρίση.

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Ισραήλ

Πληροφορούμενοι την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει ορισμένες άδειες εξαγωγής όπλων στη χώρα τους, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του Ισραήλ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς ανέφερε του «απογοητεύτηκε από μια σειρά αποφάσεων» που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής αυτών των αμυντικών συμβάσεων. Υποστήριξε δε ότι η απόφαση του Λονδίνου «στέλνει ένα πολύ προβληματικό μήνυμα» στη Χαμάς και «τους προστάτες της στο Ιράν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ δήλωσε «Βαθύτατα απογοητευμένος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This