Μέση Ανατολή: Δίχως τέλος οι πιέσεις των Ισραηλινών για συμφωνία επιστροφής των ομήρων – Οι απειλές της Χαμάς

Εντείνονται οι πιέσεις προς το Νετανιάχου - Η «συγνώμη» για τους έξι νεκρούς ομήρους

Must Read

Δεν έχουν τέλος οι πιέσεις προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ώστε να κλείσει συμφωνία με τη Χαμάς και να επιστρέψουν οι όμηροι από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον θάνατο ακόμη έξι από αυτούς, που προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στον λαό του Ισραήλ.

Σχεδόν 11 μήνες μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, οι εμπόλεμες πλευρές αντάλλαξαν νέες απειλές μετά την ανάκτηση από τον ισραηλινό στρατό των πτωμάτων έξι ομήρων από υπόγεια σήραγγα στο νότιο τμήμα του θυλάκου υπό πολιορκία. Αφού ζήτησε δημόσια «συγνώμη που δεν φέραμε πίσω ζωντανούς τους έξι ομήρους», ο κ. Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς πως τους «εκτέλεσε με μια σφαίρα στον σβέρκο» κι ορκίστηκε πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θα το πληρώσει «πολύ ακριβά».

Η Χαμάς από την πλευρά της διεμήνυσε ότι οι όμηροι που συνεχίζει να κρατά θα γυρίσουν πίσω «σε φέρετρα» αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική πίεση, «αντί να κλείσει συμφωνία», διά στόματος του εκπροσώπου του στρατιωτικού της βραχίονα, του Αμπού Ουμπέιντα. Μάλιστα, χθες βράδυ, το ισλαμιστικό κίνημα δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο εικονίζεται η μια από τους ομήρους προτού σκοτωθεί.

Στα «κάγκελα» οι πολίτες

Ως εκ τούτου, οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ εντείνονται με νέες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, ενώ προκηρύχθηκε απεργία που προκάλεσε προβλήματα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και πολλαπλασιάστηκαν οι δηλώσεις που απαιτούν ανοικτά ο κ. Νετανιάχου να εγκαταλείψει το αξίωμα.

«Θέλουμε η κυβέρνηση (Νετανιάχου) να πάψει να υπάρχει, θέλουμε εκλογές, πάνω απ’ όλα θέλουμε να υπογραφτεί συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι και να τερματιστεί ο πόλεμος», συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαράκ Χαντουριάν, διαδηλωτής στο Τελ Αβίβ.

 

Τρεις από τους έξι ομήρους που βρέθηκαν νεκροί, μεταξύ των οποίων ο Ισραηλινοαμερικανός Hersh Goldberg-Polin, αναμενόταν να απελευθερωθούν σε μια ενδεχόμενη εκεχειρία, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο CNN. Οι αυτοψίες έδειξαν ότι πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση την Πέμπτη ή την Παρασκευή το πρωί– οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν την ανάκτηση των σορών τους από υπόγεια σήραγγα στη Ράφα το Σάββατο.

Στο Τελ Αβίβ, μια ομάδα διαδηλωτών στάθηκε πίσω από ένα ψεύτικο νεκροταφείο κρατώντας πινακίδες που έγραφαν το όνομα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς επέρριπταν ευθύνες στον πρωθυπουργό για το θάνατο των ομήρων. Αργότερα το βράδυ, η αστυνομία έριξε χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε διαδηλωτές που απέκλεισαν την εθνική οδό. Η Ναάμα Λαζίμι, μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου που ήταν παρούσα στη διαδήλωση, δήλωσε στο X ότι οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης «ρίχτηκαν προς τις δύο πλευρές όπου στέκονταν οι διαδηλωτές εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προειδοποίηση».

Στην Ιερουσαλήμ, διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Νετανιάχου, καθώς συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο. Η Eden Kramer, η οποία συμμετείχε στη συγκέντρωση με ένα μικρό παιδί σε καροτσάκι, δήλωσε ότι διαδήλωνε για το μέλλον του παιδιού. «Ελπίζουμε ότι όλοι θα έρθουν σήμερα για να μεταφέρουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι», δήλωσε η ίδια.

 

Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις ανησυχίες για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου, εξάπλωσής του σ’ όλη την περιοχή, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων παραμένουν σε αδιέξοδο, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη.

Χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε πως θεωρεί απαραίτητο η χώρα του να διατηρήσει τον έλεγχο διαδρόμου στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, ζήτημα που έχει αναχθεί σε μείζον εμπόδιο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν παύει άλλωστε να επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου καταστραφεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Τεράστια ανθρωπιστική κρίση

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή και τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του παραθαλάσσιου θυλάκου.

Χάρη σε «ανθρωπιστικές παύσεις» τριήμερης διάρκειας, άρχισε προχθές Κυριακή εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας, με σκοπό να εμβολιαστούν κάπου 640.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών, έπειτα από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά από 25 χρόνια.

Ωστόσο, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον θύλακο, ειδικά στην πόλη της Γάζας και στην Τζαμπάλια (βόρεια), όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. «Εκτοπισμένοι είχαν πάει να αγοράσουν απαραίτητα. Βομβάρδισαν μικρά παιδιά, τα σκότωσαν! Πάει πολύ! Πού το πάνε;» ούρλιαξε ο Ουισάμ αλ Ομάρι, κάτοικος στην Τζαμπάλια, έπειτα από ακόμη έναν βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού.

Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Εγγύς Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Γάζα, δήλωσε πως διαπίστωσε τις «κολοσσιαίες ανθρωπιστικές ανάγκες». Ο νορβηγός διπλωμάτης ταυτόχρονα «καταδίκασε τον τραγικό φόνο έξι ομήρων στη Γάζα από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις».

Ταυτόχρονα, στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967, τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους μαχητές παλαιστινιακών κινημάτων, έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με επίκεντρο την πόλη Τζενίν, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο ισραηλινός στρατός διατείνεται πως όλοι ανεξαιρέτως ήταν «τρομοκράτες».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This