Β. Κικίλιας: «Οι συνθήκες της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα ήταν ανυπέρβλητες» – Ρεκόρ συλλήψεων φέτος για εμπρησμούς

Must Read

Αναφορά στην φετινή αντιπυρική περίοδο, στην μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και τελικά κατέκαψε την Βορειοανατολική Αττική και στις συλλήψεις εμπρηστών, έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Όταν βγαίνει ο κ. Πλειώνης, ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου και λέει ότι φέτος ήταν οι χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες της 40ετίας κι ότι με βάση τον μέσο όρο των καμένων ανά πυρκαγιά που είναι λιγότερος από τον μέσο όρο της 20ετίας, είναι η καλύτερη χρονιά της αντιπυρικής περιόδου εν μέσω λειψυδρίας, ανυδρίας, του πιο θερμού Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου και μερικώς Αυγούστου στην ιστορία της χώρας, τότε τα στοιχεία αυτά αντικρούονται» τόνισε αρχικά και συνέχισε:

«Την πρώτη μάχη δεν τη δώσαμε στα Βριλήσσια ή στο Χαλάνδρι. Αστικός ιστός, όπως ήταν και το Μάτι, που κάηκαν 104 άνθρωποι είναι ο Βαρνάβας. Και μετά τεράστια μάχη δόθηκε στο Μαραθώνα και πιο πάνω στο Καλέντζι και μετά στο Διονυσοβούνι και μετά στη Σταμάτα και μετά στο Διόνυσο, φυσικά στη Νέα Μάκρη. 200 πυροσβεστικά ανά 10, 20, 30 υπερασπιζόταν σπίτι – σπίτι αυτή τη μάχη την οποία δώσαμε ενώ είχαμε ανοιχτή την πυρκαγιά στα Μέγαρα με τους ίδιους δείκτες ακραίου κινδύνου, την πυρκαγιά στην Ερέτρια και τις μαζέψαμε και τρεις εμπρησμούς στα Γλυκά Νερά. Άρα προφανώς και αξιολογούμαστε. Προφανώς και θέλουμε να βελτιωνόμαστε. Φυσικά και βλέπουμε τι μπορεί να πήγε λάθος και προσπαθούμε να στηρίξουμε κι άλλο επιχειρησιακά την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έσβησε 4.000 πυρκαγιές. Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν είναι αυτοί για τους οποίους μιλάμε για την πυρκαγιά στο Βαρνάβα. Αισθάνομαι ότι οι συνθήκες ήταν ανυπέρβλητες. Βεβαίως θα θέλαμε να έχουμε σταματήσει την πυρκαγιά νωρίτερα, γι’ αυτό και κάναμε δεκάδες ζώνες στις οποίες πέρασε η πυρκαγιά από πάνω σαν να μην υπήρχαν. Έδωσαν μια τεράστια μάχη οι πυροσβέστες μου και οι εθελοντές.

Ρεκόρ συλλήψεων φέτος για εμπρησμούς

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι είχαμε ρεκόρ συλλήψεων φέτος για εμπρησμούς. «Όταν πέρσι έχουν καεί 1.700.000 στρέμματα σε μια συγκλονιστικά δύσκολη αντιπυρική περίοδο και φέτος στη δυσκολότερη της ιστορίας 300.000 στρέμματα νομίζω αυτό από μόνο του δείχνει πόσο μεγάλη δουλειά και σε βάθος έχει γίνει φέτος στην πολιτική προστασία και στην προστασία των πολιτών», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας:

«Όμως η εισήγηση την οποία κάναμε ως Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστικό Σώμα στον Γενικό Διευθυντή Δασών και στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με βάση αυτές τις συνθήκες, οι οποίες πλέον εξελίσσονται και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αμυνθούμε, είναι με βάση την επαναληπτικότητα τα τελευταία 20 χρόνια στις πυρκαγιές που έχουν ξεκινήσει από τα βόρεια ή τα βορειοανατολικά και έχουν κατέβει και έχουν φτάσει μέχρι την Πεντέλη, αφορά μια ζώνη αμφίπλευρη από τις δύο πλευρές της Διονύσου, του δρόμου αυτού δηλαδή που είναι στους πρόποδες του βουνού, 100 και 100 μέτρα από τα δεξιά και από τα αριστερά του δρόμο».

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο και για τα αντιπλημμυρικά. «Είναι σαφής ο νόμος. Εμείς αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο στείλαμε τις επιστολές μας σε όλους τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ξανά για τις αρμοδιότητές τους και τις υποχρεώσεις τους. Θυμίζω οι δήμαρχοι πρέπει να καθαρίσουν σιφώνια, φρεάτια και ότι υπάρχει εντός αστικού ιστού. Οι περιφερειάρχες πρέπει να καθαρίσουν τα ρέματα και τις κοίτες», υπογράμμισε, ενώ για τα αντιπλημμυρικά στις καμένες περιοχές είπε:

«Ήδη έχει ξεκινήσει με επικεφαλής τον κύριο γενικό διευθυντή Δασών και εργολάβους, να γίνεται κόψιμο των καμένων κορμών, καθαρισμός και όπου απαιτείται τοπικά αντιπλημμυρικά προκειμένου να μην έχουμε θέματα στο μέλλον. Μαζί με τους Δήμους σε συνεργασία μαζί με το Υποδομών όπου απαιτείται και μαζί με τις περιφέρειες. Ήδη υπό την προεδρία της κυβέρνησης το προηγούμενο δεκαήμερο έγινε η πρώτη σύσκεψη και είδαμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του καθενός και πού έχει προχωρήσει ο καθένας αυτά που του αναλογούν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Φταίει ο αέρας,φταίει ότι νύχτωνε και δεν μπορούσαν να πετάξουν και την νύχτα τα αεροπλάνα, φταίει ότι δεν είχαν καθαριστεί τα οικόπεδα και μπλα,μπλα μπλα. Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Είσαι λίγος κ.υπουργε αυτό φταίει.

  2. LOSER κυβέρνηση σε όλα. Πάρνηθα, Έβρος, Ρόδος, Εύβοια, Θεσσαλία, Τέμπη, Κάσος κλπ. Παντού ήττες και κατόπιν δικαιολογίες και κλάψα. Αν ήταν προπονητές θα είχαν φύγει κακήν-κακώς. Όμως στους κοιμισμένους, που τους ψηφίζουν παριστάνουν τους άριστους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This