«Κραυγή» αγωνίας από τους κατοίκους του Βλοχού: Εξακολουθούν να ζητούν την μετεγκατάστασή τους

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το χωριό μας θα πλημμυρίσει ξανά, αν σημειωθεί μία δυνατή βροχόπτωση»

Must Read

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι κάτοικοι του Βλοχού Θεσσαλίας σχετικά με την στάση της κυβέρνησης, απέναντι στο ζήτημα της μετεγκατάστασής τους, μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν τον περσινό Σεπτέμβριο, που χτύπησε η κακοκαιρία Daniel.

Το 60% των κατοίκων της περιοχής (115 οικογένειες) επιθυμεί την μετεγκατάστασή του, ωστόσο, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός τους, Αθανάσιος Μπέης, «η κυβέρνηση περιμέναμε να λάβει αποφάσεις πιο άμεσα και πιο στοχευμένα γι’ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα και να δώσει λύση στο πρόβλημα. Προφανώς, από τη στάση που τηρεί μέχρι τώρα, δεν είμαστε ικανοποιημένοι».

Κατά τον ίδιο η ανησυχία για νέες πλημμύρες είναι διάχυτη. Μάλιστα, τους φόβους τους ενίσχυσε το γεγονός ότι την πρώτη ημέρα του περασμένου Μαρτίου, μετά από μια βροχόπτωση που δεν χαρακτηρίστηκε και ιδιαίτερα ισχυρή, το νερό πέρασε από τη βάση του αναχώματος που προστατεύει το χωριό.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι το χωριό μας θα πλημμυρίσει ξανά, αν σημειωθεί μία δυνατή βροχόπτωση. Αφενός τα απαραίτητα έργα προστασίας δεν έχουν γίνει και αφετέρου το ανάχωμα που κατασκευάστηκε, για να προστατεύει το χωριό, στήθηκε από πολύ πρόχειρα υλικά, μεταξύ των οποίων κοτρόνες. Την 1η Μαρτίου το νερό δεν πέρασε πάνω από το ανάχωμα αλλά από τη βάση του και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Πέντε ποταμοί περνούν από την περιοχή του Βλοχού και όλοι τους συγκλίνουν στις εκβολές του Πηνειού. Δυστυχώς, το χωριό μας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του Ενιπέα ποταμού», τόνισε μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Μπέης.

Αναμένεται η μελέτη των εμπειρογνωμόνων

Όπως έγινε γνωστό, την 1η Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το πόρισμα της εταιρείας εμπειρογνωμόνων, που όρισε η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφανθεί, αν οι κάτοικοι του Βλοχού πρέπει να μετεγκατασταθούν ή όχι. Σύμφωνα με τον κ. Μπέη, μία πρώτη εκτίμηση, με βάση τον προγραμματισμό, αναμένεται από τους εμπειρογνώμονες στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

«Προ δεκαημέρου είχε έρθει κυβερνητικό κλιμάκιο στον Παλαμά για το θέμα της μετεγκατάστασης των κατοίκων της Μεταμόρφωσης. Μας είπαν ότι τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης τα αναμένουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου και εμείς περιμένουμε. Θέλουμε τη μετεγκατάσταση 115 οικογένειες, δηλαδή περίπου το 60% των κατοίκων του Βλοχού. Αποτελούμε την πλειοψηφία, αν και όχι τόσο ισχυρή και θέλουμε να εισακουστεί η γνώμη μας. Αν επιμείνουν στο να μη θέλουν να φύγουν οι υπόλοιποι κάτοικοι, ας γίνει μερική μετεγκατάσταση. Υπάρχει ένας φόβος σε αυτούς που θέλουν να παραμείνουν ότι, αν φύγουμε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των περιουσιών μας στο Βλοχό. Όμως, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Το ξέρουμε ότι το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης θα προκαλέσει πολιτικές και νομικές αντιδράσεις και ενστάσεις αλλά πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει, να μην ζήσουμε ξανά μία νέα πλημμύρα και να μην κινδυνεύσει για μία ακόμα φορά η ζωή μας», κατέληξε ο κ. Μπέης, συμπληρώοντας πως υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για μετεγκατάσταση των κατοίκων του Βλοχού και η δέσμευση ότι η Περιφέρεια θα συμβάλλει, σε ό,τι χρειαστεί.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This