Politico: Τα παζάρια για τα σημαντικά χαρτοφυλάκια στην νέα Κομισιόν της Ούρσουλα – Τι συμβαίνει με τον Τζιτζικώστα

Οι πιέσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες εντείνονται

Must Read

Αναβρασμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει της ανακοίνωσης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την προσεχή εβδομάδα, των χαρτοφυλακίων που αναλαμβάνει κάθε χώρα της ΕΕ. Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν, σύμφωνα με το Politico, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν καλείται να συμπληρώσει ένα σύνθετο παζλ, ώστε να εξισορροπήσει το φύλο, την γεωγραφία και πρωτίστως το παιχνίδι ισχύος μεταξύ κρατών μελών και πολιτικών ομάδων.

Στο δημοσίευμα του Politico με τίτλο «Ποιοι προηγούνται για τις καλύτερες δουλειές στην νέα Κομισιόν της φον ντερ Λάιεν» (The front-runners for the best jobs in von der Leyen’s next Commission) αναφέρεται ότι οι παρασκηνιακές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει πριν από την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο πλαίσιο των επαφών της για να εξασφαλίσει την στήριξη ηγετών και ευρωπαϊκών κομμάτων.

Την ώρα που η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει, τα παζάρια και οι πιέσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες εντείνονται με τους ηγέτες των κρατών μελών να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μέσω του Επιτρόπου τους μια ισχυρή θέση στην νέα Κομισιόν.

Τα χαρτοφυλάκια που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό είναι όσα σχετίζονται με τον έλεγχο κεφαλαίων της ΕΕ. Μεταξύ αυτών και της «Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων», που διεκδικεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σύμφωνα με το Politico, ο τίτλος του Επιτρόπου Συνοχής δεν είναι ο πλέον εντυπωσιακός, ωστόσο είναι μια θέση που σχετίζεται με το 1/3 περίπου του προϋπολογισμού της ΕΕ και διαχειρίζεται σημαντικά προγράμματα χρηματοδότησης. Σε μια Κομισιόν που εστιάζει στις επενδύσεις, το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να λέγεται «περιφερειακών επενδύσεων».

Αναμένεται, εντούτοις, μια κομβική αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον ρόλο του Επιτρόπου Συνοχής και τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τα κεφάλαια στις ασθενέστερες οικονομικά περιφέρειες της Ένωσης. Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, ύψους 392 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021–2027, καταβαλλόταν βάσει συμφωνημένων κριτηρίων και όχι ως κίνητρο για την επίτευξη στόχων.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Η Κομισιόν εξετάζει για την επόμενη περίοδο να συνδέσει την χρηματοδότηση με την εκπλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη. Αυτό συνεπάγεται πως οι περιφέρειες θα παραγκωνιστούν από τις εθνικές κυβερνήσεις για τον τρόπο λή αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Σύμφωνα με το Politico, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Συνοχής ενώ έχει να ανταγωνιστεί την Ροξάνα Μινζάτου από την Ρουμανία και την Εκατερίνα Ζαχαρίεβα από την Βουλγαρία. Πέρα από τις ικανότητες των 3 υποψηφίων, ένα σημαντικό στοιχείο είναι και το φύλο, καθώς διακηρυγμένος στόχος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι να υπάρχει ισομέρεια μεταξύ γυναικών και ανδρών στην νέα Κομισιόν.

Τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια και οι υποψήφιοι

Οικονομίας – Ανταγωνισμού – Προϋπολογισμού – Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Υποψήφιοι: Ραφαέλ Φίτο (Ιταλία), Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία), Τόμας Βέζελ (Σλοβενία), Πιοτρ Σεραφίν (Πολωνία), Μάικλ ΜακΓκράθ (Ιρλανδία), Τζόζεφ Σικέλα (Τσεχία), Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε (Πορτογαλία), Βόπκε Χέκστρα (Ολλανδία).

Άμυνας

Υποψήφιοι: Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία), Τιερί Μπρετόν (Γαλλία)

Έχει τραβήξει τα βλέμματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πρόθεσης της ΕΕ να ενισχύσει την ευρωπαϊκή Άμυνα. Πολλοί εκτιμούν πως σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο ρόλος του Επιτρόπου Άμυνας θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Βάσει της ισχύος της Γαλλίας και της δυναμικής της στην αμυντική βιομηχανία, ο Τιερί Μπρετόν φαίνεται πως είναι το φαβορί για την θέση.

Γεωργίας

Υποψήφιοι: Κρίστοφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο), Βόπκε Χέκστρα (Ολλανδία), Κώστας Καδής (Κύπρος)

Ο Επίτροπος αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Εμπορίου

Υποψήφιοι: Βόπκε Χέκστρα (Ολλανδία), Τζέσικα Ρόσγουελ (Σουηδία), Μάικλ ΜακΓκράθ (Ιρλανδία)

Τεχνολογίας

Υποψήφιοι: Χένα Βίρκουνεν (Φινλανδία), Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε (Πορτογαλία)

Ένα χαρτοφυλάκιο που μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ενέργειας/Κλίματος

Υποψήφιοι: Τζόζεφ Σικέλα (Τσεχία), Τζούλια Ποπόφ (Βουλγαρία), Νταν Γιόργκενσεν (Δανία), Τερέζα Ριμπέρα (Ισπανία)

Ο «εκλεκτός» της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα κληθεί να διαχειριστεί και τα κεφάλαια της πράσινης ατζέντας και ζητήματα σχετικά με τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την ρήξη με την Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διεύρυνσης

Υποψήφιοι: Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία), Όλιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία)

Ο Λετονός φαίνεται ως ο επικρατέστερος.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This