Οι Τουρκικές επιχειρήσεις παρακάμπτουν το εμπάργκο του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ μέσω… Παλαιστίνης!

Οι επιχειρήσεις βρίσκουν τρόπο να παρακάμπτουν την ολική απαγόρευση του Ερντογάν για το εμπόριο με το Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία

Must Read

Οι τουρκικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να εξάγουν στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας τα τελωνεία της Παλαιστινιακής Αρχής, αφού η Άγκυρα διέκοψε το άμεσο εμπόριο με τη χώρα τον Μάιο λόγω του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η Συνέλευση Τούρκων Εξαγωγέων (TIM) κατέγραψε μια εντυπωσιακή αύξηση 423% στις εξαγωγές προς την Παλαιστίνη τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, εκτοξεύοντας από 77 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι σε 403 εκατ. δολάρια φέτος. Ο Αύγουστος ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτος, καθώς οι τουρκικές εξαγωγές προς την Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα αυξήθηκαν κατά 1.156%, ανεβαίνοντας από 10 εκατ. δολάρια πέρυσι σε 127 εκατ. δολάρια. Αυτό υποδηλώνει ότι η τάση χρησιμοποίησης της Παλαιστίνης για τη διατήρηση του εμπορίου με το Ισραήλ έχει επιταχυνθεί.

Μετά τις σημαντικές απώλειες στις τοπικές εκλογές της Τουρκίας τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέτεινε την κριτική της στο Ισραήλ και έλαβε σειρά μέτρων κατά της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Η κυβέρνηση Ερντογάν εκτίμησε ότι οι προσπάθειές της να προσεγγίσει την Παλαιστίνη και τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας με αμερόληπτο τρόπο επηρέασαν αρνητικά τους βασικούς της ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι που ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Το Middle East Eye ανέφερε προηγουμένως ότι παρά την πλήρη απαγόρευση του εμπορίου της Άγκυρας με το Ισραήλ, το εμπόριο μεταξύ των δύο συνεχίζεται μέσω τρίτων χωρών, όπως η Ελλάδα. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι συγκεκριμένα αγαθά σημείωσαν ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις φέτος. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές χάλυβα προς την Παλαιστίνη αυξήθηκαν κατά 8.722% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, από 430.000 δολάρια σε 37,9 εκατ. δολάρια. Μόνο τον Αύγουστο, η αύξηση ήταν 125.437% σε ετήσια βάση, από μόλις 17.400 δολάρια σε 21,8 εκατ. δολάρια. Οι εξαγωγές χημικών αυξήθηκαν κατά 3.388% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από 428.000 δολάρια σε 16 εκατ. δολάρια, ενώ τα προϊόντα εξόρυξης αυξήθηκαν κατά 62.174% σε 6,2 εκατ. δολάρια. Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν στις εξαγωγές σιδήρου, φρούτων και λαχανικών και μονάδων κλιματισμού.

Παρά τις πολεμικές δηλώσεις Ερντογάν κατά του Ισραήλ φαίνεται πως αν πρόκειται για μπιζνες, ο σουλτάνος είναι πρόθυμος να κάνει τα στραβά μάτια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This