Πογκρόμ εναντίον των Σέρβων στο Κόσοβο – Αντιδράσεις από Βελιγράδι και Δύση

Στόχος του Κούρτι είναι να αναγκάσει τον σερβικό πληθυσμό να εγκαταλείψει τον θύλακο

Must Read

Η κυβέρνηση του Κοσόβου εφαρμόζει την απόφαση για κατάργηση των παράλληλων θεσμών του σερβικού κράτους που λειτουργούν στα βόρεια του θυλάκου. Από την Παρασκευή 30 Αυγούστου ξεκίνησαν οι ενέργειες με στόχο την παύση λειτουργίας σερβικών δημόσιων οργανισμών που, όπως υποστηρίζει η Πρίστινα, «λειτουργούν παράνομα εκπροσωπώντας ένα ξένο κράτος».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δικαστικοί λειτουργοί του Κοσόβου με την συμβολή της Αστυνομίας εισέβαλαν σε κτήρια όπου στεγάζονταν δημόσιοι σερβικοί οργανισμοί και απαγόρευσαν την είσοδο στους υπαλλήλους. Οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Οι Αρχές του Κοσόβου κατάσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που βρήκαν στα γραφεία των παράλληλων θεσμών, και προχώρησαν στην αφαίρεση των επιγραφών στην σερβική κυριλλική γραφή από τις εισόδους και των συμβόλων του σερβικού κράτους. Την Τετάρτη το εθνόσημο της Σερβίας αφαιρέθηκε από τα κτήρια και αντικαταστάθηκε με το αντίστοιχο του Κοσόβου.

Η αντίδραση της Σερβίας

Το Βελιγράδι καταδίκασε την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου υποστηρίζοντας ότι στόχος του Άλμπιν Κούρτι είναι να αναγκάσει τον σερβικό πληθυσμό να εγκαταλείψει το Κόσοβο. Σε αντίθεση με ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, η σερβική πολιτική ηγεσία τήρησε σχετικά χαμηλούς τόνους και απέφυγε να εξαπολύσει απειλές και προειδοποιήσεις εναντίον της Πρίστινας.

Η Δύση

ΕΕ και ΗΠΑ καταδίκασαν την συμπεριφορά της κυβέρνησης Κούρτι επισημαίνοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

Το ίδιο μήνυμα έστειλαν στην Πρίστινα και για την πρόσθεση της κυβέρνησης του Κοσόβου να ανοίξει για την κυκλοφορία οχημάτων την γέφυρα που συνδέει το νότιο (αλβανικό) τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα με το βόρειο τμήμα, όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο.

Η γέφυρα στο ποταμό Ίμπαρ είναι κλειστή από το 1999και θεωρείται σύμβολο διαίρεσης των δύο λαών μιας καθώς πολλές φορές αποτέλεσε πεδίο συμπλοκών Σέρβων και Αλβανών διαδηλωτών. Η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει την γέφυρα μέχρι το τέλος του έτους, παρά τις αντιδράσεις του σερβικού πληθυσμού.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This