Ανησυχητική για την Ελλάδα η σύγκλιση Τουρκίας – Αιγύπτου

Τη στιγμή που ο «σουλτάνος» επιδιώκει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεικνύει μια στάση αναμονής και ανοχής στα όρια της αδιαφορίας για τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας

Must Read

Ιδιαίτερη ανησυχία για τα εθνικά μας συμφέροντα προκαλεί η συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες προεδρεύουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου ΤουρκίαςΑιγύπτου σε μια προσπάθεια περαιτέρω αναθέρμανσης των σχέσεών τους.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι προοπτικές μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, του τουρισμού και της αμυντικής βιομηχανίας – ένα πλαίσιο που οδήγησε τελικά στην υπογραφή 17 συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Το εμπόριο και η οικονομία αποτελούν την ισχυρότερη διάσταση της συνεργασίας μας. Τα τελευταία 10 χρόνια συνεχίσαμε να είμαστε μεταξύ των πέντε κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Αιγύπτου. Προχωρούμε αποφασιστικά προς τον στόχο μας να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μας σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος με φόντο τα deals που υπέγραψε με το Κάιρο.

Ο πάγος που είχε μπει στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται πως έχει λιώσει και μένει να φανεί τι αποτελέσματα θα έχει αυτή η επαναπροσέγγιση των δύο ηγετών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών φαίνεται πως ικανοποίησαν σε μη αναμενόμενο βαθμό τις δύο πλευρές κι έτσι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Αιγύπτου – Τουρκίας με τη συμμετοχή κατά το δυνατόν περισσότερων υπουργών με χαρτοφυλάκια που έχουν σχέση με την οικονομία.

Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί στις 14 Φεβρουαρίου το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις της τουρκικής πλευράς κινούνται πάντοτε με γνώμονα την ενίσχυση της θέσης της Άγκυρας στη διπλωματική σκακιέρα.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από την παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και οι παρεμβάσεις του έδωσαν ξανά τον προκλητικό τόνο με τον οποίο σταθερά κινείται η Άγκυρα.

Η στάση της Αθήνας

Η Αθήνα παρακολουθεί την συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να ρίξει γέφυρες στο Κάιρο, καθώς αυτό δεν θα ήθελε καθόλου να διαταράξει τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο.

Οι μακροπρόθεσμες περιφερειακές εξελίξεις, των οποίων η Τουρκία επιδιώκει να διαδραματίσει κομβικό και κεντρικό ρόλο, προκαλούν προβληματισμό για το άμεσο μέλλον, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει μια στάση αναμονής και ανοχής στα όρια της αδιαφορίας για τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας.

Η Αίγυπτος εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή και του πολεμικού κλίματος στον Κόλπο του Άντεν έχει απολέσει σημαντικό ποσοστό των δύο βασικών πηγών συναλλάγματος: των εσόδων από τις διελεύσεις της Διώρυγας του Σουέζ και από τον τουρισμό.

Εκεί ακριβώς αναμένεται να βασιστεί η Τουρκία με σκοπό να δελεάσει το Κάιρο, πετυχαίνοντας τις δικές της επιδιώξεις που περιλαμβάνουν την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη… Σομαλία.

Αναμφίβολα η συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί ένα ισχυρό διπλωματικό χαρτί. Τον περασμένο Μάρτιο η Αίγυπτος και η Ε.Ε. υπέγραψαν ένα πακέτο ενίσχυσης με 7,5 δισ. ευρώ για την τετραετία 2024-27 με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελούν δύο θερμούς υποστηρικτές του Καΐρου σε αυτό το ζήτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαφυλάξει τα αποτελέσματα των πολυετών προσπαθειών στην ανατολική Μεσόγειο που έφεραν την τμηματική συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) το 2020.

Άλλωστε αυτή η τμηματική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο αποτελεί έως αυτή τη στιγμή το πλέον ισχυρό, ουσιαστικό και νομικό επιχείρημα της Αθήνας έναντι των συνεχιζόμενων εμπρηστικών και αυθαίρετων απόψεων που προβάλλει η Τουρκία με το αποκαλούμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Το όντως ανησυχητικό είναι ότι το εκατομμύριο φωνακλάδες που έσκιζε τα ιμάτιά του για τις Πρέσπες ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ επί Μητσοτάκη.

    Πρόκειται δηλαδή είτε για πραγματικούς ανθέλληνες που ο μόνος στόχος τους ήταν να φύγει ο Τσίπρας ώστε να αρχίσει το δεξιό πλιάτσικο της χώρας είτε για ανθρώπους εξαιρετικά χαμηλής νοημοσύνης.

    Γιατί είναι εντυπωσιακό να χάνεις τόσο χαμό για ένα χαμένο όνομα μιας όντως κακής συμφωνίας αλλά να κάθεσαι μόκο μπροστά στην συστηματική ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ που κάνει από το 2019 η δεξιά συμμορία.

    Και καλά, από την Βούλτεψη και την κολλητή της, Καϊλή, από τον Μπαφάδωνη και τον κολλητό του Πορτοσάλτε, από τον Πατριδοκάπηλο Σαμαρά και την διαχρονικά αντιδημοκρατική Εκκλησία, δεν περίμενε κανείς κάτι άλλο.

    Αλλά υπέθετε κάνεις ότι αυτός ο λαός μετά από μια τέτοια κρίση θα είχε στείλει την ΝΔ στα αζήτητα αν όχι στην φυλακή, και θα ήταν ψιλιασμένος για τα πλάνα του γιου του τουρκόφιλου Αποστάτη.

    Αλλά πού!
    Ο ελληνικός λαός αποδεικνύεται ένα τσούρμο από αμόρφωτους τυχάρπαστους που τους κάνει κανείς ο,τι θέλει, με πολύ
    λίγες εξαιρέσεις που ματώνουν από τις επιλογές της εγκληματικής πλειοψηφίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This