Θα «ακυρώσουν» το καλώδιο μετά την ΔΕΘ

Επαναξιολόγηση του έργου (της ηλεκτρικής διασύνδεσης) αποφάσισε η κυπριακή κυβέρνηση

Must Read

Σε οριστικό ναυάγιο οδηγείται, συμφώνως προς όλες τις ενδείξεις η ηλεκτρική διασύνδεση ΕλλάδοςΚύπρουΙσραήλ (Great Sea Interconnector).

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου συνεδρίασε χθες αλλά ενώ ανεμένετο να έχει ληφθεί μέχρι σήμερα οριστική απόφασις επί τη βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας Αθηνών-Λευκωσίας, ανεκοινώθη ότι σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων της Μεγαλονήσου θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη!

Εκτιμάται κατόπιν τούτου ότι τα πράγματα βαίνουν επί τα χείρω και απλώς η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχθηκε να δώσει μιαν αναβολή, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβεί στις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ, χωρίς το βάρος της δημοσιοποιήσεως των δυσμενών εξελίξεων.

Όπως και να έχει θεωρείται δεδομένο ότι η διασύνδεσις έχει ήδη ουσιαστικώς ακυρωθεί, αφού η Αθήνα υποχώρησε στην Κάσο, προ της τουρκικής επιθετικότητας. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε, προ ημερών, το λάθος μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι «Αν υπερασπιζόμασταν τα δικαιώματά μας όπως στο παρελθόν, θα προέκυπτε κρίση και αυτό θα οδηγούσε σε υπαναχώρηση της δικής μας πλευράς».

Τώρα ο τουρκικός τύπος σχολιάζοντας την συμφωνία Αθηνών – Λευκωσίας, γράφει χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες δεν έβαλαν μυαλό», υποδηλώνοντας ότι τυχόν συνέχιση του έργου θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

Υπενθυμίζουν ότι την πρώτη φορά οι Έλληνες (δηλαδή το ιταλικό πλοίο που έκανε τις έρευνες) αναγκάστηκαν να φύγουν από την θαλάσσια περιοχή που η Τουρκία θεωρεί ότι είναι εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αμφισβητούν την συμφωνία γιατί δεν εκλήθη κάποιος Τούρκος κυβερνητικός παράγοντας αλλά επικοινώνησαν μεταξύ τους ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Έτσι ενώ από προχθές πανηγυρίζει η Αθήνα για την συμφωνία μεταξύ Λευκωσίας, Κομισιόν, της ελληνικής Κυβερνήσεως και του ΑΔΜΗΕ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι η χώρα του, θέλει να επαναξιολογήσει το έργο με τη βοήθεια ξένου οίκου μελέτης, σε ό,τι αφορά την σχέση κόστους-οφέλους.

Τρία είναι τα θέματα «αγκάθια» της συμφωνίας:

  • Θα ξεκινήσει η χρέωση των Κύπριων καταναλωτών από την 1η Ιανουαρίου του 2025;
  • Θα καταβάλει 125 εκατ. ευρώ το κράτος, με κάποιον τρόπο, μέχρι το 2029, για να καλυφθούν κάποιες από τις δαπάνες του φορέως υλοποιήσεως της διασυνδέσεως;
  • Τι θα γίνει και ποιος θα αναλάβει το ρίσκο της οικονομικής καταστροφής της επενδύσεως αν η Τουρκία αντιδράσει και η διασύνδεση οδηγηθεί σε ναυάγιο;

Την ίδια στιγμή, ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ απεκάλυψε ότι τον Ιούλιο του 2022 κατέθεσε πρόταση στην ΕΕ για ηλεκτρική διασύνδεση μέσω Τουρκίας.

«Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με αυτό. Η ριζική λύσις στο θέμα αυτό είναι η σύνδεσις με την ΕΕ μέσω Τουρκίας με καλώδιο τόσο για το νότο όσο και για το βορρά. Η Τουρκία απέχει 40 χιλιόμετρα, η Ελλάς απέχει 1000 χιλιόμετρα», σχολίασε ο Τατάρ.

*πηγή: εφημερίδα «Εστία»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ, ΠΌΤΕ ΤΙΣ ΔΟΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ??

    ΑΠΛΑ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ, ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΛΚΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝ ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ, ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.

    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ, ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΠΟΚΕΙ ΜΕΣΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ.
    ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

    ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΤΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΔΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙΣ, ΤΑ ΚΑΙΣ, ΚΙΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΜΕΝΑ ΧΑΡΤΙΑ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟΚΕΙ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΣΤΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΑΝΑΣΤΗΜΑ, ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΨΗΓΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ.!!

    ΚΑΙΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΑΜΑΤ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.
    ΤΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.!!

    ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.!!

    uploads . disquscdn . com / images/2b29b0184d9948a5232dd1d3c37fcb4a8cef361276679418bb1011440f2a5d97.png

  2. Ο Κούλης και ο ραγιαπετριτης τα παραδίδουν όλα χωρίς λεκτική έστω αντίδραση. Σε λίγο τα τουρκικά πολεμικά θα μπαίνουν ανενόχλητα μέσα στα χωρικά μας ύδατα. Τους εξοπλισμούς τους κάνουν για τις μίζες τους.

  3. Δεν πρόκειται να γίνει κανένας πόλεμος η Ελλάδα θα έχει παραδοθεί άνευ όρων ως γνήσιος υποτελής στους Τούρκους.Οι ευρωπαιοι ιθύνοντες μαζί με τους πολιτικους μας δεν θα επιτρέψουν ποτέ στον ελληνικό λαό να έχει λόγο. Μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε ήσυχοι να υπάρχουμε στον λάκκο που μας εριξε ως άλλως σωτηρας ο μεγαλος!!!!

  4. Δεν παει σε πολεμο με την Τουρκια ο Κιτσο-τακης γιατι φοβαται τον ελληνικο λαο που θα εξοπλιστει και θα τον κυνηγησει. Μονο οταν οι τουρκοι μπουκαρουν , τοτε θελει δεν θελει θα παει σε πολεμο .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This