Κολομβία: Σκάνδαλο υποκλοπών αλά ελληνικά με το ισραηλινό λογισμικό Pegasus

Η Κολομβία ξεκινά έρευνα για την υποτιθέμενη αγορά και παράνομη χρήση ισραηλινού κατασκοπευτικού λογισμικού από την αστυνομία

Must Read

Ο πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν μετρητά για να αγοράσουν το λογισμικό Pegasus του ισραηλινού ομίλου NSO υπό την προηγούμενη κυβέρνηση και το χρησιμοποίησαν για να κατασκοπεύουν πολιτικούς ηγέτες και ακτιβιστές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κολομβίας ανέφερε την Πέμπτη σε ανακοίνωσή του ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη φερόμενη αγορά και παράνομη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus. Η απόφαση ελήφθη μετά από το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος δήλωσε ότι μια μονάδα της αστυνομίας της χώρας αγόρασε το λογισμικό παράνομα χρησιμοποιώντας 11 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Τα κατασκοπευτικά λογισμικά, συμπεριλαμβανομένου του Pegasus, έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραβίαση των τηλεφώνων της μελών της αντιπολίτευσης, πολιτικών και κοινωνικών ακτιβιστών καθώς και δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus – που κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group – βρέθηκε στα τηλέφωνα διαφόρων ανθρώπων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το λογισμικό, το οποίο μπορεί να καταλάβει τον έλεγχο του μικροφώνου ή της κάμερας ενός τηλεφώνου και να αποκτήσει πρόσβαση σε έγγραφα, έγινε πρωτοσέλιδο σε παγκόσμιο επίπεδο όταν μια διαρροή το 2021 έδειξε πώς οι κυβερνήσεις το χρησιμοποιούσαν για να κατασκοπεύουν τους επικριτές τους.

Η αστυνομία πλήρωσε 11 εκατομμύρια δολάρια στον όμιλο NSO για το Pegasus και χρησιμοποίησε το κατασκοπευτικό λογισμικό για την «υποκλοπή επικοινωνιών» πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών, χωρίς η δαπάνη να εμφανίζεται πουθενά στους δημόσιους λογαριασμούς, πρόσθεσε ο πρόεδρος. Η εξαγορά της Pegasus είχε αναφερθεί προηγουμένως από ισραηλινά και κολομβιανά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This