Το κατασκοπευτικό δίκτυο της Μοσάντ στα Βαλκάνια – Οι αποκαλύψεις και ο ρόλος της Τουρκίας

Η σύλληψη ενός πολίτη του Κοσσυφοπεδίου από την Τουρκία για συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατασκοπεία στα Βαλκάνια

Must Read

Η σύλληψη την περασμένη εβδομάδα από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ενός πολίτη του Κοσσυφοπεδίου για φερόμενη συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ανέδειξε τους στενούς δεσμούς του Ισραήλ με τη βαλκανική χώρα και τις ύποπτες κατασκοπευτικές δραστηριότητές του εκεί.

Τουρκικές πηγές πιστεύουν ότι η Μοσάντ, η κατασκοπευτική υπηρεσία του Ισραήλ, χρησιμοποιεί χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδίως το Κοσσυφοπέδιο, για να χρηματοδοτεί τους πληροφοριοδότες και τους πράκτορες της στην Τουρκία. Η σύλληψη του Liridon Rexhepi στις 30 Αυγούστου ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες παρακολουθούσαν τις συναλλαγές του Rexhepi, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών σε τοπικούς πληροφοριοδότες που κατασκόπευαν Παλαιστίνιους πολιτικούς και τους κατέγραφαν μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η σύλληψη του Rexhepi αναδεικνύει επίσης την αυξανόμενη επέλαση του Ισραήλ στο Κοσσυφοπέδιο, ένα έθνος με μουσουλμανική πλειοψηφία, το οποίο τελευταία έχει αρκετά στενές σχέσεις με το Ισραήλ. Το Ισραήλ και το Κοσσυφοπέδιο συνήψαν διπλωματικές σχέσεις μόλις το 2020, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Τραμπ. Προκαλώντας μεγάλη κατακραυγή, το Κοσσυφοπέδιο έγινε η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία που άνοιξε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, το 2021. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των αστυνομικών αρχών του Κοσσυφοπεδίου και του Ισραήλ χρονολογούνται πάνω από μια δεκαετία και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά ταξίδια στο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ως συμμάχους στη σύγκρουσή του με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε στο Middle East Eye ο Αλβανός ιστορικός και πολιτικός αναλυτής Olsi Jazexhi. «Η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Κοσσυφοπέδιο, Tammy Ziv, μαζί με την ισραηλινή πρεσβεία στα Τίρανα, έχουν ξοδέψει σημαντικά ποσά πιέζοντας δημόσιες προσωπικότητες στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο να υποστηρίξουν το Ισραήλ στον αγώνα του κατά της μουσουλμανικής αντίστασης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Jazexhi.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και αναζητά συμμάχους όπου μπορεί να τους βρει. Αυτό έχει φέρει τη βαλκανική χώρα σε ευάλωτη θέση. «Το Ισραήλ αξιοποιεί το Κοσσυφοπέδιο για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητές του επειδή οι Κοσοβάροι είναι μουσουλμάνοι και μπορεί να είναι λιγότερο ύποπτοι από τους Ισραηλινούς ή άλλες εθνικότητες για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων για λογαριασμό της Μοσάντ στον μουσουλμανικό κόσμο», πρόσθεσε ο Jazexhi.

«Τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, έχουν αποδειχθεί δεκτικά στα ανοίγματα του Ισραήλ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτές τις χώρες, σε συνδυασμό με τη στρατηγική ευθυγράμμιση του Ισραήλ με τα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε στο MEE ο Mentor Beqa, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Aleksander Moisiu του Δυρραχίου στην Αλβανία.

Διαβάστε Επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This