Μάριο Καλντερόνε: Ο Λαρισαίος Αλέν Ντελόν της σικελικής Μαφίας

Ο 63χρονος που ήταν ένα από τα «βαριά πιστόλια», «έσβησε» στις ιταλικές φυλακές από τη «νόσο των αρχιμαφιόζων» όπως ο «νονός των νονών» Τότο Ριίνα

Must Read

Η «νόσος των αρχιμαφιόζων», όπως του Ιταλού «νονού των νονών» Τότο Ριίνα, χτύπησε και τον Σιτσιλιάνο Μάριο Καλντερόνε, ο οποίος επί μία δεκαετία ζούσε κρυμμένος στη Λάρισα και σε ηλικία 63 ετών, στις 23/3/2021, βρέθηκε ύστερα από πληροφορία των καραμπινιέρων να περνά ζωή χαρισάμενη ως καταζητούμενος και φυγόποινος.

  • Από τον Βασίλη Χήτο

Ο Καλντερόνε μετά την κράτησή του στις Φυλακές Λάρισας εκδόθηκε στην Ιταλία, αλλά στις αφιλόξενες φυλακές της «Antimafia» προσβλήθηκε από καρκίνο και υπέκυψε ύστερα από πολύμηνη και άνιση μάχη με τη νόσο. Οπως ακριβώς και ο φυλακισμένος «Capo dei Capi» Τοτό Ριίνα, που τον Νοέμβριο του 2017 πέθανε από καρκίνο.

Ο βλοσυρός Ριίνα είχε γεννηθεί στο Κορλεόνε της Σικελίας πριν από 87 χρόνια και ήταν καταζητούμενος επί δεκαετίες ως ο πιο αδίστακτος αρχηγός που πέρασε ποτέ από την Κόζα Νόστρα, αν και το ύψος του ήταν μόλις 1 μέτρο και 58 εκατοστά.

Σε αντίθεση με τον «Λαρισαίο» απόγονο της μεγάλης φαμίλιας των Γκαλντερόνε, που στο σύντομο πέρασμά του από τις ελληνικές φυλακές τού κόλλησαν το παρατσούκλι «Ντελόν», λόγω του παρουσιαστικού και της γοητείας που εξέπεμπε.

Ο Ιταλός μαφιόζος που πιάστηκε στη Λάρισα

Η «Espresso» έχει στη διάθεσή της και παρουσιάζει πρώτη φορά την εικόνα του γόη Ιταλού μαφιόζου. Ο 63χρονος παρίστανε τον «συνταξιούχο» στα παράλια της Λάρισας, περνώντας ανέμελα τον χρόνο του με την Ελληνίδα σύντροφό του και, σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές ήταν ένα από τα «βαριά πιστόλια» στην πυραμίδα της σικελικής Μαφίας.

Ο Ιταλός φυγόποινος συνδεόταν από πολύ παλιά με τη συνομήλική του Ελληνίδα, καθώς εκείνη είναι μεν γεννημένη στο Κάιρο, αλλά ζούσε την περίοδο της γνωριμίας τους στη Σικελία.

Ο Σιτσιλιάνος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας βάσει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης. Ο Μάριο Γκαλντερόνε εμφανιζόταν τουλάχιστον τα τελευταία επτά χρόνια ως ένας φιλήσυχος και καλοσυνάτος πολίτης, και έβλεπε τον χρόνο να κυλά ήρεμα μαζί με την Ελληνίδα σύντροφό του ζώντας σε βίλα στο Πολυδένδρι Λάρισας.

Ντόπιοι τούς έβλεπαν πολύ συχνά να περπατούν στην παραλία με μοναδική συντροφιά τον σκύλο τους, απέφευγαν όμως τις πολλές συναναστροφές, αλλά, έστω σε ανύποπτο για τον ίδιο χρόνο, το ένοχο μυστικό αποκαλύφθηκε, μετά τη συνεχή και «διακριτική» παρακολούθηση των τελευταίων ημερών. Ο 63χρονος, που γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, είχε ενταχθεί στη φαμίλια του αδελφού του Αλεξάνδρο Γκαλντερόνε.

Η δολοφονία το 2001 του 33χρονου Τραμοντάνα είχε σχέση με την ταφή σκουπιδιών

Για τα… σκουπίδια

Ο φυγόδικος Μάριο Καλντερόνε καταδικάστηκε ερήμην σε επτά χρόνια φυλάκιση από το δικαστήριο της Μεσίνα στις 26 Ιουλίου 2006, ενώ στο παρελθόν τελούσε υπό ειδική αστυνομική επιτήρηση, αφού οι ιταλικές Αρχές αναζητούσαν τότε στοιχεία εις βάρος του, μεταξύ άλλων και για τη δολοφονία του Ιταλού δημοσιογράφου Μπέπε Αλφάνο.

Προπύργιο της μαφιόζικης οργάνωσης Γκαλντερόνε ήταν η Μεσίνα, το βορειοανατολικό άκρο της Σικελίας, που συνορεύει δυτικά με την επαρχία του Παλέρμο, νότια της Κατάνια, ενώ στα βόρεια βρέχεται από τη θάλασσα που χωρίζει τη Σικελία από την ηπειρωτική Ιταλία αλλά και από το Ιόνιο Πέλαγος. Πολλοί συγκατηγορούμενοί του έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη Μιστρέτα, 90 χιλιόμετρα ανατολικά του Παλέρμο, αλλά και στην αχανή Λομβαρδία, περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας, από τις μεγαλύτερες της χώρας.

Πάντως για τη δολοφονία του Ιταλού δημοσιογράφου ως «εντολέας» καταδικάστηκε ο Τζουζέπε Τζουλιότι, τοπικό «αφεντικό των αφεντικών», που μίσθωσε εκτελεστή της Μαφίας. Σύμφωνα με τους Ιταλούς καραμπινιέρους, η μαφιόζικη συμμορία στην οποία ανήκε ο 63χρονος εκτέλεσε και τον Τραμοντάνα το βράδυ μεταξύ 3 και 4 Ιουνίου 2001. Ο 33χρονος ήθελε να μπει στην πλούσια επιχείρηση υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών, «άβατο» που ελέγχεται απόλυτα από τη Μαφία στην Ιταλία. Στη νότια Ιταλία, πάντως, η εγκληματική οργάνωση εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο της.

Ο δημοσιογράφος Μπέπε Αλφάνο, που εκτελέστηκε στις 8 Ιανουαρίου 1993

Κατ’ ουσίαν, οι μαφιόζοι λειτουργούν ένα παράλληλο -και φυσικά παράνομο- σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων. Χρεώνοντας πολύ λιγότερα χρήματα από τις νόμιμες εταιρίες και τους δήμους, αναλαμβάνουν «να ξεφορτωθούν» σκουπίδια και βιομηχανικά απόβλητα μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας τα σε ανεξέλεγκτους χώρους στα γύρω βουνά. Στη συνέχεια τα καίνε, καταστρέφοντας την ατμόσφαιρα και υποβαθμίζοντας τη ζωή των κατοίκων.

Η συμμορία, πάντως, στην οποία ανήκε η οικογένεια Γκαλντερόνε, είχε ιδρύσει ένα ινστιτούτο «δημόσιας βοήθειας στους φτωχούς», για τους οποίους φρόντιζε να αποκατασταθούν ακόμη και προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν από σοβαρές ασθένειες. Ως «μαξιλάρι» για τη νομιμοφάνεια των «δουλειών» τους φέρεται ότι χρησιμοποιούσαν τον γιο του γενικού εισαγγελέα της επαρχίας τους.

Ηξερε για Φαλκόνε

Στην ίδια φαμίλια με τον 63χρονο ανήκε και ο μετανοημένος Αντονίτο Καλντερόνε, που αφηγούμενος το τελετουργικό της μύησής του στην Κατάνια θυμάται ότι εξεπλάγη όταν είδε στη συγκέντρωση ανθρώπους που γνώριζε και ποτέ δεν υποψιαζόταν ότι ήταν στη Μαφία και ότι δεν είδε ανθρώπους που νόμιζε ότι ήταν στην οργάνωση. Ο Αντονίτο τα είπε όλα στον ακέραιο δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε.

Ο δικαστής τού πήρε κατάθεση 1.000 σελίδων και στις 19 Μαρτίου 1988 εξέδωσε 160 εντάλματα σύλληψης με βάση αυτή τη μαρτυρία. Η συνέχεια είναι γνωστή: Ο Φαλκόνε (23 Μαΐου 1992) και ο εισαγγελέας Πάολο Μπορσελίνο (19 Ιουλίου 1992), καθώς και εννέα άνδρες της σωματοφυλακής τους ανατινάχτηκαν εν μέση οδό με εντολή του Τότο Ριίνα, οποίος επί 23 ολόκληρα χρόνια κρυβόταν ως ένας… αδιάφορος χωρικός.

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This