Μετράνε τα κουκιά: Η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τη μομφή στον Κασσελάκη

Με την πλάτη στον τοίχο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Αποφασισμένοι να προχωρήσουν εμφανίζονται ο Πολάκης και οι «87»

Must Read

Αντιμέτωπος με μια συμμετρική πίεση που τον ωθεί στην έξοδο από το κόμμα αναμένεται να βρεθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου, εφημερίδα «δημοκρατία»

Η συμπαγής -αν και ετερόκλητη-ομάδα των «87» στελεχών, που έχουν κοινό σημείο αναφοράς τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, και ο Παύλος Πολάκης εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταθέσουν προτάσεις μομφής κατά του προέδρου μετά την άρνησή του να προσφύγει στη βάση και να προκηρύξει εκλογές ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο πολύμηνο δράμα που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδηγεί ολοταχώς στην ξέρα.

Στο μέτωπο στοιχίζονται και ανεξάρτητες μέχρι σήμερα φωνές, όπως του συνεπούς κομματικού ευρωβουλευτή και προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος σε ένα δραματικό ξέσπασμα οργής υπό τον αυστηρό τίτλο «Ως εδώ!» καταλογίζει αποκλειστικά στην ηγεσία το σημερινό κατάντημα, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι προσωπική επιχείρηση ούτε ιδιοκτησία κανενός»!

Η ομάδα των «87», επικεφαλής των οποίων βρίσκονται σημαντικά στελέχη, όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Βασιλειάδης, Θύμιος Γεωργόπουλος, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Ζωή Καρκούλια κ.ά., συνεδρίαζε χθες μέχρι αργά, όπως και οι υπόλοιπες εσωκομματικές φυλές, προκειμένου να διαμορφώσει τη στάση της.

Η άρνηση του Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση, μολονότι μέχρι το συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου δήλωνε αυτάρεσκα «φέρτε μου αντίπαλο και πάμε», δυναμιτίζει το κλίμα και καθιστά την κατάθεση της πρότασης μομφής μονόδρομο για όλους.

Βεβαίως, όπως εξηγούν στη «δ», το πολιτικό σκεπτικό καθενός είναι διαφορετικό. Αυτό όμως είναι δευτερεύον από τη στιγμή που κοινό τόπο αποτελεί η υποβολή της πρότασης. «Αν προταχθεί η κοινή πρόταση, τα πολιτικά κείμενα,μπορούν να ακολουθήσουν» προσθέτουν.

Πώς θα ληφθεί η απόφαση;

Ο Κασσελάκης, που ρίχνει πλέον τις τελευταίες του ζαριές, δεν επιθυμεί να στηθούν κάλπες, κάτι που φανερώνει την ανησυχία του για τους αρνητικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην Κ.Ε. Προτείνει ως εκ τούτου φανερή ονομαστική ψηφοφορία, «προδίδοντας» ότι, παρά τη στήριξη από τις εφεδρείες του Ν. Παππά, οι οποίες πάντως, έχουν σημαντικά υποχωρήσει, δεν έχει διασφαλισμένη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των «οργανωτικών» στελεχών, αυτή τη στιγμή οι «87» αθροίζουν περί τα 120 στελέχη και περίπου άλλους 30-35 συνέδρους ελέγχει το «μπλοκ» Πολάκη, ενώ είναι άγνωστο πόσες ψήφοι θα προστεθούν από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται.

Δεν σήκωσε το γάντι

«Δεν είναι τυχαίο», επισημαίνουν στη «δ» στελέχη, «ότι ο Κασσελάκης στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία δεν σήκωσε το γάντι στο τελεσίγραφο για εκλογές, δείχνοντας ότι φοβάται».

Η δικαιολογία του διορισμένου προέδρου της Κ.Ο. Ν. Παππά ότι κάτι τέτοιο «θα κούραζε τα μέλη» δεν αντέχει σε κριτική, λένε…

Δεν είναι επίσης τυχαίο, όπως σημειώνουν, ότι αμέσως μετά την προχθεσινή Π.Γ. ακολούθησε μια δριμεία διαδικτυακή επίθεση από γνωστά τρολ για την ηθική/πολιτική απαξίωση του Πολάκη και στελεχών των «87», δείχνοντας «την ταραχή του Κασσελάκη».

Υπ’ όψιν ότι η Κεντρική Επιτροπή, έπειτα από κάποιες αποχωρήσεις, αριθμεί 294 (αντί 300) μέλη και για να υπερψηφιστεί η πρόταση απαιτείται το 50%+1 των ψήφων, με το ύψος της συμμετοχής να αποτελεί ερώτημα.

Τουλάχιστον 15 συνδικαλιστές (ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ) που ζήτησαν τη μετάθεση της συνεδρίασης θα βρίσκονται στη ΔΕΘ για να «υποδεχτούν» τον Πρωθυπουργό.

«Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη αν περάσει η πρόταση μομφής» προϊδεάζουν έμπειρα στελέχη, γνωρίζοντας ότι ο Κασσελάκης, «που θα δώσει μάχη μέχρις εσχάτων», θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο και να μεταθέσει τις αποφάσεις στο καταστατικό συνέδριο που έχει οριστεί για τις 6 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το υφιστάμενο καταστατικό ορίζει ότι, αν η Κ.Ε. εγκρίνει την πρόταση μομφής κατά του προέδρου, αναστέλλεται κάθε άλλη διαδικασία και ακολούθως συγκαλείται το Διαρκές Συνέδριο για να νομιμοποιήσει τις υποψηφιότητες (ήδη ο Νικόλας Φαραντούρης δηλώνει παρών, ενώ οι Σ. Φάμελλος, Όλγα Γεροβασίλη θεωρούνται πιθανές λύσεις) και εκλέγεται Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Όλα αυτά θα επιταχυνθούν εάν ο Κασσελάκης, που διαθέτει (ακόμα…) το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, σηκώσει το γάντι στην εισήγησή του και προκηρύξει εκλογές.

Τυπικά σήμερα τα μέλη της Κ.Ε. θα εξέταζαν τις καταστατικές αλλαγές με τις οποίες ο Κασσελάκης εισηγείται την κατάργηση ουσιαστικά του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη ενός μικρού προσωπικού κόμματος.

Όλα αυτά όμως τώρα δεν ενδιαφέρουν κανέναν μπροστά στη φωτιά που πλησιάζει με φόρα…

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This