Υπό πίεση ο Ζελένσκι, παλεύει για αύξηση της συμμαχικής βοήθειας

«Χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα για να απωθήσουμε τους Ρώσους από τη χώρα μας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος

Must Read

Ενώ η ουκρανική επίθεση, που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου στο ρωσικό έδαφος, δεν έχει συμβάλει στο να ανακοπεί η προέλαση της Μόσχας στα ανατολικά, ο Ουκρανός πρόεδρος Boλοντίμιρ Ζελένσκι επιχείρησε να κινητοποιήσει τους συμμάχους του σε σύνοδο των διεθνών υποστηρικτών του Κιέβου, που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν, στη δυτική Γερμανία.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

«Χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα για να απωθήσουμε τις ρωσικές δυνάμεις από τη χώρα μας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντόνετσκ, στα ανατολικά» δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης προερχόμενος στη συνάντηση. «Ο κόσμος διαθέτει αρκετά συστήματα αεράμυνας για να διασφαλίσει ότι η ρωσική τρομοκρατία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα» είπε, ενώ η Ουκρανία βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις, με πιο πρόσφατο το χτύπημα των πέντε βαλλιστικών πυραύλων που κατέστρεψαν χθες πολυώροφο κτίριο στην πόλη Παβλόγκραντ, όπου σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίστηκαν 40, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ζελένσκι επανέλαβε επίσης το αίτημά του να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που του προμηθεύουν οι εταίροι του «όχι μόνο στο κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος, αλλά και στο ρωσικό έδαφος».

Οι σύμμαχοί της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των δύο κύριων προμηθευτών της, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιηθούν ορισμένα από τα όπλα τους για να πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά διστάζουν να το επιτρέψουν αυτό σε ευρύτερη κλίμακα υπό τον φόβο της κλιμάκωσης με τη Μόσχα, η οποία θίγει τακτικά την πυρηνική απειλή.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπερασπίστηκε τα επιχειρήματά του και σε συνάντηση που είχε αργότερα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, με τον οποίο συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη. Στη συνέχεια αναχώρησε για την Ιταλία, όπου παίρνει μέρος σε ένα οικονομικό φόρουμ και θα έχει συζητήσεις με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία εξακολουθεί να δυσκολεύεται στο μέτωπο. Η μεγάλη ουκρανική επίθεση, που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου σε ρωσικό έδαφος, στην περιοχή του Κουρσκ, δεν βοήθησε να ανακοπεί η προέλαση της Μόσχας στα ανατολικά. Την Πέμπτη, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επαναβεβαίωσε ότι η «νούμερο ένα προτεραιότητά» του είναι να κατακτήσει ολόκληρο το Ντονμπάς, όπου ο στρατός του σημειώνει πρόοδο.

Στο Ραμστάιν, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, ανακοίνωσε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, η οποία, όπως είπε «θα αυξήσει τις ικανότητες της χώρας να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της».

«Η Μόσχα συνεχίζει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία, ιδίως γύρω από το Ποκρόβσκ. Ο Πούτιν επανατοποθετεί τα στρατεύματά του στο Κουρσκ. Και το Κρεμλίνο συνεχίζει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις και να επιτίθεται σε Ουκρανούς πολίτες. Αυτό είναι σκανδαλώδες» δήλωσε ο Όστιν.

Συμφωνία «μαμούθ»

Την Παρασκευή, το Λονδίνο ανακοίνωσε συμφωνία με το Κίεβο ύψους 162 εκατ. λιρών (192 εκατ. ευρώ) για την προμήθεια 650 ελαφρών πυραύλων μικρού βεληνεκούς πολλαπλού ρόλου που μπορούν να εκτοξευθούν από διάφορες χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες πλατφόρμες. Την Τετάρτη, το Βερολίνο επιβεβαίωσε την παράδοση οκτώ συστημάτων αεράμυνας Iris-T SLM και εννέα άλλων συστημάτων ενός συναφούς μοντέλου Iris-T SLS μέχρι το 2025, επιπλέον εκείνων που έχουν ήδη παραδοθεί.

Στη Γερμανία, η Ακροδεξιά, η οποία επικρίνεται εδώ και καιρό για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο, σημείωσε ιστορικό αποτέλεσμα την Κυριακή κερδίζοντας τις περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία, στα ανατολικά της χώρας. Στο σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2025, η Γερμανία έχει ήδη προβλέψει σημαντική μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία από 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 4 δισεκατομμύρια.

Το Κίεβο ανησυχεί ακόμη περισσότερο για μείωση των πακέτων βοηθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, όπως και για τη στάση της Γαλλίας, που αποτελεί το ηγετικό δίδυμο της Ε.Ε. με το Βερολίνο, η οποία εδώ και εβδομάδες συγκλονίζεται από εσωτερική πολιτική κρίση.

Σύνοδος των υποστηρικτών του Κιέβου στο Ράμσταϊν

Από την έναρξη του πολέμου, οι υπουργοί Αμυνας της ομάδας των υποστηρικτών της Ουκρανίας συναντώνται τακτικά στο Ραμστάιν για να συζητήσουν με στρατιωτικούς αξιωματούχους τις κοινές προσπάθειες για τον όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο εξοπλισμό της. Περίπου 50 έθνη εκπροσωπούνται σ’ αυτή τη συνάντηση, που επαναβεβαιώνουν τακτικά την αμέριστη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διχασμένη κοινή γνώμη, καθώς ο πόλεμος παρατείνεται.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This