Σε απόγνωση οι εκπαιδευτικοί στην Κρήτη: Τα ενοίκια στα ύψη και οι μισθοί στα τάρτατα – Κοιμούνται μέχρι και σε camping

Must Read

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται στην Κρήτη, αφού καλούνται να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα, με μισθό ψαλιδισμένο, χωρίς δώρα και επιδόματα!

Από την στιγμή που προσλαμβάνονται για τη νέα σχολική χρονιά, έχουν μερικές μόλις ημέρες να βρουν σπίτι και να οργανώσουν τη νέα τους ζωή. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι τεράστια, αφού το νησί, που ακόμη έχει τουρισμό, αδυνατεί να τους καλύψει τις ανάγκες για στέγαση. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, αυτό το διάστημα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κοιμούνται σε camping μέχρι να βρουν μία οροφή πάνω από το κεφάλι τους!

Ο εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Δερμιτζάκης, αναφέρει πως κάθε χρόνο έρχονται στην Κρήτη περίπου 1.500 δάσκαλοι και καθηγητές και ήδη βρίσκονται στο νησί 1.000 άτομα από άλλα μέρη της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγασης είναι πιο έντονο σε Ηράκλειο και Χανιά.

Ο ίδιος αναφέρει πως πριν από την ψήφιση των Μνημονίων υπήρχε επίδομα παραμεθορίου που πλέον έχει καταργηθεί, όπως και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Ως εκ τούτου, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους κάποιοι εκπαιδευτικοί επιλέγουν τη λύση της συγκατοίκησης ενώ το διάστημα που έρχονται στην Κρήτη οι σύλλογοι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν με  διευκολύνσεις. Ειδικότερα, οργανώνονται και γκρουπ μετακίνησης, ομάδες, δηλαδή, εκπαιδευτικών που πηγαίνουν στις ίδιες περιοχές και μοιράζονται τα αυτοκίνητα και τα καύσιμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΝΤ Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εγκλωβισμένοι για 2 χρόνια στην πρώτη μετάθεσή τους, κάποιοι τοποθετούνται σε απομακρυσμένα νησιά και αφήνουν πίσω την οικογένειά τους, αναγκάζονται να πληρώνουν δύο ενοίκια, στον τόπο εργασίας και τόπο καταγωγής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άτυπες συμφωνίες και εξώσεις

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι και με εξώσεις, όταν πλησιάζει η τουριστική σεζόν, ενώ αναγκάζονται ορισμένους μήνες να ζήσουν με ελάχιστα χρήματα.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, κ. Χρήστος Μπέλμπας, αναφέρει πως οι μισθοί των αναπληρωτών έχουν μειωθεί σημαντικά και υπενθυμίζει πως τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πληρώνονται (μπαίνουν ταμείο ανεργίας), παρόλο που καλύπτουν διαρκείς ανάγκες των σχολείων.

Παράλληλα, οι τιμές των ενοικίων έχουν διπλασιαστεί, όπως την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές σε όλα τα προϊόντα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Ο ίδιος κάνει λόγο για άτυπες συμφωνίες με ενοικιαστές που το καλοκαίρι κάνουν έξωση στον εκπαιδευτικό προκειμένου να λειτουργήσουν ως τουριστικό κατάλυμα. Η σχολική χρονιά λήγει στις 30 Ιουνίου και οι εκπαιδευτικοί μένουν χωρίς σπίτι ακόμα και από τον Απρίλιο.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι καθηγητές αναγκάζονται να κοιμούνται σε camping ή φιλοξενούνται σε άλλα άτομα μέχρι να καταφέρουν να βρουν ένα διαθέσιμο σπίτι που να καλύπτει τις ανάγκες τους. Η ΕΛΜΕ έχει προχωρήσει σε κύκλο επαφών με τους Δήμους της περιφερειακής ενότητας Χανίων προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This